Van sporthallen tot heli’s: Rutger Geerling bespreekt 11 top-foto’s van zijn expo

-

Home » Features » Van sporthallen tot heli’s: Rutger Geerling bespreekt 11 top-foto’s van zijn expo

De Nederlandse top-dancefotograaf Rutger Geerling zit al een kwarteeuw in het vak. Om dat te vieren is er nu een tentoonstelling, met dezelfde titel als zijn eerder verschenen fotobijbel: ‘This Is My Church’. De expo loopt nog tot en met februari in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. TIOH vroeg Rutger Geerling 11 van zijn meest memorabele foto’s te selecteren, en met ons terug te gaan naar het moment.

Met zijn camera legde Rutger Geerling in zijn rijke, 25-jarige carrière binnen de dance al vele ongelooflijke en diverse momenten, elementen en artiesten vast. De muziek, vrijheid en saamhorigheid zijn daar enkel het topje van de ijsberg van.

Na afgestudeerd te zijn in Bestuurskunde, had hij nooit gedacht deze carrière te gaan maken. Hij volgde echter zijn hart en werd professioneel fotograaf, onder de naam Rudgr. Ook heeft hij een boek gepubliceerd waarin 20 jaar dance aan bod komt.

Titel van boek en expositie komen overeen: ‘This Is My Church’. Een knipoog naar Faithless, en natuurlijk een duidelijke uiting over hoe Rutger zich voelt in de scene. Voor This Is Our House selecteerde Rutger 11 foto’s van de expo in Maastricht, en voorzag ze van commentaar:

Digital Overdose – 1997

Sporthallen Zuid, Amsterdam

Rutger Geerling: “Digital Overdose was één van de grootste gabberfeesten in deze periode. In een bloedhete hal ging het de hele nacht hard door tot aan de ochtend. Vooral de ‘Tunnel of Terror’ was een begrip en een mooie plek om (heel snel) een paar foto’s te schieten. Dit één van de eerste plekken waar ik grootse overzichten kon maken met mooi licht en grote mensenmassa’s.”


Dj Tiësto tijdens Innercity Festival – 2003

Amsterdam RAI, Amsterdam

“Wellicht één van mijn meest iconische foto’s, in ieder geval één van mijn meest gebruikte foto’s van Tiësto. Het was echt een kwestie van een beetje geluk hebben, hij deed dit altijd wel eens maar niet zo vaak. Het moment was ook altijd snel weg. Vooral omdat ik hier net digitaal fotografeerde kon ik meer foto’s schieten dan gebruikelijk en pakte ik de mooie combinatie met licht en de plaat.”


Tomorrowland – 2014

Boom, België

“Vanaf het begin dat ik voor Tomorrowland ging werken in 2008 was luchtfoto’s nemen standaard. Dit is nog steeds één van de foto’s waarop je het beste te zien krijgt hoe immens groot het festival is. Ook leuk is dat je een klein beetje inkijk van de productie achter de schermen krijgt. Dat het net na een regenbui is genomen geeft het ook wel een beetje extra sfeer – de damp vliegt er letterlijk vanaf.”


Decibel Outdoor – 2014

Beekse Bergen, Hilvarenbeek

“Decibel Outdoor is ieder jaar één van mijn lievelingsfeesten in Nederland. Het terrein heeft veel water en bos en is ontzettend afwisselend daardoor. Je hebt overal doorkijkjes om gekke dingen te fotograferen en omdat het in augustus plaatsvindt, is het vaak lekker weer. Maar niet altijd, geen feest in Nederland zonder kans op een grote plens water. Leuk genoeg geeft dat juist superveel sfeer aan het feest, mensen gaan meestal helemaal los. Het is wel een beetje oppassen voor je camera alleen!”


Mysteryland – 2014

Haarlemmermeer, Vijfhuizen

“Soms moet je gewoon echt enorm geluk hebben, de CO2-kanonnen stonden wat laag afgesteld en ik zag telkens de handen er bovenuit komen. Door op de barrier te staan kon ik dat superleuk fotograferen. Maar dat je er dan nog een bordje met ‘You’re Awesome’ bij krijgt, is het beste cadeautje van de dag.”


Qlimax The Source Code of Creation – 2014

GelreDome, Arnhem

“Qlimax is een enorm groot feest met harde stijlen dance muziek, het wordt jaarlijks in het GelreDome gehouden. Het staat bekend om z’n enorme laser- en lichtshows en enorme podium, vaak heel driedimensionaal. Echt een feest om te fotograferen, het trekt ook veel buitenlandse bezoekers aan waardoor de sfeer heel gezellig en uitbundig is.”


Ultra Music Festival – 2015

Bayfront Park, Miami

“Tomorrowland en Ultra Music Festival zijn voor mij de grote doorbraakfeesten geweest. Ik werk al zo lang voor beide organisaties. Ultra Miami was voor mij wel vooral de internationale doorbraak omdat ze heel trots waren dat ik voor hen aan de slag ging. Iedereen mocht dat weten en zo ging mijn naam heel snel rond in de dance scene buiten Nederland. Het blijft één van de mooiste feesten van het jaar, Downtown Miami tijdens springbreak is magisch!”


Defqon.1 No Guts No Glory – 2015

Walibi, Biddinghuizen

“Defqon.1 is het grootste hardstyle-/hardcore feest ter wereld. Vooral de mainstage is echt enorm imponerend met als klapstuk een enorme eindshow met vuurwerk. Vooral vanuit de lucht, in dit geval met behulp van een helicopter, is de enorme massa goed te fotograferen”, aldus Rutger Geerling


Armin van Buuren – 2015

Armin ’s privéjet, Ibiza

“We waren een beetje aan het grappen in de jet over een leuke foto bij aankomst en na het uitstappen viel het kwartje, we moesten er even een pauselijk moment van maken. Het is tenslotte toch heilige grond, op Ibiza – één van de plekken die een enorme invloed heeft op het ontstaan van de dancescene.”


Tomorrowland – 2017

Boom, België

“‘Amicorum’ is echt één van de meest legendarische Tomorrowland-podia geweest. Zo extreem veel detail en supermooie artiestenoptredens over het hele gebeuren. Echt een feest om te fotograferen, zeker ’s avonds bovenaan de arena.”


Don Diablo tijdens Amsterdam Music Festival – 2019

Johan Cruijff ArenA, Amsterdam

“Don Diablo is een dj waar ik zelf gek op ben, hij draait altijd afwisselend en onvoorspelbaar. Zijn sets zijn bijna nooit hetzelfde en hij is natuurlijk superfotogeniek met zijn unieke outfits. Zijn team is over het algemeen terughoudend met fotografen op het podium maar ik krijg gelukkig altijd alle ruimte om mijn ding te doen, zo loop je dan af en toe weg met een foto als deze.”


Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top 3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top 3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Hardstyle tips in augustus 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

De top 3 hardstyle releases in juni 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...