zaterdag, februari 24, 2024

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

-

Home » Features » Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1 september gaan we verder als PR-service House Of Content. Maar niet voordat we met enkele van onze Huisgenoten nog even terugblikken naar de hoogtepunten uit onze rijke archieven. Wat waren voor hen de mooiste tracks, events en herinneringen uit het tijdperk TIOH? Vandaag: de selectie van oprichter/hoofdredacteur Mark van Bergen.

DE BESTE TRACKS

Zelf heb ik als Huisbaas nooit een muzikale rubriek gehad op TIOH, dit liet ik heel graag onze stijl-specialisten, die veel dieper en beter in de maandelijkse stortvloed aan releases zaten. Hetgeen zij tipten las en luisterde ik uiteraard veelvuldig, met voorrang voor de selectie uit mijn favoriete straatje door mijn goede vriend Peter Dijk: melodische house en techno. Als ik dan het onmogelijke verzoek krijg drie top-tracks uit het tijdperk-TIOH te noemen, kom ik – in willekeurige volgorde – uit bij:

Guy Gerber – What To Do (&ME remix, 2018)

Al vaak ‘So Trapped’ (gevangen) geweest in deze track. Ik hoorde ‘m voor het eerst in een set van Guy Gerber zelf, in de Pacha op Ibiza. Daarna zou hij nog talloze keren voorbijkomen. Waarbij ik onder meer denk aan de prachtige warm-up set in Complex Maastricht van dj/topkok Nick Bril (The Jane, waar ik Nick ooit opzicht voor een video-interview) en aan de vele thuisfeestjes. Hoe zen en minimal die percussie, hoe subtiel die piano, hoe fijn die opbouw en uiteraard hoe mooi en bezwerend die vocalen.  

Monolink – Father Ocean (Ben Böhmer remix, 2018)

Een ware elektronische tranen-trekker, voor de melodic-mensheid voor eeuwig verbonden met Böhmer’s oog- en oorstrelende Cercle-set in een luchtballon boven het Turkse Cappadocia. Maar voor mijzelf en enkelen van mijn besties is ‘Father Ocean’ toch vooral versmolten met de vele afters na festivals en andere thuisfeestjes. ‘When We’re Alone…’, zingt Monolink – hoe symbolisch ook voor die coronatijd. De ‘stilte’ die valt voor deze befaamde vocale drop is wat mij betreft onovertroffen en bezorgt iedere keer weer kippenvel.  

Tunnelvisions – Guava (2017)

Slechts 3’23” telt deze parel van Brabantse makelij – de lengte van een radio-hit en dus zeldzaam voor een clubtrack. Maar het is voldoende om een van de allermooiste nummers van de afgelopen 8 jaar in te verpakken. De ode aan zon en maan ging uitgerekend viraal nadat hij werd gedraaid op een magisch moment bij zonsopkomst op Burning Man, en dook daarna overal op. Daar was ik helaas niet bij, maar wat dit nummer voor mij wel extra lading geeft is dat ik Tunnelvisions van het prille begin tot aan hun abrupte einde heb gevolgd, inclusief een touravontuur

DE BESTE EVENTS

Tomorrowland (2019)

Het grootste en invloedrijkste dancefestival ter wereld moest en zou ook ik een keer bezoeken. Bij de jubileumeditie (15) kregen we de kans, toen TIOH uitgenodigd werd om een weekend lang verslag te doen van Tomorrowland. Samen met mijn toenmalige mede-Huisbaas Pieter Leijten, die de video verzorgde, dompelde ik me twee volle dagen onder in het festival-walhalla in Boom. Lang niet alles van het festival valt in mijn persoonlijk straatje, maar als liefhebber en als professional in deze branche werd ik compleet overweldigd door wat ik hier allemaal meemaakte. De programmering, de aankleding, de details, de uitzinnigheid onder de bezoekers – Tomorrowland speelt met recht op Champions League-niveau. Ons verslag is hier nog terug te lezen. 

Tomorrowland

TIOH x Doloris Rooftop Session (2020)

Wat hebben we met TIOH eigenlijk ook nog een hoop evenementjes neergezet. Van ons lanceringsfeest in de Effenaar, de series TIOH Live en TIOH On Air in o.a. Gin Fizz en Club Smederij (met o.a. sets van de latere grootheden Budakid en Coloray) en onze hostings op festivals als Paaspop en Dancefair. Misschien wel het – letterlijke – hoogtepunt was de livestream die we middenin de pandemie neerzetten op het dak van kunst-doolhof annex rooftopbar Doloris in Tilburg, met een set van The Policy. Een doekje voor het bloeden in een dramatische tijd, maar wel een – voor ons doen – luxe doekje, het resultaat van een fraaie krachtenbundeling door vrienden en partners bovendien. 

Extrema Extra – 2021

PLOEGENDIENST leek in 2021 na het lange, lange COVID-tijdperk de herstart van festivalland te markeren. Maar hoe mooi deze ervaring ook was, de terugkeer naar het oude speciaal in Breda bleek een valse start. De besmettingen laaiden weer op, uiteindelijk vooral door toedoen van kapitale fouten van de overheid, betoogde ik op de opiniepagina’s van Trouw.

De ware, grootse herstart beleefde ik pas later dat jaar in België, tijdens Extrema Extra. Het had een voorzichtige ‘tusseneditie’ van Extrema Outdoor Belgium moeten worden, maar het werd met 60.000 herintredende, dolenthousiaste festivalliefhebbers een meer dan volwaardige aflevering. Samen met Duarte dos Santos Estrafalhote – destijds nog stagiair, inmiddels compagnon – interviewde ik achter de schermen diverse headliners over hoe zij hun terugkeer in de arena beleefden. Ons verslag is hier terug te lezen. 

MOOISTE MOMENT

TIOH Kerst Special KINK (2020)

Hier richt ik de blik graag naar binnen, naar ons team. Al die passie voor muziek en events, al die content, al die kanalen en marketing – ze waren niets zonder de vele Huisgenoten die er achter de schermen voor zorgden, in de meeste gevallen geheel vrijblijvend, zonder er een euro mee te verdienen. Ik ben al die gepassioneerde krachten enorm dankbaar voor de bijdragen die ze de afgelopen 8 jaar hebben geleverd. 

We hebben flink wat struggles gehad – het valt niet mee om überhaupt nog een beetje geld te verdienen met geschreven content over dancecultuur – maar de liefde voor de scene(s) hield ons steeds overeind, en bracht ons samen. 

Het moment dat mij daarbij het meest is bijgebleven is onze speciale radiouitzending op KINK, tijdens Kerst 2020. Het was coronatijd, ik was als Huisbaas de enige die fysiek in de studio mocht zijn, maar vrijwel ons hele team sloot (digitaal) aan om alltime favorite tracks te draaien en te bespreken, om te mijmeren over vervlogen, betere tijden en om het glas te heffen op de toekomst. Dat doe ik bij deze stilletjes nog een keer. Thanks, lieve Huisgenoten!   


MEER HOOGTEPUNTEN

Houd onze website en socials in de gaten voor de all time hoogtepunten van onze andere Huisgenoten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: dit waren de hoogtepunten van Duarte Estrafalhote

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...