dinsdag, oktober 3, 2023

Scantraxx Recordz: 15 jaar hardstyle in mooie documentaire

-

Home » Algemeen » Scantraxx Recordz: 15 jaar hardstyle in mooie documentaire

Geen enkel label is zo toonaangevend geweest in de hardstyle als Scantraxx Recordz. Het label kende hoge pieken, maar ging ook door een mindere periode waarin veel artiesten hun heil ergens anders zochten. Maar Scantraxx verdween nooit. Dit jaar bestaat het label 15 jaar. In een bijzondere documentaire vertellen hoofdrolspelers het verhaal van het label dat voor altijd aan het genre verbonden zal blijven.

Zonder twijfel is Dov Elkabas, bekend als The Prophet, de belangrijkste man in dit verhaal. Hij richtte het label 15 jaar geleden op, runde ‘de toko’ jarenlang in zijn uppie en is er nog altijd nauw bij betrokken.

Onder de vleugels van Elkabas en zijn label wisten dj’s als Headhunterz, Wildstylez, D-Block & S-Te-Fan en Tilburger Brennan Heart uit te groeien tot wereldsterren. “Dov hing er met een helikopterview boven om je aan te sturen. Dingen waar je onzeker over was, daar stond hij achter als een soort one man army. Hij duwde je zelfs het podium op als dat nodig was. Dat was goud waard in je beginperiode”, legt Fabian Bohn (Brennan Heart) uit.

Scantraxx Recordz

Zuidelijke invloed

De zuidelijke invloed is er sinds de oprichting van Scantraxx Recordz altijd geweest. Zo bracht Sjoerd Janssen – die sinds jaar en dag met broer Wouter de act Showtek vormt – onder de alias Duro tracks uit op het label. Cocaine MF geldt nog altijd als één van zijn grootste hits, uitgebracht in 2004. “Tussen 2001 en 2008 was een gouden tijd”, zegt de Eindhovenaar in de documentaire over die periode.

Omdat Elkabas het steeds drukker kreeg met het runnen van Scantraxx Recordz, moest hij personeel aannemen. “Volgens mij was ik zijn eerste werknemer”, vertelt voormalig manager Rudy Peters (Schaijk). “Er was geen hiërarchie, we stonden volledig naast elkaar en moesten opnieuw het pad bewandelen.”

Hectische periode

Peters maakte later ook de periode mee waarin het minder goed ging met Scantraxx. Artiesten als Headhunterz en Wildstylez kozen ervoor hun muziek elders uit te brengen en door de digitalisatie werden ze bij het label gedwongen om snel te schakelen. “Dat was best wel een hectische tijd voor iedereen”, blikt Peters terug.


Volg TIOH op Facebook


Het roer ging om bij Scantraxx en vanaf 2013 maakte het label weer stapjes vooruit. De focus kwam te liggen op het versterken van het merk van de artiesten buiten het label om. Daarin speelde onder meer Perry de Ruijter (Breda) een belangrijke rol als marketing manager. “Intern was het best een grote verandering waar we ineens mee moesten omgaan. Dat was best wel wat.”

In de documentaire spreken Thijs Ploegmakers (Adaro, Schaijk) en Randy Wieland (Ran-D, Zeeland) – samen ook actief als Gunz For Hire – ook over de opkomst van raw hardstyle. Het duo was onderdeel van A2 Records, een sublabel van Scantraxx. “A2 Records was toen (rond 2010-2011) hot omdat raw hardstyle nieuw was en daarin een van de grote namen”, aldus Ploegmakers.

Scantraxx Recordz

De hele documentaire is hieronder te bekijken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Nieuwe hardstyle releases in maart: De top 3 van Mandy van der Donk en Peter de Valck

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

Hardstyle in november: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....