This Is Our House-presentator Silvana verblijft deze maanden in Berlijn, vanwege een stage. Ons kan ze natuurlijk niet missen, dus neemt ze ook meteen de rol van buitenlandcorrespondent aan. Eens per twee weken verzorgt Sil een blog of vlog van haar verblijf in de techno capital. Nu eens vanachter een bureau, dan weer op een dansvloer – wij laten ons verrassen. In deel 3 van SIL IN BERLIJN: het roemruchte deurbeleid van de clubs.
Over één ding kunnen we het eens zijn als we het over Berlijn en clubben hebben: het deurbeleid is streng. Menig doorgewinterde techno-fanaat die komt om een nacht lang te dansen op zijn favoriete dj is wel eens de toegang geweigerd. In de praktijk kunnen de bounces door portiers heel ‘random’ overkomen.
Uit de toon
Helaas is het mij tot nu toe ook niet gelukt om overal binnen te komen. Bij Berghain bijvoorbeeld. Na één uur in de rij te hebben gestaan, schudde de portier vriendelijk zijn hoofd. Verder ging ons avontuur bij ’s werelds beroemdste club niet.
We hadden al zo’n vermoeden toen we in de rij om ons heen keken. Mensen met excentrieke tattoo’s, vol piercings, felgekleurd haar, extravagante kleding (of juist geen kleding). Daarbij vielen wij simpelweg uit de toon.

Bescherming
Berlijn is het techno-walhalla van de wereld. Maar ook een scene die zichzelf beschermt. In de Berlijnse clubs mag je jezelf echt laten gaan. Naakt dansen op de dansvloer? Dansen met een lampenkap op je hoofd? Je vriendin aan de ketting? Jawohl!
Toch zijn de Berlijnse clubs niet voor iedereen weggelegd. Houd je van techno of een andere vorm van elektronische muziek, kan je tegen (half)naakt op de dansvloer en ga je respectvol om met de plek waar je bent en de mensen om je heen? Dan kan je het in Berlijn heel erg naar je zin hebben. De Berlijnse clubs willen deze sfeer conserveren en het voor haar bezoekers een veilige haven laten zijn om de wonderen van de nacht te beleven en te ontdekken.
Easyjet-set
In het boek ‘Lost & Sound‘ van Tobias Rapp komt nog een reden achter het strenge beleid naar voren: De Easyjet-set. De laatste decennia is Berlijn, mede dankzij budget-vliegmaatschappijen, overspoeld door buitenlanders die ook willen ervaren hoe vet het is om er te feesten. Elk weekend komen er duizenden toeristen; door de goedkope vliegtickets is deze city trip geen luxe meer. Wie op tijd boekt, kan al voor 100 euro retour. Ook al zouden sommige clubs het liever niet toegeven, zonder deze toeristen zou waarschijnlijk 1 op de 3 zaken hun deuren moeten sluiten. Het technotoerisme levert veel geld op.
Do’s & Don’ts
Logischerwijs wil een portier geen rotte appels binnen. De Berlijnse technoclubs zijn bedoeld voor liefhebbers die komen om van de nacht te genieten en zichzelf te uiten. Niet voor dronken Britten of Denen die hun handen niet thuis kunnen houden of gewoon niks met techno hebben. Om de fijne sfeer in de club te kunnen behouden, wordt er streng deurbeleid toegepast. Met name bij toeristen.
Als je besloten hebt om aan te sluiten in de urenlange rij voor de Berghain, en het moment is eindelijk daar, zijn de volgende woorden een bittere pil: “Sorry, you can’t come in.”
Het is geen wetenschap. De kans dat je niet binnen komt, blijft altijd aanwezig. En protesteren of in discussie gaan met de bouncer heeft écht geen zin. Toch zijn er wel een paar do’s en don’ts die ik je mee kan geven om je kansen te vergroten. May the odds be ever in your favour!
Er is nog een leuke manier waarop je jouw kansen virtueel op de proef kan stellen. Via de zogenaamde ‘Berghain Trainer‘ is het mogelijk op een digitale manier te testen of je klaar bent voor het echte werk. Deze online tool registreert je gezicht en stem tijdens een scenario waarin je de befaamde club wil binnenkomen. Hoewel ook deze training je geen garantie biedt, is het wel leuk om dit thuis te proberen.

Do’s
Draag zwart
Wil je de kans, om de andere kant van de deur te zien, vergroten? Draag dan zwart! De Berlijnse feesten zijn rauw, underground en grungy. De mensen die de meeste kans maken om binnen te komen, zijn de mensen die deze sfeer uitstralen. Geen zwarte schoenen? Geen zorgen! Het gaat om het totaalbeeld. Let er vooral op of je kleding bij de ongeschreven dresscode past.
Ken de line-up
Het wil nog wel eens voorkomen dat de bouncer je vraagt wie er op de line-up staat. Geen idee? Dan mag je helaas de club niet in. Op deze manier wilt de club voorkomen dat er mensen rondlopen die er eigenlijk niet echt iets te zoeken hebben. Weet dus voor wie je komt!
Praat Duits
Kan je Duits? Praat dan Duits. Kan je geen Duits? Praat dan gewoon Engels. Het is beter om gewoon Engels te praten dan in het Duits te beginnen en halverwege erachter te komen dat je eigenlijk helemaal geen Duits kan. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties op het moment suprême.
Let op de verhoudingen
Als vrouw heb ik makkelijk praten en ik weet dat het voor de mannen onder ons wat lastiger is. Maar toch; als het even kan, ga met een vrouw naar binnen. Ben je met een grote groep vrienden op stap? Ga dan met maximaal twee mannen in de rij staan. Een gebalanceerde verdeling van de sekses is sowieso al een ongeschreven wet in het nachtleven, maar de Berlijnse portiers houden het echt secuur in de gaten.
Don’ts
Luid zijn
Wees niet luidruchtig in de rij, probeer geen aandacht te trekken. Het verschilt wel per club. Zo is het deurbeleid van Berghain een verhaal op zich. Hun portiers, met Sven Marquardt als boegbeeld, zien van tevoren hoe de mensen in de rij zich gedragen. De club wil fijne, chille mensen binnen, geen luidruchtige druktemakers. Bewaar die energie maar voor op de dansvloer.
Onder invloed zijn
Drinken kun je de hele nacht nog. Houd het van tevoren en in de rij een beetje netjes, of laat het niet merken. Hetzelfde geld voor drugs. Less is more. En zeker als je op een Berlijnse dansvloer wil belanden.
Gretig overkomen
Ze weten dat je graag naar binnen wil, dit hoef je niet te laten blijken. Geduld is een schone zaak. Het is een cliché maar wel onvervalst waar.
Respect
In Berlijnse clubs loopt, anders dan in Nederland, niet overal beveiliging rond. En als ze er al zijn, zou je ze niet herkennen. Toch heb ik nog nooit meegemaakt dat het fout gaat. Iedereen heeft respect voor elkaar heeft en voor de plek waar zij zijn. Bedenk je dat je iemands huis binnen gaat en neem bescheiden attitude mee.
SIL IN BERLIJN
Kijk hier voor de eerdere afleveringen.