vrijdag, februari 23, 2024

Vessbroz: “Als er iets is waar we ongelofelijk hard voor werken, is het wel een Grammy”

-

Home » Features » Vessbroz: “Als er iets is waar we ongelofelijk hard voor werken, is het wel een Grammy”

Voorzichtig, bescheiden én nieuwsgierig naar wat komen gaat. Zo toont het Iraanse dj/producer-duo Vessbroz zichzelf in het eerste interview op TIOH. Ruim één jaar later is er enorm veel gebeurd voor de broers. Miljoenenhits op TikTok en spectaculaire gigs tijdens ADE, onder andere. Naast dat succes maken Armia en Arsham ook een grote persoonlijke ontwikkeling door. TIOH zocht hen op en volgde het tweetal. In het slotdeel van een tweeluik: hun stiekeme ambities en grootse doelen.

Er brandt, geheel tegen Guus Meeuwis’ bewering in, weinig licht in het Brabantse gehucht langs de Maas. Het lijkt een rustige avond zoals dat er ontelbaar veel zijn in een buitengebied. De meeste dorpsbewoners zitten al bij de open haard. Plotselinge lichtflitsen onderbreken deze kalmte. Een klein pand in het midden van de wei kleurt de donkere omgeving rood, groen, blauw en geel. Er is geen twijfel; dat zijn de Vessbroz.

TikTok-mania

Armia en Arsham livestreamen iedere dag anderhalf uur lang een set. Voor dj’s klinkt dat misschien eenvoudig maar dat is het volgens Armia niet. “De mensen op TikTok zijn veeleisend en verschrikkelijk snel. Wanneer je binnen de eerste seconde de aandacht niet weet te pakken, ben je ze kwijt”, legt hij uit. 

Dat de Vessbroz er alles aan doen om hun kijkers vast te houden, blijkt wel aan het bijna Tomorrowland-achtige materiaal in hun studio. Lasers, lichten, CO2-guns én af en toe zelfs een achtergronddanser in een alienkostuum. Het kan niet bizar genoeg. De broers noemen dit hun ‘TikTok Festival’. Gezien de aantallen online bezoekers, is de vergelijking met een festival treffend. Op een ‘normale’ avond vermaakt het duo tienduizenden kijkers. Daarmee staan de broers vaak op de eerste plek in het livestreamklassement van TikTok Nederland. 

De TikTok-mania stopt voor het tweetal niet bij hun online-festival. Armia en Arsham hebben naast muziek een andere grote passie; mensen laten lachen. En daarvoor is TikTok het perfecte platform. “Thuis in Iran vonden mijn broer en ik het al tof om grappige video’s te maken. Dit was toen natuurlijk alleen nog voor familie en vrienden”, zegt Arsham glimlachend. 

You want some Coke?

Vandaag de dag zien miljoenen mensen hun pranks en sketches. Dat valt ook bekende Nederlanders op. Eerder maakten de Vessbroz video’s met Frans Duijts en collega Nicky Romero. De pranks die ze online uitvoeren, vinden soms ook offline hun weg. Tijdens studiosessies, meetings of opnamedagen; niemand is veilig voor de grappen van het duo. 

Hun artist coach Mark Otten, die eerder al samenwerkte met Martin Garrix en Armin van Buuren, kan uren vertellen over de streken van het tweetal. “Eens deden we weer een coachingsessie via Zoom en het eerste wat op mijn scherm verschijnt is één van de jongens onder een wit kleed. Ze hadden hun ghost producer uitgenodigd, hahaha! Zulke dingen gebeuren aan de lopende band”, vertelt Otten. 

Toch wordt er niet alleen maar gedold. Er moet natuurlijk ook gewerkt worden. “Wat Vessbroz zo bijzonder maakt is hun focus. Ik zie die laserscherpte op hun doelen verder alleen echt bij de ‘gearriveerde’ artiesten terug. Combineer dat met een extreme work ethic. De mannen kunnen echt knallen en zullen ook niet stoppen totdat ze hun doelen hebben bereikt. Dat geloof ik oprecht”, voegt Otten toe. 

Blijven scheppen

Op 6 november 2021 is het koud in de Waalwijkse polder. Tussen de hoge bomen en over een landweg, giert de kille wind een open veld in. Midden in de wei staat een gezelschap om een grote kuil heen. De Vessbroz zijn bezig met een clipshoot voor hun aankomende release ‘Higher’. Armia lijkt recht uit ‘The Matrix’ te zijn gewandeld. Met een grote schep in zijn hand loopt hij langs de rand van de kuil. Daar ligt Arsham in. Hij lijkt er, desondanks de kou, wel om te kunnen lachen. Van veraf lijkt dit tafereel op een scène uit ‘Goodfellas’. 

De clipregisseur kijkt over de rand van de kuil en is zichtbaar niet tevreden. Arsham ligt er ‘te netjes’ bij. Aan zijn broer de opdracht om wat aarde in de kuil te scheppen. Dat ziet Armia wel zitten. De ene na de andere volle schep belandt in de kuil. Arsham wordt letterlijk levend begraven. Alleen zijn hoofd en armen steken erbovenuit. Wanneer de camera rolt en inzoomt op het gezicht van Arsham, roept de regisseur “blijven scheppen!”.

Dat laat Armia zich geen twee keer zeggen. Direct schept hij voor de laatste keer een flinke hoop aarde de kuil in. Dit keer belandt het midden in Arsham’s gezicht, die doodstil blijft liggen. Nadat het laatste shot er succesvol erop staat, klimt Arsham met een vies gezicht uit de kuil. Met een mond vol aarde zegt hij: “Alles voor een vette clip!”. Het is een voorbeeld van hoe de broers altijd hun uiterste best doen voor een geslaagd eindresultaat.

Groot hoogtepunt

“Hard work pays off. Focus en inzet leveren resultaat”, zijn de woorden van coach Mark Otten als hij beschrijft hoe hij naar de groei van het tweetal kijkt. Naast hun eerste shows op Ibiza, is Amsterdam Dance Event een geweldig hoogtepunt voor Vessbroz. Gedurende het eerste interview met de Vessbroz in september 2021 werd duidelijk dat de broers nog lang geen focus plannen voor ADE. Iets meer dan een jaar later blijkt hun grote droom werkelijkheid. De broers zijn de hele week in Amsterdam en hebben soms meerdere gigs op een dag. Daarnaast hosten ze zelfs hun eerste officiële event genaamd Tikkieland. “Ja, het is gewoon een droom die uitkomt. De shows, ons eigen event en dat we als spreker te gast waren tijdens een panel. Dit hadden wij nooit verwacht. Vooral niet als je kijkt naar waar wij vorig jaar stonden”, vertelt Armia trots. 

Nederlandse ondertiteling is beschikbaar

Volle kracht vooruit

Dat de Vessbroz de razendsnelle ontwikkeling in september 2021 niet zagen aankomen, is een understatement. Het aantal maandelijkse luisteraars op Spotify is verdubbeld en op TikTok schiet de following door het dak. Hoewel het tweetal trots is op hun flinke groeispurt, lijken ze nu nog hongeriger dan ooit tevoren. De bijna eindeloze ambitie van het tweetal is hun brandstof om door te gaan. “Kijk daar in de hoek”, zegt Armia wijzend. Hij doelt op een flipover, volgeplakt met afbeeldingen. Elke foto staat voor een ander doel. Naast aanzienlijk meer volgers en een goede fysiek voorkomen, is er een afbeelding die in het oog springt. Op een foto zijn twee Grammy’s zichtbaar. “Als er iets is waar we ongelofelijk hard voor werken, is het wel een Grammy. Al vanaf het moment dat we in 2016 begonnen, is dat ons grote doel”, vertelt Armia.

Vessbroz’ coach Mark Otten weet dat de broers het in zich hebben om al hun doelen te behalen, mits ze hun drive weten vast te houden. “We hebben onlangs nog een coaching gedaan om ook meer focus binnen hun muziekstijl aan te brengen. Naar mijn idee zal dat belangrijk blijken om een steeds groter publiek te vinden. Voor nu zal dat vooral dance-gericht zijn. Later zien we voor ons dat ze zich meer richting pop kunnen bewegen. Wat mij betreft is dat het belangrijkste om steeds betere samenwerkingen aan te gaan”, legt Otten uit.

Het échte doel

Eén doel staat niet op het bord. En dat overklast zelfs het winnen van een Grammy, honderd miljoen Instagramvolgers of een villa in Beverly Hills. “Ja, wat ons écht gelukkig zou maken is als wij zoveel mogelijk mensen kunnen laten genieten. Door te dansen, lachen en zingen”, vertelt Armia.

“We willen laten zien dat iedereen zijn of haar eigen succes kan behalen, ongeacht waar je vandaan komt. Wij hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor iedereen die het nodig heeft. Zelfs wanneer je uit een land komt waar jouw droombaan streng verboden is, kan je door hard werken een heel eind komen”, vult zijn broer aan. Armia: “Het beste voorbeeld daarvan is dat wij onze eerste release op Revealed in het azc hebben geproduceerd.” Of het nou de ADE Revealed Night is of een optreden in azc Osdorp, Vessbroz hoopt door het delen van hun passie iedereen een stukje vrolijker te maken. Vooral bij degenen die dat extra beetje geluk het meest kunnen gebruiken.


Meer Vessbroz

Wil je op de hoogte blijven van de Vessbroz? Lees dan de eerste aflevering: het persoonlijke verhaal achter Vessbroz. Of volg ze op InstagramTikTok en Spotify!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte dos Santos Estrafalhote
Duarte is student journalistiek met een grote voorliefde voor deep tech. Voor de Brabander met Portugese roots kunnen de housebeats niet groovy genoeg zijn. Ook pakt hij hier en daar graag een dampende rave mee. Duarte is van alle markten thuis!

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Tijdperk TIOH eindigt na 8 jaar: Dit waren de hoogtepunten van Mark van Bergen

Op 1 juli bestond This Is Our House 8 jaar. Het was meteen onze laatste verjaardag, want per 1...