vrijdag, februari 23, 2024

STRAF_WERK terug in Klokgebouw: ‘Alle zintuigen aan het werk’

-

Home » Biki90 » STRAF_WERK terug in Klokgebouw: ‘Alle zintuigen aan het werk’

Met een indrukwekkende show/productie en een sterk muzikaal verhaal was het eind vorig jaar al een beloning om bij het debuut van STRAF_WERK in Eindhoven te zijn. Vrijdag 8 december keert de Amsterdamse organisatie met verse munitie en nieuwe namen terug in het Klokgebouw. Van de partij zijn o.a. Seth Troxler, Pan-Pot en Mind Against. Als warm-up spraken we met Chris van Meer, verantwoordelijk voor al die imposante STRAF_WERK-producties.

 

Strijp-S in Eindhoven is een plek die je als moderne feestorganisator volop kunt eren. Licht (gloeilampen, led) werd er zo’n beetje uitgevonden. En in het Philips Natlab werd in de jaren ’50 de allereerste populaire elektronische muziek gemaakt.

Als je dan met een evenement mag neerstrijken in het Klokgebouw, het meest majestueuze gebouw van Strijp-S, dan is dat watertanden. Zeker voor een organisatie als STRAF_WERK, dat show en beleving hoog in het vaandel heeft staan.

Productiehoofd Chris van Meer: “Het is voor ons echt een eer dat we op zo’n fijne historische plek met karakter STRAF_WERK mogen doen. Klokgebouw is in mijn ogen echt een van de vetste locaties van Nederland.”

Een eer dat we STRAF_WERK op zo’n historische plek met karakter mogen doen

Klokgebouw Awakenings

We hebben daar zelden mooiere producties gezien dan die van jullie debuut, vorig jaar december. Het moet wel een grote passie zijn?

“Dank voor het compliment. Daar doen we het voor. Het draait bij ons om muziek maar daarnaast ook echt om de beleving bij onze bezoekers.”

“Vorig jaar hebben we gezegd dat we moesten beginnen met een show die niet eerder vertoond is in Eindhoven. Een van de uitgangspunten daarbij was dat, hoe groot het Klokgebouw ook is, we zouden proberen de zaal zo intiem mogelijk te maken. Maar wel met een dikke show.”

“Na iedere editie zijn er alweer nieuwe vette ideeën. Hoe we dingen beter kunnen doen. Wat sloeg aan en wat niet? Wat zijn de reacties van het publiek en van het STRAF_WERK-team. Dit proberen we allemaal te vertalen naar een nieuw ontwerp. En natuurlijk kan je daar dan niet een stap in terug doen maar juist vooruit.”

STRAF_WERK

Vooral de fraaie ‘backstage’-omloop voor publiek (foto boven, met Kölsch) viel vorige keer op. Keert die terug? Wat kunnen we zaterdag 9 december nog meer verwachten op STRAF_WERK?

“We gaan de zaal nog intiemer maken. We gaan het led weer op een totaal andere manier inzetten. Ik hou er zelf echt van als je moeite hebt om de show te bevatten. Ik vind het juist tof dat dan alle zintuigen aan het werk gaan en dat alles moet kloppen. Daarnaast vinden we het vet om bepaalde lampen en lasers op een andere manier te gebruiken dan bij andere shows.”

“De dj moet bij een STRAF_WERK-show ook zo dicht mogelijk bij het publiek staan. Je wilt hem kunnen zien en samen die energie opbouwen voor een vette avond. Met het team, onze vaste vj Okinawa 69 en onze ontwerper/lichtoperator Bob Roijen gaan we daar dan ook een heel mooie show voor neerzetten.”

“Voor deze editie springen vooral de vele vierkante meters led eruit. We hebben het meeste led wat we ooit gebruikt hebben bij een show.”

Banner STRAF_WERK

Hoe ga je te werk bij zo’n productie? Begint het met een simpel A4-tje? En dan?

“Het begint inderdaad met een kladje op papier. Dan zeggen we vaak: ‘Dat lukt nooit, dat ontwerp’. En dan zorgen we toch dat  het lukt. We vragen van iedereen het uiterste en we werken er hard aan om tot deze resultaten te komen.”

“Na het kladje komen we tot een technische tekening. Die werken we verder uit. We tekenen het led in, video en het geluid en de overige inrichting van het Klokgebouw. Dan zoeken we voor onze plannen een leverancier en zorgen we dat de show uiteindelijk op de avond klaar is.”

Uit wie of wat haal je inspiratie voor dit werk?

“Inspiratie komt tegenwoordig uit alle hoeken. Ik hou zelf veel van musea en moderne kunst en architectuur. Die inspiratie komt online en offline, ook uit stedentrips en het bezoeken van andere festivals en clubs. Maar belangrijker is dat we vaak als team tot een creatief idee komen waarin ieder zijn input kwijt kan.”

Pan-Pot STRAF_WERK Eindhoven

Wat is het DNA van STRAF_WERK en hoe onderscheiden jullie je, buiten de show/productie, nog meer?

“Met het team proberen we echt een evenement neer te zetten waar we zelf heen zouden gaan. STRAF_WERK draait muzikaal gezien om de samensmelting van grote internationale headliners en talent van eigen bodem, iets wat in al onze evenementen terug te zien is.”

“Zo ook deze editie weer. Utrechter Nuno Dos Santos opent area 1 waarna Mind Against, Damian Lazarus, Seth Troxler en Pan-Pot (foto boven) het podium betreden. We vinden het belangrijk dat niet alleen de bezoekers, maar ook de artiesten altijd terug willen komen.”


Volg TIOH op Facebook:


“We gaan altijd  voor de beste beleving en willen de bezoekers van STRAF_WERK zo goed mogelijk bedienen. Na een evenement vragen we altijd om feedback van het publiek en wat er goed was en wat er nog beter zou kunnen. Het is belangrijk dat de liefde die we in een evenement stoppen volledig tot uiting komt. We zijn klein begonnen met STRAF_WERK maar we kunnen na 5 jaar met trots zeggen dat we op de kaart staan in Nederland als een van de beste kwalitatieve evenementen.”

In hoeverre onderscheidt de Eindhovense editie zich van andere STRAF_WERK-evenementen?

“Tijdens Amsterdam Dance Event zitten we op een van de vetste locaties van Amsterdam, de Kromhouthal. En het festival is natuurlijk op het strand van Blijburg. We proberen altijd zo goed mogelijk te kijken naar de locatie. Wat werkt wel en wat werkt niet?”

“Het Klokgebouw bied qua breedte en hoogte daarin veel mogelijkheden om bijvoorbeeld een mooi plafond met led te maken. En in de tweede zaal gaan we voor een setting met lasers en veel rook. De aanwezige zuilen in de tweede zaal zorgen zelf al voor een heel ander gevoel. Daar kan je voor een nog intiemere en rauwe setting zorgen.”

Zit je zelf achter de knoppen op zo’n nacht, of hoe geniet je anders mee?

“Het lekkerste vind ik het vaak om in het publiek te staan of bij de vj en de lichtman in de front of house. Daar sturen ze de licht- en videoshow aan. Ik sta toch het liefste achter de schermen. Maar de energie die het publiek geeft is echt altijd een van de fijnste momenten op de hele avond. Handjes in de lucht en gaan.  Dan weet je weer waar al het harde werken goed voor is geweest.”

STRAF_WERK


STRAF_WERK

Vrijdag 8 december, 22:00-7:00 uur, Klokgebouw Eindhoven. Check de website voor tickets en meer info.

Line-up + timetable:

AREA 1  
22:00-00:00 Nuno Dos Santos
00:00-02:00 Mind Against
02:00-03:30 Damian Lazarus
03:30-05:15 Seth Troxler
05:15-07:00 Pan-Pot

AREA 2  
23:00-00:30 Ferro
00:30-02:15 De Sluwe Vos
02:15-04:00 Sidney Charles
04:00-05:30 Benny Rodrigues

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...