zaterdag, september 23, 2023

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: dit waren de hoogtepunten van Duarte Estrafalhote

-

Home » Features » Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: dit waren de hoogtepunten van Duarte Estrafalhote

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1 september gaan we verder als PR-service House Of Content. Maar niet voordat we met enkele van onze Huisgenoten nog even terugblikken naar de hoogtepunten uit onze rijke archieven. Wat waren voor hen de mooiste tracks, events en herinneringen uit het tijdperk TIOH? Vandaag: de selectie van nieuwe mede-Huisbaas Duarte dos Santos Estrafalhote.

DE BESTE TRACKS

Exit EEE – Epidemic [Daddy Cool Remix] (No Respect Records, 1997)

Het leek alsof de tijd even stilstond toen Job Jobse op de druilige zaterdag van Draaimolen Festival 2022 deze absolute classic draaide. De eerste seconde van de iconische intro zorgde bij mij voor kippenvel die zelfs een gemene koortsstuip niet veroorzaakt. Dit zijn van die momenten die voor eeuwig in je party-brein gegrift staan. Om dat moment ook via dit mooie platform te kunnen uiten, moest deze plaat in onze Instagram-rubriek Flashback Friday. Alle lof naar Jobse voor zijn uitmuntende trackselectie. Dat kan niet vaak genoeg worden benoemd.

Chris Stussy & S.A.M. – Breather (Up The Stuss, 2021)

Breather is een onvervalste (house-)oorwurm waarvan Chris Stussy’s discografie uitpuilt. Deze track tovert bij mij nog altijd een brede glimlach op mijn gezicht. Niet omdat dit nou mijn favoriete deep tech-plaat is, verre van zelfs. Die glimlach ontstaat vooral door het moment wat eraan verbonden is. Daarvoor moeten we terug naar Amsterdam Dance Event 2021. Tijdens Straf_werk x SOLID GROOVES zorgde de Nederlander met Breather voor een moment waar je in de pandemie alleen maar van kon dromen. Werkelijk waar iedereen danste rond, naast en met elkaar. Stilstaan hadden we het jaar ervoor al braaf gedaan. Daarom mag de track niet ontbreken uit mijn hoogtepunten.

Oden & Fatzo – Solar Inertia (Locus, 2021)

Vive La France! Naast hun aromatische kazen, pittoreske stadjes en grotesk chauvinisme staan de Fransen ook bekend om hun fijne housemuziek. En die stroming beleeft momenteel een flinke aanwas aan nieuw talent. Namen als Oden & Fatzo, THEOS en Baccus geven de dansvloeren pure joie de vivre. Die eerstgenoemde act wist mede-Huisgenoot Casper Gout en mij te overtuigen hen mee te nemen in onze ‘must sees’ voor Tomorrowland 2022 (daar later mee over). Tip: check vooral ook even hun Boiler Room, dan zal Sonar Inertia je bekend voorkomen.

DE BESTE EVENTS

ADE Audio Obscura @ G-STAR RAW (2021)

Heel eerlijk? Ja, ik vond het spannend om voor de eerste keer alleen naar een event te gaan. In mijn hoofd klopte het niet want dansen is iets wat ik vooral in goed gezelschap doe. Toch duurde dit gevoel niet lang. Om precies te zijn 18 minuten. Dat is de reistijd van Amsterdam Centraal Station naar de G-STAR RAW Factory. Acts als Octo Octa, Antal en Palm Trax lieten mijn spanning als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ik beleefde uiteindelijk een fijne avond waar vooral de liefde voor de muziek hoogtij vierde. En ja… hoe alleen ben je nou écht op een volle dansvloer?

Extrema Extra (2021)

Deze ’tusseneditie’ van Extrema Outdoor Belgium mag niet ontbreken uit dit overzicht. Extrema Extra was het allereerste event waar ik voor TIOH verslag van mocht doen. In Nederland zat alles, door gestuntel van de overheid, nog op slot. Dan maar op visite bij de Zuiderburen. En dat was een goede keuze. Mark en ik konden onze ogen nauwelijks geloven toen we tienduizenden mensen compleet uit hun dak zagen gaan. De energie hing in de lucht en de opluchting was voelbaar. Er mocht weer gedanst worden. Voor mij als journalist maar zeker ook als liefhebber is dit een dag om nooit te vergeten.

Tomorrowland (2022)

Wanneer ik terugdenk aan Tomorrowland schiet ik spontaan in de lach. Van het interview met een ietwat aangeschoten Yves Deruyter, absurde choreografieën van Nathan’s Crazy Dancemoves én minstens driehonderd keer de ‘Age of Love‘ remix van Charlotte de Witte en Enrico Sanguiliano. Hoewel de muziek bij Casper en mij vaak niet in de smaak viel, was het fantastisch om rond te lopen op dance-variant van Disneyland. Dit TIOH-moment hoort zonder twijfel tussen mijn hoogtepunten.

MOOISTE MOMENT

Unmute Us! (2021)

Mijn mooiste TIOH-moment komt uit de periode dat er geen evenementen waren. In de nazomer van 2021, na het Dansen met Jansen-debacle, gebeurde er iets bijzonders. Overal in het land verenigden organisaties tegen het zwalkende beleid van het kabinet. Het was tijd voor actie. Ook op onze redactie voelden wij de noodzaak om alle aandacht aan dit collectief te besteden. Gezamenlijk publiceerden wij als platform daarom een open brief aan de toenmalige beleidmakers.

Niet lang daarna waren wij als TIOH bij de twee Love Parade-achtige demonstraties van Unmute Us. Ook ik liep mee met de honderdduizenden andere demonstranten. Als jonge professional maar vooral als iemand die de scene een warm hart toedraagt. In de parade zag ik mensen lachen, huilen, schreeuwen, vloeken, zingen, springen, raven, knuffelen en nog zo veel meer. De boodschap was duidelijk: de collectieve kracht van de scene is zelfs niet met een keiharde lockdown te beteugelen. En dat is maar goed ook.

Die toewijding zie ik terug wanneer ik de verhalen lees die mijn huidige (en alle voorgaande) Huisgenoten op dit platform hebben geplaatst. Verhalen vol passie en liefde voor de elektronische muziek. Met die passie en liefde zullen we onder de vlag van House Of Content verder gaan. Bedankt voor alles en tot op de dansvloer!

AanmoedigenBewoners
Foto: Bart Heemskerk

MEER HOOGTEPUNTEN

Houd onze website en socials in de gaten voor de all time hoogtepunten van onze andere Huisgenoten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...