Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance communities onder de loep nemen. Wat is een community, waarom is het anno 2021 zó belangrijk en wat is de meerwaarde van het samenbrengen van mensen voor jouw merk of (evenementen)organisatie? Kortom, een diepe duik in de wondere wereld van de dance communities! Aflevering #1: Dedicated To Hardstyle.
This Is Our House trapt af met hardstyle, een genre dat zich profileert als een elektronische muziekstijl met een tempo variërend van 140 tot 150 beats per minute (BPM).
Dedicated To Hardstyle
Het woord ‘dedication’ – wat in het Nederlands vrij vertaald kan worden als ‘toewijding’ – is bij uitstek een begrip dat onlosmakelijk verbonden is met hardstyle. Hardstyle is voor velen meer dan alleen een muziekstijl, het is een levensstijl. Job Valkenburg, oprichter van Facebookgroep en online community Dedicated To Hardstyle (DTH), is hierin geen uitzondering. Op 30 januari 2016 vond de 26-jarige ras-Nijmegenaar het de hoogste tijd om hardstyle fans met dezelfde toewijding samen te brengen – te verenigen – op het social medium Facebook. Job creëerde een groep die vandaag de dag meer dan 13.000 leden herbergt.
De hardstyle liefhebber pur sang was eerst twee jaar werkzaam bij het toen nog opkomende platenlabel Gearbox Digital en was een manusje-van-alles. Job verzorgde heel de mikmak: van het management van de artiesten tot de merchandise en de videoclips tot het (live)streamen van sets op evenementen.
Drijfveren
Job Valkenburg: “Op Facebook ontstond er ‘ongezelligheid’. Veel mensen lieten zich negatief uit over allerlei zaken in de wereld en de tendens werd steeds negatiever en haatdragender. Daar wilde ik mij eigenlijk van distantiëren (helaas, is deze negatieve tendens nog steeds zichtbaar op de populairste social mediakanalen en lijken deze ‘keyboard warriors’ steeds actiever te zijn.)”
“Zo zit de gezellige hardstyle wereld ook helemaal niet in elkaar. Daarom richtte ik een groep op, waar op het begin een groepje van tien vrienden in zat. De mooie mensen die ik elk weekend op festivals en evenementen ontmoette, verenigde ik in Dedicated To Hardstyle.”
Belang
“Een community opbouwen, is niet iets wat je in één of twee dagen doet. Het heeft een hele andere waarde dan een (Facebook)pagina met 100.000 likes. Je kan 100.000 likes hebben, maar deze ‘volgers’ hebben ooit een keer op de like-knop gedrukt en van het gros hoor je niets of nauwelijks meer van…”
“Maar als jij een actieve community hebt met 10.000 leden die om de dag iets van zich laten horen, interactie hebben samen, dat heeft natuurlijk veel meer waarde dan iemand die ooit een keer een ‘like’ heeft gegeven aan je pagina.”
“Iemand die bijvoorbeeld zes jaar geleden een like heeft gegeven aan je pagina en vervolgens daar nooit iets meer mee heeft gedaan, is irrelevant voor jouw pagina.” Dat is met een community totaal anders.”
Maar liefst 92% van de leden van Dedicated To Hardstyle is actief lid, dat betekent dat zij iets op de tijdlijn plaatsen, of de tijdlijn bekijken, actief scrollen of interactie hebben. “Dat geeft absoluut de meerwaarde aan van een community!”
“Verbinding tussen fans en artiesten én fans en organisatie is het belang van onze community. De verbinding binnen het hardstyle wereldje is al heel sterk, maar communities maken het alleen nog maar sterker! Iedereen hangt daar zijn/haar eigen waarden aan en zijn/haar eigen invulling. De ene persoon vindt het interessant om nieuwe muziek te ontdekken, de ander zwengelt graag een (vriendelijke) discussie aan.”
Voor een community is het allerbelangrijkste dat je luistert naar je leden. Een sterke en respectvolle verbinding houden tussen deze leden. Daar moet altijd de focus op liggen.
Job Valkenburg
Q-dance
Het begrip community was in de beginperiode van de Facebookgroep (2016), nog heel vaag.
Job: “De afgelopen twee jaar zie ik de interesse vanuit de organisatie Q-dance – die zich kenmerkt door de grote oranje Q – en haar medewerkers groeien. Dat uit zich onder andere in LinkedIn-verzoeken en medewerkers die zich aanmelden voor de groep. Dat is prachtig om te zien, een stukje bevestiging ook dat je lekker bezig bent. Dat geeft ontzettend veel positieve energie!”
“Q-dance is natuurlijk een commerciële organisatie, dus bij Q zal er altijd een achterliggend commercieel belang zijn. Ik zou Q willen meegeven dat er meer mogelijk is dan die commerciële waarde. Er is bijvoorbeeld veel mogelijk met co-creatie, betrek de leden bij je event en creëer het samen. Het lijkt me in ieder geval tof om community concepten voor de organisatie op te pakken, ik zit namelijk boordevol ideeën!”
Hardstyle
Communities zijn binnen de hardstyle scene flink vertegenwoordigd in vergelijking met andere genres in ‘onze’ roemrijke dance(cultuur). Volgens de oprichter van Dedicated To Hardstyle heeft dit te maken met de volgende aspecten:
“Omdat het een specifiek genre betreft met een sterk eigen karakter. Heel veel mensen buiten het hardstyle wereld vinden het ‘BOOM BOOM’ muziek en zullen de muziek ook niet begrijpen als ze er niet naar luisteren of niet naar hardstyle evenementen gaan. De mensen die dat dus wél doen, hebben automatisch al een verbinding met elkaar. Dat schept een band. Het is één grote familie.”
“Buiten Hardstyle volg ik een heleboel gaming communities, bijvoorbeeld Call Of Duty. Als ik een nieuwe game koop, kijk ik eerst op Facebook of er hier groepen van zijn, om de informatie in te winnen, tips & tricks of om te ‘connecten’ met mensen en samen online de game te spelen.”
Unique Selling Point
Waarmee onderscheidt Dedicated To Hardstyle zich dan ten opzichte van andere communities binnen de hardstyle?
“Er is een driehoeksverhouding tussen fans – artiesten – organisaties. Ons hoofddoel is om artiesten met fans samen te brengen, te verbinden, door middel van bijvoorbeeld Q&A’s en meet & greets.”
Events
“Maar ook het organiseren van community events. Wij organiseren jaarlijks een airsoft event, ‘The Dedicated Experience’, waarbij leden met artiesten samenkomen. De lijntjes tussen artiesten en fans willen wij zo klein mogelijk houden, laagdrempelig dus. Met Dedicated To Hardstyle willen wij dus absoluut géén events organiseren, waar een artiest hoog op het podium staat, het stralende middelpunt is en de bezoekers in de zaal staan. Dat staat namelijk sterk afstandelijk van elkaar af.”
Daarnaast heeft het platform een eigen hashtag (#), iedere vrijdag is het weer een trending topic, genaamd #FTF; Forgotten Tracks Friday.
“Vier jaar geleden begon een vriend van mij uit de groep met deze hashtag en die # deed het zo ongelooflijk goed dat die erin gebleven is. Vier jaar lang, elke vrijdag weer. Er is afgesproken met de moderators om hier meer aandacht aan te besteden. Dit is bij één van onze leden begonnen. Co-creatie dus. Dat is wat ik bedoel met het erbij betrekken van je leden!”
COVID-19
Een vraag die zich veelvuldig in de hoofden van artiesten, organisatoren, platenlabels, et cetera afspeelt is: hoe zorg je ervoor om ‘relevant’ te blijven in deze bizarre coronatijd?
“Dat is echt super lastig. Onze meeste content gaat uiteindelijk over events en bijvoorbeeld artiesten. Op de eerste plaats zijn er geen events en artiesten worstelen hier ook mee. Wat moeten artiesten in deze tijd plaatsen op hun socialmediakanalen? Zij kunnen hetzelfde filmpje voor de tiende keer plaatsen, maar dat werkt ook niet (meer). Ook vinden zij het lastig om muziek uit te brengen, want die willen ze bewaren voor de grote evenementen. Na verschillende livestreams te hebben gezien van hoge kwaliteit is dat ook alweer ‘achterhaald’ of het spreekwoordelijke zelfde liedje. Het is komkommertijd.
“Bovendien willen wij #FTF echt in leven houden, zodat mensen hier aan het einde van de week en het begin van het weekend echt naar uit kunnen kijken. Wij laten ook iets meer toe qua content dan voorheen.”
“Zelf content bouwen is in deze tijd dus super lastig. Maar als wij deze basis houden, kunnen wij straks weer knallen als alles weer losgaat.”
Inkomsten
“Heel veel organisaties zien – anno 2021 – de waarden van communities nog niet in. Een voorbeeld van een organisatie die dit wel inziet, is bijvoorbeeld REBiRTH Events. Hier heb ik een aantal samenwerkingen mee gehad, die een klein zakcentje opbrachten. Maar voor de rest wordt de waarde van communities nog altijd niet helemaal onderkend.”
“Ik verdien dus nog steeds niets voor deze community. Uiteindelijk wil ik wel events organiseren voor de community, waar geld gegenereerd zal worden. Echter, dat is niet mijn drijfveer. Het is allemaal ontstaan vanuit het verbinding leggen.”
Toekomstmuziek
“Eén van de volgende stappen is dus het organiseren van events, compleet gecocreeerd door de groepsleden: van line-up tot anthemmaker en de invulling, programmering, timetable tot het thema. Maar eerst gaat alle aandacht uit naar het opbouwen van het communtiy event ‘The Dedicated Experience’, om dit liefst vier keer per jaar te organiseren.”
“Het organiseren van feesten is het doel voor de langere termijn. Uiteindelijk hebben wij ook de ambitie om een evenementenorganisatie en community in één te worden.”
Er is zeker toekomst voor communities, maar makkelijk is het volgens Job niet. “Het is een passie, een droom die eigenlijk al verwezenlijkt is en iedere keer weer in vervulling gaat.
“Het is prachtig om te zien dat mensen zich verenigen binnen onze hardstyle scene. Organisaties, fans, artiesten, labels, noem maar op. En op wat voor manier die verbinding dan tot uiting komt maakt niet uit. Als mensen daar maar gelukkig van worden. Dan ben ik dat ook. Dan is mijn droom weer een stukje realiteit geworden!”
>> Lees ook: SERIE RAVECULTUUR: Van historie en organisatie tot de morele dilemma’s
>> Lees ook: SERIE Dance & Drugs – Drugsgebruik in de elektronische dansmuziek