vrijdag, december 8, 2023

Thuis bij Sam Feldt: ‘Het was tijd voor nieuwe sound’ (+ video)

-

Home » Biki90 » Thuis bij Sam Feldt: ‘Het was tijd voor nieuwe sound’ (+ video)

Sam Feldt, artiestennaam voor Sammy Renders (23) uit Boxtel, is sinds ‘Show Me Love’ als een komeet omhoog geschoten in de melodische house. Zaterdag staat hij op de mainstage van Ultra Music Festival in Miami, waar hij een dag eerder ook nog zijn eigen poolparty houdt. Toch tekende succes zich al ver voor zijn befaamde remake af. This Is Our House ging op de koffie bij Sam Feldt thuis in Amsterdam, waar hij tegenwoordig woont. “EDM vroeg om een nieuwe sound. En waar kun je je nou beter mee onderscheiden dan met melodie?”

 

De ontvangst is Brabants warm, relaxed. “De koffie is bijna klaar, schenk maar in als je zin hebt”, zegt Sam Feldt. Hij is net onder de douche uit en regelt nog wat laatste dingen.

Kat Simba is ook gastvrij en geeft kopjes. “Hij is ook echt een showman”, aldus z’n baasje even later.

Hij is net terug van Zuid-Amerika en, op de terugweg, Barcelona. Volgende week wacht Ultra Music Festival in Miami. Op een van de belangrijkste festivals van de jaarkalender staat hij zelfs op de mainstage.

[video: Elja ten Velden/Stef Appelhof]

 

Robin Stone

23 jaar pas, en in zijn portfolio reeds zoveel internationale hits en optredens. Hij kwam ter wereld in de zomer van 1993, precies op het moment dat ‘Show Me Love’ van Robin S. een gigantische hit was. Hij lacht als we hem vragen of hij echt zó vroeg is aangestoken.

“Wel vroeg maar niet zo vroeg. Waar ik zelf trouwens ook pas later achter kwam is dat die track niet het origineel is. Dat kwam al in 1990 uit, onder de naam Robin Stone.”

Dikke kans wel dat de latere hit in de Boxtelse kraamperiode voorbijkwam. “De radio stond altijd aan, en mijn moeder heeft de moderne muziek altijd goed gevolgd. Mijn vader speelde muziek, traditionele. Maar met haar ben ik naar Avicii geweest.”

Met draaien begon hij al toen hij 10, 11 was. Of wat daar voor doorging. “Ik had een drive-in-show. Ik draaide toen echt nog met computer. Gewoon zo’n grote desktop. Als ik dan eens ingehuurd werd, moest al die apparatuur mee in een kleine Seat Marbella.”

 

Het ondernemen zat er echt al vroeg in dus. We hoorden dat je op je 13e een eigen bedrijf had.

“Die drive-in was meer hobby. Eigenlijk wilde ik gewoon thuis mijn eigen clubje bouwen. Na een tijdje ben ik er maar mee gestopt. Toen ben ik inderdaad een aantal webwinkels gestart. Heel veel van geleerd en ondernemerservaring opgedaan.”

“School? Ik deed ondertussen vwo en dat ging heel makkelijk. Ik heb zelfs een jaar overgeslagen. Soms belden klanten van de webshop me terwijl ik in de klas zat. Dat schoot niet op dus ben ik ook daar mee gestopt.”

“Daarna heb ik nog een reclamebureau gehad, in Breda. En nu run ik Fangage, waarmee ik websites voor artiesten ontwikkel. Geen sites voor pure info, maar waarmee je databases kunt opbouwen en via welke je heel gericht naar je fans kunt communiceren.”


Volg TIOH op Facebook:


En dan had je ook nog een ontluikende tv-carrière.

“Het was in mijn eerste jaar op de middelbare school dat er oproep was van Omroep Dommelland, in Boxtel, waarop ik reageerde. Leek me wel leuk om daar ervaring op te doen.”

“Ik begon als cameraman, later werd ik presentator. Samen met een vriend had ik een programmaformat voorgesteld, over games. Er was nul budget maar ze vonden het te gek. Game View heette het.”

“We verhuisden er zelfs mee naar Omroep Brabant. Mooie tijd was dat, doordeweeks materiaal schieten en in het weekend games spelen, die we allemaal gratis kregen. Van hobby mijn werk maken, dat heb ik eigenlijk altijd al gedaan.”

 

Het straalt wel af op jouw vlogs, dat tv-talent.

“Ik denk dat dat door 2 dingen komt. Enerzijds inderdaad de camera-ervaring. En weten dat dit belangrijk is, video. Ik wil mensen als artiest een beeld geven van wat ik meemaak. En dat het echt is, dus zeker niet altijd even spannend. Ik zit soms heel lang in vliegtuigen. Ik wil de juiste perceptie geven. Niet van gasten die de hele dag staan te feesten.”

“Daarnaast ben ik altijd al bezig geweest met branding en marketing. Duidelijk overbrengen: dit straalt Sam Feldt uit.”

 

Wat is dat dan?

“In een woord: zomer. ‘Feel the summer’ is een beetje mijn slogan geworden. Ik ben een vrolijk persoon en heb het liefst altijd zomerkleren aan.”

Daar zeg je wat. Je bent vooral actief in het gebied van wat je de meer klassiekere, vrolijke house kunt noemen. ‘Mellow’ heette dat in de tijd van Robin S. Vind je het goed dat er, nadat de house sound jarenlang werd opgevoerd via de EDM-hype, nu weer een wat zachter imago krijgt?

“Elk genre evolueert. Als je nu naar de line-up van Ultra Music Festival kijkt, staan er nog steeds wel harde artiesten. Maar het is nu diverser, vrolijker. Kijk naar Martin Garrix, die is ook veel melodischer geworden in zijn muziek.”

“Het was tijd voor een nieuwe sound. Popmuziek en dance zijn helemaal naar elkaar toegegroeid. En waar kun je je nou beter mee onderscheiden dan met melodie? Als je het met harde sound wil doen, kan het op een moment niet meer harder.”

“Mijn carrière als Sam Feldt begon ook precies daarmee. Als dj begon ik met meer big room house, onder een andere naam. Maar ik miste die melodie. De bal ging rollen met een bootleg van ‘Alien’ van de Kelly Family. Die stuurde ik op naar Spinnin’, waar ik niet veel later tekende. Toen begon het echt.”

 

Je maakte daarna meer tracks, maar de doorbraak kwam dus met die ene remake, lovend ontvangen over de hele wereld. Hoe kwam jouw ‘Show Me Love’ tot stand?

“Niet heel bewust eigenlijk. Ik kende het nummer wel van vroeger, maar het was Kimberly Anne met haar vocals die me op ideeën bracht. Ik vond haar via YouTube, heb haar benaderd, ben aan de slag gegaan met haar vocals en heb toestemming gevraagd bij Robin S.”

‘’Het werd geen wereldwijde nummer 1-hit, maar voegde wel heel veel toe aan mijn carrière. Zie het als een muur van bakstenen. Per track is het normaal een baksteen. ‘Show Me Love’, dat waren zo’n twee rijen aan bakstenen. Maar je moet blijven bouwen.’’

Popmuziek en dance zijn helemaal naar elkaar toegegroeid

Sam Feldt Ultra Music Festival

Jij lijkt van hoogtepunt naar hoogtepunt te gaan, zijn er nog dingen die er bovenuit steken?

“Coachella in de VS voelde vorig jaar wel echt als mijlpaal. Het is niet echt een dancefestival, er staan ook grote rockbands. Ze boeken slechts een handvol dj’s, dus als je er dan tussenstaat is dat heel cool. Ik stond om 15:00 uur geprogrammeerd in een tent, die stond ramvol.”

“En nu dus Ultra. Ik neem daar weer mijn trompettist en saxophonist mee naar toe. UMF is belangrijk, maar niet het grooste podium waar ik stond. Coachella en Sunburn in India waren groter. Het is heel cool maar je moet ook niet overdrijven.”

 

Het Sam Feldt koper-ensemble dus?

“Vorig jaar op Paaspop ben ik ermee begonnen. Ik wilde graag een live elementje toevoegen in mijn shows. Maar heb altijd al live instrumenten gebruikt in m’n tracks. Met muzikanten erbij krijg je meer diepte en energie in je performance. Mensen zijn denk ik ook een beetje moe van festivals waar het  poppetje op, poppetje af is.”

“Ik ben ook bezig met gitarist Eller van Buuren, de broer van Armin. Ik moet uitkijken dat het niet te druk wordt op het podium, maar het wordt al een hele band zo.”

Sam Feldt

Wat hebben alle succesverhalen van Sam Feldt gedaan met de persoon Sammy Renders?

“Heel mijn leven is wel compleet veranderd natuurlijk. Eerst zat ik alleen op m’n studentenkamertje, muziek te maken, plots ging ik de hele wereld over. Maar het was al wel m’n droom om door te breken, het zat of een of andere manier al in m’n hoofd zo’n leven.”

“Het eerste jaar is het echt aanpassen op alle fronten. Ritme, reizen, vrienden. Het gedwongen schema vond ik het lastigst. Nu, 2 jaar later, is er routine. De kunst is: vrede vinden met wat je lichaam van je vraagt. Je lijf is je belangrijkste instrument in je leven. Daar moet je goed naar luisteren. Verder heb ik gewoon een heel goed team om mee heen.”

 

Je bent van alle markten thuis. Naast het vloggen maak je ook nog wekelijks Heartfeldt Radio.

“Ja, dat is uitgegroeid tot een eigen merk. De radioshow is te horen op 50 verschillende stations wereldwijd. Tijdens Heartfeldt Radio laat ik vooral muziek horen die ik echt heel tof vind. Dat doe je natuurlijk ook tijdens optredens, maar daar kan relatief maar een beperkt aantal mensen bij zijn. Ook houd ik een Spotify-playlist bij onder de naam Heartfeldt, waar ik wekelijks nieuwe tracks deel die het beluisteren waard zijn.’’

 

What’s next? Staat er nog iets op je bucketlist wat je zou willen bereiken? Waar ligt je ambitie?

“Optreden met Paul McCartney. Zo’n legende!”

“Eind van deze zomer moet er sowieso een dubbel-album komen, is het plan. Ik heb zo veel materiaal liggen. Er komen 2 keer 9 tracks op, met onder meer Akon, Shaggy, Inna en ook Ferreck Dawn, een van mijn beste vrienden.”

“Tot nu toe heb ik sinds ‘Show Me Love’ nog ieder jaar een hit gehad, maar een echte nummer 1 radiohit zou te gek zijn. Wie weet dat hij er tussen zit op dit album. De track met Akon kan het best eens gaan worden. Er staat hier grote fles champagne, die ik ooit van mijn toermanager heb gekregen. Die gaat alleen open bij een nummer 1-hit, hebben we afgesproken.”

 


Sam Feldt

1993 – Geboren in Boxtel (1 augustus) als Sammy Renders

2004 – Jacob Roelandslyceum Boxtel (atheneum)

2010 – Avans Den Bosch, Advanced Business Creation

2013 – Eerste track, ‘Alien’

2014 – Contract bij Spinnin’ Records

2015 – Wereldwijde doorbraak met remake van ‘Show Me Love’ (nr. 4 in UK)

2016 – ‘Summer On You’, nieuwe internationale hit met duo Lucas & Steve (bereikt platina status), optreden op Coachella, entree in DJ Mag Top 100 (op 87)

2017 – Eigen radioshow op SLAM! FM, optreden op mainstage Ultra Music Festival, eigen (dubbel)album in nazomer


 

(Met dank aan Stef Appelhof, Danouschka de Haas en Elja ten Velden)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Dutch Dance University terug als 2-daagse conferentie: Diverse experts delen hun kennis

Donderdag 22 en vrijdag 23 april is de tweede editie van Dutch Dance University. Deze gratis bij te wonen...

Back To Live, terug op de dansvloer: ‘Alsof je weer voor het eerst verliefd wordt’

Voor het eerst sinds een jaar weer dansen, legaal en zonder afstand of mondkapje. Voor 1300 uitverkorenen werd het...