SIL IN BERLIJN #3: Clubs en hun deurbeleid (met Do’s en Don’ts)

-

Home » Genres » Techno » SIL IN BERLIJN #3: Clubs en hun deurbeleid (met Do’s en Don’ts)

This Is Our House-presentator Silvana verblijft deze maanden in Berlijn, vanwege een stage. Ons kan ze natuurlijk niet missen, dus neemt ze ook meteen de rol van buitenlandcorrespondent aan. Eens per twee weken verzorgt Sil een blog of vlog van haar verblijf in de techno capital. Nu eens vanachter een bureau, dan weer op een dansvloer – wij laten ons verrassen. In deel 3 van SIL IN BERLIJN: het roemruchte deurbeleid van de clubs.

 

door Silvana Stijak

Over één ding kunnen we het eens zijn als we het over Berlijn en clubben hebben: het deurbeleid is streng. Menig doorgewinterde techno-fanaat die komt om een nacht lang te dansen op zijn favoriete dj is wel eens de toegang geweigerd. In de praktijk kunnen de bounces door portiers heel ‘random’ overkomen.

Helaas is het mij tot nu toe ook niet gelukt om overal binnen te komen. Bij Berghain bijvoorbeeld. Na één uur in de rij te hebben gestaan schudde de portier vriendelijk zijn hoofd. Verder ging ons avontuur bij ’s werelds beroemdste club niet.

We hadden al zo vermoeden toen we in de rij om ons heen keken. Mensen met tattoos, piercings, felgekleurd haar, extravagante kleding (of juist geen kleding), daarbij vielen wij uit de toon.

SIL IN BERLIJN - club en deurbeleid

Bescherming

Berlijn is het techno-walhalla van de wereld. Maar ook een scene die zichzelf beschermt. In de Berlijnse clubs mag je jezelf echt laten gaan. Naakt dansen op de dansvloer? Dansen met een lampenkap op je hoofd? Je vriendin aan de ketting? Jawohl!

Toch zijn de Berlijnse clubs niet voor iedereen weggelegd. Houd je van techno of een andere vorm van elektronische muziek, kan je tegen (half)naakt op de dansvloer en ga je respectvol om de plek waar je bent en de mensen om je heen? Dan kan je het in Berlijn heel erg naar je zin hebben. De Berlijnse clubs willen deze sfeer conserveren en het voor haar bezoekers een veilige haven laten zijn om uit hun dak te gaan.

Easyjet-set

In het boek ‘Lost & Sound’ van Tobias Rapp komt nog een reden achter het strenge beleid naar voren: De Easyjet-set. De laatste decennia is Berlijn, mede dankzij budget-vliegmaatschappijen, overspoeld door buitenlanders die ook willen ervaren hoe vet het is om er te feesten.

Het technotoerisme levert veel geld op

Lost and Sound

Elk weekend komen er zo duizenden toeristen; door de goedkope vliegtickets is het allang geen luxe uitstapje meer. Wie op tijd boekt, kan al voor 100 euro retour.

Ook al zouden sommige clubs het liever niet toegeven, zonder deze toeristen zou waarschijnlijk 1 op de 3 zaken hun deuren moeten sluiten. Het technotoerisme levert veel geld op.

Geen dronken Britten

Toch wil een portier geen rotte appels binnen. De Berlijnse technoclubs zijn bedoeld voor liefhebbers die komen om van de muziek te genieten. Niet voor dronken Britten of Denen die hun handen niet thuis kunnen laten of gewoon niks met techno hebben. Om de fijne sfeer in de club te kunnen behouden wordt er streng deurbeleid toegepast, met name bij toeristen.

Als je besloten hebt om een weekendje naar Berlijn te gaan en het moment is eindelijk daar dan wil je natuurlijk niet na lang wachten in de rij te horen krijgen: “Sorry you can’t come in’.

Het is geen rocketscience, dus de kans dat je niet binnen komt blijft altijd aanwezig. En protesteren of in discussie gaan met de bouncer heeft echt geen zin. Toch zijn er wel een paar do’s en don’t die ik je mee kan geven om je kansen (aanzienlijk) te vergroten. May the odds be ever in your favour!


Volg TIOH op Facebook:


Do’s

Draag zwart  

Wil je de kans om de andere kant van de deur te zien vergroten draag dan zwart. De Berlijnse feesten zijn rauw, underground en grungy. De mensen die de meeste kans maken om binnen te komen zijn de mensen die aansluiten bij deze atmosfeer. Geen zwarte schoenen? Geen zorgen; het gaat om het totaalbeeld. Let er vooral op of je kleding de juiste sfeer uitademt.

Weet waar je naar toe gaat

Het wil nog wel eens voorkomen dat de bouncer je vraagt wie er op de line-up staat. Geen idee? Dan mag je helaas de club niet in. Op deze manier wilt de club voorkomen dat er geen mensen rondlopen die er eigenlijk niet echt iets te zoeken hebben.

Praat Duits

Kan je Duits? Praat dan Duits. Kan je geen Duits? Praat dan gewoon Engels. Het is beter om gewoon Engels te praten dan in het Duits te beginnen en over te moeten stappen op Engels.

Verspreid je

Ben je met een grote groep mensen? Ga dan niet met zijn alle naar binnen. De clubs laten liever geen grote groepen mensen binnen.

Zorg voor een evenwichtige man-vrouw-verhouding

Nu weet ik dat ik als vrouw makkelijk praten heb en dat het voor de mannen onder ons wat lastiger is. Maar als het even kan ga met een vrouw naar binnen. Ben je met een grote groep vrienden op stap? Ga dan met maximaal twee mannen in de rij staan. Een gebalanceerde verdeling van de sexen is sowieso al een ongeschreven wet in het nachtleven, maar in Berlijn houden de portiers het echt secuur in de gaten.

Berlijn club

Don’ts

Luid zijn

Wees niet luidruchtig in de rij, probeer geen aandacht te trekken. Het verschilt wel per club. Zo is het deurbeleid van Berghain een verhaal op zich. Hun portiers, met Sven Marquardt uiteraard als boegbeeld, zien van tevoren hoe de mensen in de rij zich gedragen. De club wil fijne, chille mensen binnen, geen luidruchtige.

Onder invloed zijn

Drinken kun je de hele nacht nog. Houd het van tevoren en in de rij een beetje netjes, of laat het niet merken. Hetzelfde geld voor drugs.

Gretig overkomen

Ze weten dat je graag naar binnen wil, dit hoef je niet te laten blijken.


 

In Berlijnse clubs loopt, anders dan in Nederland, niet overal beveiliging rond. En als ze er al zijn, zou je ze niet herkennen. Toch heb ik nog nooit meegemaakt dat het fout gaat, omdat iedereen respect voor elkaar heeft en voor de plek waar zij zijn. Bedenk je dat je iemands huis binnen gaat en neem een chille vibe mee.


SIL IN BERLIJN

Kijk hier voor de eerdere afleveringen.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Nieuwe Experimental Dance Music releases in november: De top 3 van Frank Slijpen

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met verse muziek....

My Most Memorable Gig: Ash Roy (IND)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...