Verruimde sluitingstijden in Brabant, deel 2: de politiek

-

Home » Genres » House » Verruimde sluitingstijden in Brabant, deel 2: de politiek

Verruimde en vrije sluitingstijden. Boven de rivieren is het in de Randstad en steden als Groningen,Alkmaar, Arnhem en Nijmegen gemeengoed. En ook in steden als Enschede, Zwolle en Deventer en op Texel spelen discussies. Hoe is de stand van zaken in Brabant, nu de nachttreinen zijn stilgezet? Chris de Zeeuw maakte een uitgebreid tweeluik over de discussies in de grote steden van de provincie. Deel 2: Hoe gaat de lokale politiek hiermee om? 

Door: Chris de Zeeuw

Lees ook het eerste deel: de stand van zaken in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en Breda.

Den Bosch

Volgens Cees van Balen (o.a. P79) is zijn gemeente zeker niet afkeurend. Wel merkt hij als evenementenorganisator (niet gelieerd aan P79) dat eindeloze regelgeving, het rekening houden met omwonenden, niet de juiste persoon van de juiste positie spreken “en verdwijnen in die gevreesde trage ambtelijke molen geen pretje is om tot een wederzijds bevredigend akkoord te komen.”

“Tegen elkaar zeggen wij als organisatoren van nachtelijke evenementen wel eens dat de gemeente er goed aan zou doen een ex-evenementenorganisator aan te nemen die beleid adviseert.”

Joost van den Berkmortel van W2 wil in gesprek gaan met de gemeente Den Bosch om een ontheffingssituatie te creëren.

Tilburg

De politiek was in Tilburg niet bereikbaar voor verder actueel commentaar, wachtende op de discussie in de raad.

Peter van Gool stelt dat “het (te) langzaam gaat. Er worden momenteel gesprekken gevoerd om met een gedragen voorstel te komen. We houden een vinger aan de pols en zullen anders begin volgend jaar weer aan de bel trekken.”

Wethouder de Ridder reageert: “Ik houd mij aan mijn toezegging: zorgvuldig en samen met de horeca, in het kader van het nieuwe horecabeleid.”

Eindhoven

Maar in Eindhoven, waar de raaddiscussie speelt, roeren coalitiepartners PVDA, D66 en oppositiepartijen CDA, VVD en de burgemeester zich.

Gemeenteraad Eindhoven
Gemeenteraad Eindhoven

Burgemeester Rob van Gijzel (PVDA) uit met name bezorgdheid over veiligheid, overlast en de druk op politiecapaciteit. Ook sprak van Gijzel in april jongstleden, bij het vaststellen van hernieuwde horeca openingstijden, de zorg uit over het ontstaan van een 24uurs leven in Eindhoven.

Saskia Wempe van de VVD is groot voorstander van verruiming of vrijgeven van de sluitingstijden.  “Een ondernemer kan prima zelf bepalen tot hoe laat deze open blijft, waarbij belangen van omwonenden en veiligheidsbelangen uiteraard meegewogen moeten worden.”

De VVD heeft eerder met succes gepleit voor verruiming van de openingstijden op zondag en samen met D66 voor vervroeging van de openingsstelling van de horeca, waardoor een club als Arcade tegenwoordig afterhours kan organiseren.

afterhours

“We zien wat verruiming van de openingstijden in de detailhandel doet met de binnenstad op zondagmiddag, tegenwoordig is het veel drukker en daardoor levendiger. En ook ’s ochtends van het horeca aanbod in de stad genieten blijkt in een behoefte te voorzien.”, vertelt Wempe.

Volledige vrijstelling

Zowel D66 als de VVD vinden: “Als de behoefte er is om door te gaan tot 8 uur ’s ochtends moet dat mogelijk zijn. Het zou mooi zijn als het helemaal vrijgesteld kan worden en bewoners en ondernemers het binnen hun leefomgeving met elkaar eens kunnen worden.”

“Als dat ook nog eens gecombineerd wordt met het loslaten van de bestemming op een pand, dan zouden daar kansen kunnen ontstaan voor bijvoorbeeld (pop-up) activiteiten, met name ook in leegstaande panden. Voor nu is dat waarschijnlijk een brug te ver, maar bepaalde gebieden zouden daarvoor een mooie eerste stap zijn.”

‘Als de behoefte er is om tot 8 uur ’s ochtends door te gaan moet dat mogelijk zijn’

Volgens Rogier Verkroost van D66 ligt “er een vergrootglas op overlast bij en belangen van het Stratumseind, waar horecaondernemers en bewoners het niet met elkaar eens kunnen worden. Iets dat volgens hem de gehele discussie besmet.”

Ook Serge Hoes van Bewonersplatform Stratumseind beaamt dit. “Sommige ondernemers houden zich aan de regels, anderen niet. Naar buiten toe lijkt het alsof niemand zich aan de afspraken houdt. Dit is iets voor de horecavereniging zelf om actie op te ondernemen. Naar bewoners toe lijkt er van afspraken niets terecht te komen.”

Verkroost vervolgt: “Wij zijn voor vrijgave. Maar wat ons betreft geen verruiming totdat een oplossing is gevonden als een ondernemer overlast veroorzaakt. Maatwerk per gebied of aanpak per ondernemer zou een oplossing kunnen zijn om verruiming met stapjes mogelijk te maken. Telefonische hotlines en particuliere handhavers bij overlast zijn ook een mogelijkheid.”

Feestje op Stratumseind vooraf aan PSV-Manchester
Stratumseind in Eindhoven

Venstertijden

Linda Hofman van het CDA wil de sluitingstijden voor het centrum en Strijp-S “vrijgeven op vrijdag en zaterdag.” Als oplossing voor eventuele overlast ziet het CDA graag de introductie van venstertijden, “na 3:00 niemand meer naar binnen, zodat er verspreide en rustigere uitloop van bezoekers plaatsvindt.”

Frank Depla van de PvdA is niet principieel tegen verruiming. “Voor een internationale stad als Eindhoven moeten er nachttenten kunnen zijn met de mogelijkheid om langer open te blijven. Hierbij moet een balans zijn tussen de belangen van de horeca, de stappers en de omwonenden. En natuurlijk is veiligheid het belangrijkste in de afweging.”

Depla ziet echter dat in het belangrijkste uitgaansgebied Stratumseind de isolatie van nachtzaken niet op orde is, er door gemeente en ondernemers slecht wordt gehandhaafd en dat bewoners er samen met de horeca ondernemers niet uitkomen.

“Dan zijn wij er als overheid voor om uiteindelijk de belangen af te wegen. De PvdA kiest dan voor de bewoners. Zowel op donderdag, vrijdag en zaterdag is momenteel onvoldoende draagvlak op het Stratumseind voor verruiming, dus laten we het zoals het is. Waar het wel kan is rondom de Dommelstraat. De horecavereniging (waaronder de Effenaar) en bewoners hebben met elkaar overeenstemming gevonden voor verruiming”, besluit Depla.

Als coalitiepartij zal de stem van de PvdA, samen met die van Groen Links (die niet wilde reageren), zwaar wegen.

Eensgezindheid over belang

Alle partijen in Eindhoven zijn in hun reacties aan Our House het er wel over eens. “Een grote levendige, innovatieve, prachtige, bruisende en ambitieuze internationale stad als Eindhoven met een grote culturele sector, veel bedrijvigheid, creativiteit en het Stratumseind kan eigenlijk niet meer zonder het verruimen van de openingstijden.

Eindhoven kent een diversiteit aan inwoners met verschillende achtergronden en verschillende behoeftes. Uitgaan en beleven in een ontspannen, spannende en gezellige sfeer hoort bij Eindhoven en daar moet dan ook ruimte voor zijn.”

‘Een levendige stad als Eindhoven kan niet zonder het verruimen van de sluitingstijden’

De sleutel ligt volgens allen in samenwerking en overleg om oplossingen te vinden. “Met gemeente, de politie, ondernemers, de creatieve sector, de culturele sector en ook met omwonenden om te zorgen dat zij zo min mogelijk overlast ervaren. Een proef helpt om die versmelting te vinden.”

Conclusie

Dat horeca, dance en cultuurondernemers meer ruimte moeten krijgen om te kunnen ondernemen is in het belang van de steden en van Noord-Brabant, maar uiteraard zonder de omgeving daarmee tot overlast te zijn.

Dat lijkt in alle steden gemakkelijker gezegd dan gedaan. De crux ligt toch in het feit hoe tolerant een inwoner is en hoezeer die open staat voor overleg om afspraken te maken. Als iemand dichtbij een uitgaansgebied of in een binnenstad gaat wonen is het evident dat sprake zal zijn van ‘levendigheid’. Dit zal ook een stukje tolerantie moeten vereisen.

Ook ligt er voor de steden een uitdaging in city marketing. Een stad als Amsterdam heeft met een burgemeester als van der Laan bijvoorbeeld een grote supporter en zet vol in op de 24uurs dance industrie, creatieve initiatieven en het gebruik van leegstaande panden voor een onderscheidende stad.

Doorbraak in 2016?

2016 kan een mooi jaar worden voor sluitingstijden in Tilburg en Eindhoven als inwoners, ondernemers en gemeenten er samen de schouders onder zetten. Goed met elkaar in contact staan, en vooraf afspraken en goede afstemming bewerkstelligen zal bijdragen aan een voor ieder acceptabel resultaat. Dat er na 25 jaar alleen al in Eindhoven een doorbraak mag komen op dit vlak moge duidelijk zijn.

(Het is Our House niet gelukt om reacties te krijgen van Bredase horeca. Ook is, voor zover wij konden nagaan, van enige politieke noch gemeentelijke noch actieve maatschappelijke discussie in Breda geen sprake.)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...