maandag, december 4, 2023

Tomorrowland 2019: Verslag van weekend 1

-

Home » Features » Tomorrowland 2019: Verslag van weekend 1

Het grootste en invloedrijkste dancefestival ter wereld is weer begonnen: Tomorrowland. De jubileumeditie (15) loopt in de weekends van 19 tot en met 28 juli. Huisbazen Pieter Leijten (video) en Mark van Bergen (tekst) deden verslag van de eerste vrijdag en zaterdag en spraken daarbij diverse artiesten. Lees hun blogposts en kijk hun video’s hieronder. 

ZATERDAG 20 JULI

Down the underground: de kleinere stages

14:00 uur

Tomorrowland Cage

Een cage en een cave, verstopt in een plint van het festivalterrein, weg van de grote massa’s en stages. De underground heeft ook zeker een plek op Tomorrowland. Letterlijk nog wel.

De Cage is een heerlijk donker house-hol, waarnaar je afdaalt via lange trappen die ons doen denken aan club Shelter in Amsterdam. Buiten is het nog zonnig en rustig, hier binnen val je nu al in een intiem nachtelijk feestje, vandaag gehost door Glitterbox. Vanavond gaan good old Roger Sanchez en Junior Jack hier afsluiten, nu heeft jongeling Sheridan de vloer al aan de gang met fijne disco van toen en nu. Heerlijke vibe, onverwacht mooi begin van de dag.

Heerlijk potje rammen met een handjevol mensen om halfdrie ’s middags

Rave Cave

En dan moéten we nog langs bij de buren. Van de Cage is het maar een zwalkje naar The Rave Cave, een tunnelbuis van amper 10 meter lang met een dik soundsystem erin. Vrijdag mocht de Belgische organisatie Krankenhaus die bedienen, vandaag doen de landgenoten van Woody Weekend dat met eclectische sets vol klassiekers. Heerlijk potje rammen met een handjevol mensen om halfdrie ’s middags, het kan slechter…


DJ Licious: Tomorrowland’s most booked DJ

16:00 uur

En dan weer even terug naar de main. Maar wel weer met locals. Weinigen zullen het weten, maar DJ Licious is met 7 optredens over 2 weekends de meest optredende act van Tomorrowland 2019. Vrijdag, na zijn eerste gig (op de kleinere Cafeina), zochten we Wim op voor een interviewtje. Zie onze Instagram.


Bourgondisch België: van friet tot Michelinsterren

18:00 uur

Food Ofyr

Zes uur: etenstijd! Zoals de muzikale line-up van Tomorrowland de gehele breedte beslaat en grote en kleine namen heeft, zo doet de food-programmering dat ook. Nimmer hebben we een festival meegemaakt dat catering met zoveel waarde behandelt.

Zeker, fritten zijn er ook. En burgers, en pizza’s. Plus het assortiment wat je in Nederland van foodtrucks mag verwachten: sushi, wraps, tosti’s, etcetera. Maar Tomorrowland gaat enkele stappen – of gangen – verder. Maar we zijn dan ook in Bourgondisch België.

Er zijn meerdere restaurants op het terrein. Ofyr, bekend van de terrashaarden annex grillcirkels, ‘host’ er een. BRASA (foto boven) heeft een open keuken met live cooking. MESA (wereldkeuken) is nieuw, en kijkt hoog uit over Tomorrowland.

Tomorrowland staat fier achter zijn haute cuisine-headliners

Mesa Restaurant TML 2019
Foto: Tomorrowland

Tomorrowland staat fier achter zijn haute cuisine-headliners. Dé grote chef is natuurlijk Nick Bril van Michelinsterrenrestaurant The Jane in Antwerpen. Zelf tevens gerespecteerd dj (ziehier ons exclusieve interview in zijn zaak). Middenin de mainstage heeft hij dit jaar een ‘Secret Resto’. Een select dinerend gezelschap kan daar uitkijken over de dansende massa.


Disney-hardstyle bij Da Tweekaz

21:00 uur

Vorig jaar had Coone de eer om als eerste hardstyle-dj op de mainstage van Tomorrowland te draaien. Tijdens de jubileumeditie mag Da Tweekaz er het genre vertegenwoordigen. Niet gek: het Noorse duo is de meest gestreamde hardstyle-act op Spotify. Mede door hun Disney-edits (‘Frozen’, ‘Lion King’), die gretig werden meegezongen door de duizenden ‘people of Tomorrow’ bij de main. Kort na hun show vingen we ze op voor onze camera (video op onze Insta).


In twee uur tijd muzikaal up to date

23:30

Tomorrowland 2019 van boven
Foto: Tomorrowland

Veel interviewafspraken vanavond, dus pas laat tijd om even het feestgedruis op te zoeken. Gelukkig houdt het terrein nog altijd iets compacts en kun je door de vele paden en bruggen overal redelijk snel komen. En wandelen alleen al is een feest op het sprookjesachtige terrein, vooral als de lichten aan gaan.

Zo kun je in twee uurtjes tijd een heel mooie update over de volledige breedte van de elektronische muziek krijgen. Van trap en hiphop, langs house en techno, via trance, classics en EDM tot hardstyle.

We zien hoe Tomorrowland-huisbazen Dimitri Vegas & Like Mike de main inpakken en hoe de Afterlife-familie (Tale Of Us, Stephan Bodzin & co) perfect tot zijn recht komt in de Atmosphere. Op de tweede mainstage Lotus blijft liveband Oscar And The Wolf moeiteloos overeind. En in de bossen van Core schittert het duo Solardo met teasende en pleasende house.

Alleen (actuele) hardcore is eigenlijk niet vertegenwoordigd. Maar early rave (Bonzai) en happy hardcore dan weer wel. Bijvoorbeeld in de personen van de Charly Lownoise & Mental Theo. Kort voor hun afsluitende optreden op de 90’s-stage vingen we de heren – 25 jaar in the game inmiddels – op voor een interview (video volgt). Ook Yves Deruyter kwam nog even voor onze camera.

VRIJDAG 19 JULI

Onthaal in de Media Village

10:30 uur

Na een busrit van het pershotel naar het festivalterrein begint Tomorrowland voor ons in de indrukwekkende Media Village. Met radiostudio’s, mixed zones waar je artiesten kunt interviewen, grote schermen waar je de live coverage kunt volgen en uitgebreide en goed gefaciliteerde werkplekken.

Toegegeven, het is onze eerste keer hier. Maar we hebben toch al zo’n 20 jaar (journalistieke) ervaring in het coveren van festivals en feesten, en hebben een mediazone als hier nog nooit of te nimmer meegemaakt. Ruimtes als deze kennen we vooral van grote sport-evenementen als de Champions League. En eigenlijk is Tomorrowland dat ook wel een beetje, zoals we gaan ervaren: de super-liga der dancefestivals…


Tour langs de stages

11:00 uur

Tomorrowland Rose Garden
Foto: Tomorrowland

Een uur voor de officiële opening van Tomorrowland 2019 krijgen we een exclusieve, guided tour over het terrein, langs de nog maagdelijke podia. De een nog imposanter dan de ander, het is net een museumtour.

De Q-dance-stage kennen we van de laatste Defqon.1 (UV stage), maar elders worden we overdonderd door nieuwe pracht en praal. De Rose Garden met de prachtige, uit het water kronkelende draak. De (indoor) Freedom-stage, dit jaar flink geüpgrade vanwege de nieuwe ‘epic’ show van Eric Prydz. Atmosphere, de andere indoor-parel. Een circustent van de toekomst, met 120 duizend led-lichtjes in het dak verwerkt. Mindblowing – en dan moet de eerste artiest nog beginnen.

We komen langs de Lotus-stage. Nee, nog niet eens de mainstage, maar hier zou menig ander festival een moord voor doen om als hoofdpodium te dienen. En dan, vlak voordat de hekken opengaan en de eerste fans met vlaggen omhuld erheen rennen, de Main zelf. Een imposante bloemlezing uit 15 jaar Tomorrowland, met details uit vrijwel alle eerdere afleveringen. See for yourself:

Tomorrowland mainstage 2019
Foto: Tomorrowland

Het mooiste detail, helemaal rechtsbovenin: een apart, groot boek voor wijlen Tim Bergling, alias Avicii.


Tomorrowland = AAN

14:00 uur

Vlaggen TomorrowlandFoto: Tomorrowland

Het is meteen AAN, vanaf minuut 1 eigenlijk. Wat wil je ook met Carl Cox die de main opent met een ‘Daybreak Session’ van maar liefst 3 uur. Fans met vlaggen bestormen het veld, sommigen huilen of schreeuwen van vreugde.

Vanuit de hele wereld zijn ze hier naartoe gekomen, nu mogen ze los. Nou ja, op het terrein zelf dan. In samenwerking met diverse luchthavens hield Tomorrowland afgelopen week al zogenaamde ‘Gate Parties’: feestjes bij de boarding gates van (party-)vluchten naar België. Maar dit is de real deal.

>> Zie ook – Tomorrowland 2019, Weekend 1: Dit zijn onze highlights

Tomorrowland is daarmee ook goed voor je topo- en vlaggenkennis. De meest exotische soorten kom je tegen om de schouders van partygangers (zelf ook in alle kleuren en talen). We herkennen Australië, Nieuw-Zeeland, Sri Lanka, Brazilië, Argentinië, Zweden en Noord-Ierland.


Shaq dunkt trap (en moshpit)

17:00 uur

Tomorrowland DJ Diesel
Foto: Tomorrowland

En jawel, daar is ie weer hoor: Shaquille O’Neil, alias DJ Diesel. Volgend weekend heeft ie z’n eigen stage, vandaag mag de voormalige NBA-ster de main betreden. Het moet gezegd: de man is in control over de crowd, als laat hij een basketbal op z’n vinger tollen. Met monsterlijke trap – en zelfs een moshpit-op-commando – windt hij Tomorrowland om z’n vinger.


Eric Prydz presents HOLOSPHERE

23:30

Tomorrowland Eric Prydz HOLOSPHERE
Foto: Tomorrowland

Overdag staan synchroon al veel mooie namen op Tomorrowland. Maar na etenstijd kan de keuzestress pas echt toeslaan. Ook deze openingsavond. Gaan we naar de DJ Mag Top 100-kanonnen op de main (Tiësto, Chainsmokers, Steve Aoki)? Naar het handvol andere headliners bij Garrix’ STMPD op de Lotus (de 2e mainstage)? Of naar melodic techno-giganten Adriatique en Solomun in de minder bombastische, maar prachtig gedecoreerde Garden of Madness?

De meeste van bovenstaande acts zijn zeker niet nieuw voor ons, en brengen ook geen grote nieuwigheden mee. Dat geldt wel voor Eric Prydz, die in de Freedom-stage zijn nieuwe HOLOSPHERE in wereldpremière laat gaan.

De eerste en nog altijd grootste indoor-area van Tomorrowland stroomt voortijdig ramvol voor de Zweed. Niet gek, die heeft de lat de laatste jaren zelf steeds hoger gelegd, met killing showproducties als HOLO. Wellicht dat Prydz daarom bijna een halfuur later dan gepland begint – een zeldzaamheid in het strak geleide spoorboekje van Tomorrowland. De laatste technische eindjes zullen nog getweakt moeten worden. De artiest zelf staat al een tijdje klaar in een enorm karkas van een wereldbol, die de hele dag nog ‘zweeg’ qua licht. 

Tot nu. Langzaam, in een mooie symfonie met Prydz’ aanzwellende orkestrale geluid, vullen de leds de enorme globe. In de loop van de show zal deze vele gedaantes aannemen, van black holes tot een maan. De bol is het absolute middelpunt, met Prydz als een ‘hologram’ zichtbaar erin. Maar met de enorme schermen en led-banen die eruit vertrekken, de zaal in, wordt het hele publiek erin getrokken. Naarmate de set vordert en intenser wordt, worden de visuele registers steeds verder opengetrokken.

Het moet gezegd: dit is een next level show-muziek-fusie. En het mooie van alles: in weekend 2 doet Prydz het nog eens dunnetjes over.


Tomorrowland 2019

Vrijdag 19 t/m zondag 21 en 26 t/m 28 juli in recreatiegebied De Schorre, te Boom (België). Beide weekends zijn stijf uitverkocht. Zie de eventpage voor meer informatie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

21×2021: het jaar van Tinlicker

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...

21×2021: het jaar van Cellini

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...