dinsdag, december 5, 2023

Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze trance hoogtepunten van 2021

-

Home » Features » Afteren met Huisgenoten: Dit zijn onze trance hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute trance hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog één keer de balans op binnen hun geliefde genre(s). Huisgids Erwin deelt zijn favoriete events, albums, tracks, talenten en andere specials op het gebied van trance.   

Je bent (een of enkele van) onze 8 muzikale Huisgidsen inmiddels wel gaan kennen. Het hele jaar door serveren ze op TIOH.nl al hun favoriete releases uit de voorbije maand en de tips van de aankomende maand. Ze houden hun geliefde scene(s) voortdurend nauwkeurig in de gaten. Zo ook Erwin Herkelman, op het gebied van trance.   

Nu 2021 erop zit, rijst de vraag: wat waren over het hele jaar gezien zijn grootste trance hoogtepunten? Wie was het grootste aanstormende talent binnen het genre, en wat waren nog meer gedenkwaardige momenten? Je leest het hieronder.  Laat in de comments op Facebook en Instagram vooral weten wat jouw highlights van 2021 waren!

  

Album van het jaar

SMR LVE – ‘To The Stars’ 

Ze vielen me steeds weer op tussen alle andere releases. Het Canadese duo SMR LVE, bestaande uit Chris Stebbins en een van mijn favoriete remixers, Mhammed el Alami. Hun vocale tracks waren stuk voor stuk prachtig. Met name ‘Need Somebody‘ met That Girl vond ik geweldig. En dan brachten ze dit jaar óók nog eens een album uit: ‘To The Stars’.

Een album met stuk voor stuk van dát soort prachtplaten. Nagenoeg elke grote stem die je de afgelopen jaren voorbij hoorde komen in de trance laat zich op het album horen: That Girl, Christina Novelli, Roxanne Emery en Eric Lumière verzorgden een track op ‘To The Stars’. 


Track van het jaar

Age of Love – ‘Age Of Love’ (Charlotte de Witte & Enrico Sangiuliano Remix)

Het is geweldig om te zien dat er binnen de dance steeds meer wordt gekeken over de grenzen van de genres. Trance is daarop geen uitzondering. Vrijages vinden plaats met drum ‘n’ bass, trap maar bijvoorbeeld ook met hardstyle.

Maar de techno-liefhebbers onder jullie hebben ongetwijfeld gemerkt dat er ook steeds meer elementen van de trance dat genre binnensluipen en vice versa. Voor mij was het absolute hoogtepunt de remix die Charlotte de Witte en Enrico Sangiuliano uitbrachten van ‘Age Of Love‘. Een monument in de historie van de dancemuziek: zo’n beetje de eerste plaat waarop het labeltje ’trance’ werd geplakt. En er dan zó’n knaller van maken. Ik vind het geweldig. 


Artiest van het jaar

Susana

Wát een jaar had zij zeg! Nummer 1 in de A State of Trance Top 1000 met ‘Shivers‘, de lancering van haar eigen label en dan óók nog een paar geweldige platen uitgebracht. En dat na een betrekkelijke radiostilte van een aantal jaren. Er sijpelden af en toe wel wat singles door maar dit jaar werden we toch echt weer ouderwets verwend met veel nieuw werk.

Het was dan ook de kroon op mijn jaar toen zij enthousiast reageerde op mijn verzoek om mee te doen met onze eindejaarsserie 21 x 2021. En aan dat interview heb ik eigenlijk niet zoveel toe te voegen. Ik ben ontzettend blij dat zij weer terug is!


Talent van het jaar

Billy Gillies

Hij timmerde het afgelopen jaar flink aan de weg met zijn unieke sound. De bekende elementen van de trance met een voor het genre ongekend stevige kick. Een combinatie die ik nog niet vaak heb gehoord en mij als voormalig gabber wel kan bekoren.

Met diverse grote releases op zijn naam mag 2021 toch wel gezien worden als het jaar van zijn doorbraak. Hij bracht singles uit op onder andere Future Sound of Egypt en op het Subculture-label, onderdeel van Black Hole Recordings. Niet de minsten in trance-land.

Maar zijn beste werk tot nu toe is ‘Defender’. Daarin hoorden wij voor het eerst ook vocalen. Dat samen met de snoeiharde kick zorgt voor een plaat die hoog in mijn favorietenlijstje is geëindigd.


Event van het jaar

Essence of Trance-cruise 

Dit jaar ging ik voor het eerst mee op een trance-cruise. We gingen aan boord in de haven van Lelystad om vervolgens midden op het IJsselmeer met een stuk of 50 gelijkgestemden de trance over het water te horen knallen. Een drankje, goed gezelschap en geweldige muziek gedraaid door onder andere trance-held RAM en Artento Divini.

Mede door het fantastische weer – zonnig, graadje of 24, licht briesje – werd het een ervaring om nooit te vergeten! Én een ervaring die ik graag ook anderen gun. Dus houd mijn maandtips in de gaten want er gaan er zeker nog een paar voorbij komen in 2022!


Meer trance hoogtepunten?

Bekijk al onze content over trance.

Laat in de comments op Facebook en Insta vooral weten wat jouw trance hoogtepunten van 2021 waren! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Erwin Herkelman
Erwin Herkelman
Enthousiast muziekblogger en tranceliefhebber. Bijzonder geïnteresseerd in de historie van de housemuziek. Leest graag boeken en kijkt documentaires. Wil jij dat Erwin verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe trance of house releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Tiësto nieuwe nummer 1 in DJ FACT Top 100

De DJ FACT Top 100 van 2022 kent een nieuwe, Nederlandse nummer 1. Tiësto lost Marshmello af aan kop...

Trance in januari: dit is de top 3 releases van Erwin Herkelman

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En iedere maand staan tientallen nieuwe artiesten op met verse muziek....