Levensgrote flipperkasten zijn het, de dancefestivals van tegenwoordig. Kleurrijke partylandschappen waarin wij festivalgangers als pinballs langs reusachtige kastelen, duistere kerkers en flikkerende led-muren worden geschoten. De dancewereld is onlosmakelijk verbonden met vette shows en podia. En het mooie is: veel van die creaties worden gewoon in Eindhoven bedacht. De ontwerpers van 250K en Eyesupply zijn er wereldberoemd mee geworden. Voor Our House selecteerden ze hun eigen favorieten.
Kevin Walenciak herinnert zich Extrema Outdoor (XO) 2010 nog donders goed. Hij stond achter het controlepaneel om de duizenden podiumlampen, lasers, vuurwerkpijlen en rookmachine op het podium te besturen. En toen kwam de reality check. “Ik dacht: holy shit, waar zijn we mee bezig man? Die show was zo gigantisch. Al die losse elementen, al die verantwoordelijkheid. Ik dacht dat ik ter plekke een hartaanval kreeg.”
Zijn collega’s Sander Reneman en Carlo Ruijgers moesten hem geruststellen. Zo hebben ze alle drie wel een momentje gehad dat ze bang werden van hun eigen podiumcreaties. Dan moesten ze elkaar even in de arm knijpen: zijn we dit echt aan het doen? Overrompeld door hun eigen flikkerende flipperkast.
Het is meestal de klant die ons afremt omdat hij zijn portemonnee voelt
Inmiddels is hun bedrijf een geoliede machine. 250K, meestal in samenwerking met nevenbedrijf Eyesupply, is de absolute wereldtop op het gebied van podium- en showontwerp voor de danceindustrie. Toen de Nederlandse dance vorig decennium aan zijn internationale groeispurt begon, groeiden zij mee. Nu werken er 23 mensen op het kantoor op Strijp-S. Veel designers en technici, maar ook iemand die heel de dag bezig is met het regelen van vliegtickets en visa.
Drukke baasjes dus. Ze vliegen met Armin van Buuren de wereld over en laten overal hun mastodonten verrijzen, van Miami tot Kazachstan. Dat succesverhaal begon 6 jaar geleden en een stuk dichterbij huis. Op de waterplas van Extrema-terrein Aquabest, om precies te zijn.
Extrema Outdoor (2009)
Sander: “Een overzicht van onze favoriete podiumontwerpen moet beginnen met Extrema Outdoor. Wat een avontuur was dat. Van festivalbaas Marcel Mingers mochten we een eindshow van 250.000 euro bouwen. Dat is een enorm bedrag natuurlijk, zeker in die tijd. Uiteindelijk werd het een gimmick. De 250 crewleden liepen in shirtje met ‘250k’ erop gedrukt en we hadden precies 250 moving head-lampen op het terrein hangen. Het centerpiece van de eindshow was de lange brug over het water. Legendarisch, daar praten mensen nu nog steeds over. 250K is feitelijk ontstaan uit de samenwerking voor dit project.”
Lowlands (2010)
Kevin: “We waren echt nog groen als gras op deze Lowlands. Heel knullig met zijn drieën in een auto: volgepropt met apparatuur, op naar Biddinghuizen. We moesten een week lang opbouwen en op luchtbedjes slapen. Een paar gasten daar kenden ons van Extrema en vonden ons wel leuk. Uiteindelijk lieten ze ons de shows in de Bravo-tent doen. We hadden een show met grote kubussen waarop we visuals konden projecteren bij onder andere Boys Noize. Na de laatste set van Speedy J zweefden we van geluk de tent uit. Man, dat voelt lang geleden. Dit is echt 4000 shows terug. We hebben zoveel gedaan.”
Awakenings (2011)
Kevin: “Van 2006 tot 2012 deden we zo’n beetje alle Awakenings-shows. Eerst alleen de visuals, later kwam daar ook het podiumontwerp bij voor feesten in onder andere de Westergasfabriek en het Klokgebouw. Dit voorbeeld uit 2011 is wel een van de meest geslaagde ideeën voor Awakenings. Het is best een abstract ontwerp, maar vrij eenvoudig te bouwen. De pilaren zitten vol met led-lampjes. Video is onze specialiteit. We zijn begonnen als vj’s en dat zie je tot op de dag vandaag terug in ons werk.”
Godskitchen (2011)
Sander: “Dit was ons eerste concept dat echt de wereld over ging. Dit ding heeft echt overal gestaan: van Zuid-Afrika tot Azië tot Kazachtstan. Voor deze tour hebben we de Fusion cube bedacht. Dat is eigenlijk niet meer dan een kubus waar we licht, video en projectie combineren tot een geheel. Alles wat je ziet is led, alleen de achterkant is projectie. De dj staat midden in de kubus. Dit podium was vooral belangrijk voor onze internationale expansie. We leerden strategisch ontwerpen. Deze kubus konden we overal bouwen met lokaal materiaal. Heel belangrijk. Anders moet je steeds 20 containers verslepen.”
Dance Valley (2012)
Sander: “De led-leverancier schrok zich rot toen wij met dit ontwerp aankwamen. Geen idee hoeveel lampjes er precies in zitten, maar het is echt enorm. We hebben het videowerk naar het hoogst haalbare niveau getild met dit podium. Daar zijn we nog steeds trots op. Het was 60 meter breed en 24 meter hoog. Een podium hoeft niet altijd groot te zijn om een interessant beeld te leveren, maar we zijn niet vies van grote podia. Het is meestal de klant die ons afremt omdat hij zijn portemonnee voelt.”
Masters of Hardcore (2013)
Kevin: “Hardcore is voor ons als showontwerpers het ultieme genre. Hoe harder het muziekgenre, hoe belangrijker het concept wordt. Zowel de dj’s als het publiek is in voor de meest extreme ideeën. We hebben shows gedaan waarbij we de MC hebben geëlektrocuteerd of in een gevangenispakje aan een touw lieten bungelen. Probeer dat maar eens met Armin te doen! We krijgen elk jaar een carte blanche van Masters of Hardcore en we doen het met plezier. Mensen verwachten het niet, maar de sfeer is er ontzettend goed.”
Armin Only (2014)
Sander: “Dit is ons wereldwijde paradepaardje. Hiervoor hebben we de meest simpele set-up aller tijden bedacht: het bestaat uit een scherm voor en een scherm achter. That’s it. Voor de rest doen de visuals het werk. Het is eigenlijk één grote dj-booth. We moeten het ook wel eenvoudig houden met Armin. Die man staat overal. In de dancewereld is groot, groter, grootst de tendens, maar een enorm gevaarte kan je in bijvoorbeeld India niet opbouwen. Het moest simpel en doeltreffend zijn. Uiteindelijk hebben we 37 shows met dit podium gedaan. Meer dan een half miljoen mensen hebben ervoor gestaan.”
The Flying Dutch (2015)
Sander: “Voor The Flying Dutch hebben we heel het creatieve concept bedacht. We hadden podia staan in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, gewoon hier voor de deur. De dj’s vlogen in helikopters van podium naar podium. Het is natuurlijk te gek om heel Nederland als festivalterrein te hebben. Flying Dutch is ons voorlopige hoogtepunt. Voorlopig! We willen nog zoveel doen. Mark Fisher is mijn grote held. Hij bouwde onder andere een show voor de ceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. Dat is ook onze droom. Laat die Spelen maar snel naar Nederland komen. Wij zijn er klaar voor.”
Laat die Olympische Spelen maar snel naar Nederland komen
En we kijken nog even naar de bewegende beelden. Aftermovie van het 20-jarig jubileum van Masters of Hardcore in de Brabanthallen in Den Bosch. Kevin: “Hardcore is voor ons het ultieme genre. Hoe harder het muziekgenre, hoe belangrijker het concept wordt.”