This Is Our House-presentator Silvana verbleef de afgelopen maanden in Berlijn. Ons kon ze natuurlijk niet missen. Dus nam ze ook meteen de rol van buitenlandcorrespondent aan, met blogs en vlogs over haar verblijf in de techno capital. Inmiddels is ze weer in Nederland. In deel 5 (slot) van SIL IN BERLIJN blikt ze nog even terug op haar stage bij Einmusika Recordings en op de vele clubs en andere mooie plekken die ze bezocht in Berlijn.Â
door Silvana Stijak
Hallo Leute. De afgelopen maanden heb ik stage gelopen bij Einmusika Recordings in Berlijn. Het label van een van mijn favoriete dj’s en producers: Einmusik (foto onder). Het label staat bekend om zijn melodieuze sound binnen het house- en technogenre.
Binnen Einmusika Recordings heb ik mij bezig gehouden met het verkopen van merchandise, het ontwikkelen van content en het verrichten van uitvoerende werkzaamheden. Zoals het invoeren van Gema-rechten (de Duitse Buma) en feedback verzamelen ter promotie van nieuwe releases.
Het vette aan stage lopen bij een platenlabel vind ik dat je aan de bron van de muziek staat. Je weet als eerste wat er de komende maanden gereleased gaat worden. Als er nieuwe pareltjes ontdekt worden via A&R ben je hier ook meteen van op de hoogte. En zoals het er naar uitziet komt er een nieuwe zomerhit aan…
Ledger Line
In hetzelfde kantoor zit het bookingskantoor Ledger Line van de vrouw van Samuel Kindermann (Einmusik). Voor Ledger Line heb ik de reisplannen voor de dj’s ingeboekt en ook social media content ontwikkeld.
Naast stage lopen was er genoeg tijd om het uitgaansleven van Berlijn te ontdekken. Zo ben ik naar de volgende clubs geweest:
at :// About Blank
Op loopafstand van station Ostkreuz zit at :// About Blank. De club heeft twee zalen, een bovenverdieping en een tuin waar je kan chillen. De club is nog niet heel bekend onder het mainstream publiek maar de clubkenners van Berlijn weten de spot zeker te vinden. In een van de zalen wordt meestal techno gedraaid. In de andere zaal hoor je verschillende genres voorbijkomen, waaronder drum & bass.
In de club hangt de typische Berlijnse ongedwongen sfeer. Tijdens mijn bezoek stonden er links achter mij twee schaars geklede dames te zoenen, rechts van mij stond een gast in zijn boxershort en ergens anders stond een gothic tegen een muurtje te leunen. Kortom, in at :// About Blank kom je een divers publiek tegen.
Birgit und Bier
By far mijn meest bijzondere feestje in Berlijn heb ik hier meegemaakt. Birgit und Bier vind ik sowieso een toplocatie. De biertuin is superleuk aangekleed met oude kermisattractie-onderdelen zoals botsauto’s en een draaimolenpaard. Daarnaast is de decoratie en de verlichting echt top.
De avond dat wij er kwamen was er een bijzonder feestje. Er waren allemaal mensen in kostuums en onesies met lampjes op hun hoofd of om hun lichaam.
Om binnen te komen moesten we door een vagina heen, geschilderd op een doek. Om vervolgens ‘geboren’ te worden in het nieuwe universum. In een van de zalen stonden hapjes en drankjes en een grote tafel waar mensen aan zaten te tekenen. In de andere zalen werd elektronische muziek gedraaid. Rond half 23:30 begon de openingsceremonie.
Het concept is geïnspireerd op dat van Burning Man. Het event wordt georganiseerd door vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. Aan het einde van het feestje hielp iedereen mee met opruimen.
Dat Birgit und Bier de perfecte locatie was voor dit feestje bevestigt ook Resident Advisor op zijn website: ‘In het hart van de meest kleurrijke wijk van Berlijn, ligt Birgit: een enorme, magische speeltuin voor volwassenen.’
Griessmuehle
Als je op zoek bent naar een industriële club, dan is Griessmuehle een goede plek. Verwacht geen creatieve versiersels en veel sociale interactie maar duistere Berlijnse techno. Een van de zalen heeft iets weg van een technobunker. Het is een klein zaaltje waar je komt door een trap af te lopen. Eenmaal beneden sta je omringd door vier muren jezelf te verliezen in de muziek.
Volg TIOH op Facebook:
Ipse
Bij Ipse begon mijn Berlijn-avontuur afgelopen zomer. Elke maandag vond Hallo Montag er plaats, een buitenfeestje dat tot 1:00 uur ’s nachts zou duren maar dat doorging tot in de vroege ochtend uurtjes.
Ritter Butzke
Sommige mensen hebben een stamkroeg. Anderen, zoals ik, een stamclub. Ritter Butzke bevindt zich op de begane grond van een voormalige fabriek in Kreuzberg.
Er zijn (zover ik weet) vier zalen en een kleinere danscafé zaal. De zaal op de foto hieronder is Olfass Lager, de hoofdzaal. De club grenst aan een eigen pleintje en als je doorloopt kom je bij de binnentuin.
Wil je feesten tussen de Berliners dan moet je naar Ritter Butzke. De club richt zich meer op locals dan Watergate of Tresor bijvoorbeeld. Voor (onbekend) Berlijns dj-talent ben je hier ook aan het juiste adres, aangezien de club vooral lokale namen boekt.
Sage Club
Tussen Kit Kat Club en Tresor in zit Sage Club. Via een koelkastdeur betreed je deze club. Sage heeft een zaal, een chillhoekje met uitzicht op de dj-booth en een dakterras. Leuk om een keer meegemaakt te hebben maar niet een must voor je eerste keer stappen in Berlijn.
Salon Zur Wilden Renate
Op loopafstand van mijn Berlijnse huis bevindt zich deze interessante club. Elke keer ontdekte ik weer nieuwe wc’s, nieuwe chillhoekjes en nieuwe zalen. Dit is ook niet zo gek, aangezien de club zich in een voormalig appartementencomplex bevindt.
Er zijn drie hoofdzalen. De Schwarzer Raum (begane grond) richt zich voornamelijk op techno. Op de eerste verdieping kunnen houseliefhebbers terecht in de Grüner Raum. Wil je het liever even rustig aan doen of heb je zin in trippy disco dan kan je op dezelfde verdieping ook langs bij de Roter Raum.
Zowel internationale en lokale namen vind je op de line-up van Wilden Renate. Als je even wilt afkoelen of in de zomer wil chillen kan je terecht bij de binnenplaats van de club, met bar.
Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat je bij Salon Zur Wilden Renate ook terecht kan bij de Photoautomat. (Zie ook dit eerdere blog.) Voor 2 euro heb je vier mooie zwart-wit plaatjes om terug te denken aan je memorabele avond/nacht/ochtend/middag (of alle vier).
Sisyphos
Sisyphos is niet elk weekend open, in de wintermaanden opent het maar heel zelden de deuren. De club nam zijn intrede in een oude hondenvoerfabriek. Het is eerder een mini-clubdorpje dan een club doordat er verschillende gebouwen zijn.
Als Sisyphos opengaat dan kan je er van vrijdagavond tot maandagochtend vertoeven. Een van de hoofdzalen heet Hammahalle en hier kan je terecht voor de wat stevigere beuktechno. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, hebben nog volop keuze in de andere zalen met house en tech house bijvoorbeeld.
Ben je in Berlijn en is Sisyphos open dan zou ik je zeker aanraden om er naar toe te gaan. Sisyphos geeft goed de typische Berlijnse partysfeer weer. De binnentuin is rijkelijk versierd met graffiti en lampjes. Ergens op het terrein vind je nog een truck waar je in kan chillen en een vijver als je zin hebt om daar te zitten.
Tresor
Wat ooit een energiecentrale was, is nu Tresor. De club is groot en industrieel. Geen creatieve aankleding maar beton en staal.
Als ik in het weekend wilde stappen kwam ik vaak bij Tresor uit vanwege de goede line-up. Berliners mogen er dan wel niet graag komen vanwege de vele toeristen, ik kwam er graag voor de muziek. Zelf had ik geen last van de buitenlanders maar het klopt het wel dat de sfeer anders is dan bij een At :// About Blank of Sisyphos. Al heb ik het idee dat tegenwoordig overal wel toeristen te vinden zijn.
Urbexen
Iets wat ik pas heb ontdekt tijdens mijn stage in Berlijn. Over dit onderwerp heb ik al eerder een video gemaakt, naar aanleiding van Aus Berlin Festival in Tilburg.
In en rondom Berlijn staan heel veel gebouwen leeg. Sommige stammen uit de tijd van de DDR, andere uit de tijd van de Nazi’s. Een van deze gebouwen is het Heeresbekleidungamt in Bernau, een dorpje net naast Berlijn. In de tijd van de Nazi’s werden hier uniformen en toebehoren van soldaten geproduceerd en opgeslagen.
Zelf heb ik een verlaten kinderziekenhuis en een verlaten zwembad bezocht zoals hieronder op de foto te zien is. Het jammere is dat veel verlaten plekken worden vernield en in de brand gestoken. Zo ook het zwembad en het ziekenhuis, echter zijn deze naar mijn idee nog wel de moeite waard om te bezoeken.
Deze plekken zijn ook makkelijk binnen komen. Ideaal dus voor je eerste urbex-avontuur. Wat misschien nog wel vervelender is dan het vandalisme is het platwalsen van deze locaties, om plaats te maken voor nieuwe appartementencomplexen. Daardoor gaat een stuk geschiedenis verloren.
Heel veel urbex-locaties zijn als canvas gebruikt door street artists waardoor je dus de meest vette street art tegenkomt op dit soort plekken. Daarnaast is het gewoon heel erg vet om deze locaties te ontdekken en om er foto’s te maken.
Overal waar je kijkt in Berlijn kom je eigenlijk wel street art tegen. Enkele vette locaties om het te spotten zijn:
The East Side Gallery
Deze openlucht galerij is het langste nog intact gebleven stuk Berlijnse muur. The East Side Gallery is 1.316 meter lang en over de gehele lengte vind je kunstwerken van graffiti. Sinds 1990 hebben 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen de muur aangekleed met graffiti. Door middel van de kunstwerken vertellen de makers hun opvatting over de politieke situatie in het Berlijn van 1989/1990.
Haus Schwarzenberg
Dit hof bevindt zich in Mitte. Met veel ruimte voor kunst en cultuur lijkt het weinig op de hoven eromheen. Kunstateliers, een bioscoop, barretjes en veel street art vind je hier terug.
RAW-Gelände
In mijn eerste video voor SIL IN BERLIJN vertel ik over dit gebied, een voormalig onderhoudswerkplaats voor de spoorwegen.  Heel RAW-Gelände zit vol met straatkunst. Ben je na het spotten toe aan wat drinken, dan kan je bij een van de barretjes of Biergartens terecht.
SIL IN BERLIJN
Kijk hier voor de eerdere afleveringen.