woensdag, december 6, 2023

BEELDBEPALERS #1: Vincent van den Boogaard

-

Home » Joost Toast » BEELDBEPALERS #1: Vincent van den Boogaard

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere events. En met al die foto’s en video’s is extra lang nagenieten van al die eyecandy’s verzekerd. Opvallend: het zuiden levert niet alleen relatief veel headliner-dj’s, maar ook veel topfotografen. Our House portretteert deze zomer daarom de toppers áchter de lens. We vroegen ze over hun passie en stijl en lieten ze hun 10 favoriete foto’s so far kiezen.
In deel 1: Vincent van den Boogaard uit Oss. “De magie? Grenzen verleggen, nieuwe mensen leren kennen, eigen baas zijn, verkennen.”

Vincent van den Boogaard

Leeftijd: 23
Woonplaats: Oss
Fotografeert sinds: 2011 (sinds 2014 gespecialiseerd)
Opdrachtgevers: o.a. ADE, b2s (Decibel, Loudness), Art of Dance (Masters of Hardcore, Dominator), Intents Festival, Matrixx (Emporium, Dreamfields), Absolutely Fresh (Fantasy Island, Freshtival)
Online: website Facebook | Instagram 

2014-08-03-180835-SOLAR-WEEKEND-2014-15002863417
FeestDJRuud op Solar Weekend 2014

 

Hoe ben je begonnen?
“Dat gaat al even terug, tot mijn middelbare school om precies te zijn. Daar ontwierp ik een logo voor een klasgenoot die draaide in de regio. Als bedankje mocht ik met hem mee naar een clubavond waar hij moest optreden, in de Lunenburg in Loosbroek.”

“Ik had destijds net mijn eerste camera gekocht, een Canon 550D, dus die nam ik trots mee. Vanaf toen is het erg hard gegaan.”

“In mijn beginjaren deed ik nog van alles door elkaar. Webdesign, logo’s ontwerpen, video’s en natuurlijk fotografie.”

“Vanaf 2014 heb ik de keuze gemaakt om mij enkel op de fotografie te richten en het een stuk serieuzer op te pakken. Vanaf dat jaar kwamen voor mij ook de wat grotere spelers. Maar wat betreft de club waar ik begonnen ben, daar sta ik vandaag de dag nog steeds met veel plezier te schieten!”

2014-11-09-010904-EUPHORIA-15866113551
Euphoria 2014

 

Hoe omschrijf je je stijl?
“Fris, kleurrijk en vol energie. Ik hou er wel van wanneer een foto van je scherm af spat. Een foto die opvalt in je tijdlijn. Daarnaast houd ik erg van detail en emotie.”

“Ik ben van mening dat als je alle details op een festival optelt je ziet hoe uniek dat festival eigenlijk is. En begrijp mij niet verkeerd: de dikke overzichtshots horen daarbij ook in de set. Maar elk evenement heeft een ontzettend dik podium en een te gekke dj die daar staat te draaien. Ik vind het dan tof om te kijken wat zo’n evenement anders dan anderen maakt. Dat kan zijn de mensen die er komen, een thema wat tot in de puntjes wordt doorgevoerd of de sfeer die er hangt.”

© Photography: WeAreTheNight.com / Vincent van den Boogaard
Frontliner op Matrixx at the Park 2015

 

Waar streef je naar tijdens een event/shoot?
“Ik wil graag alles geven, en ik probeer zo veel mogelijk te kijken naar vernieuwende shots. Dat is lastig, veel is al gedaan natuurlijk en ik ga ook echt niet zeggen dat ik een nieuwe techniek ontwikkel. Maar het houdt mij wel bezig. Daarnaast wil je de klant natuurlijk blij maken. Klant blij, fotograaf blij.”

20150913_QBASE_Vincent_001_
Qbase 2015

 

Hoe maak je het verschil?
“Ik ben erg serieus in mijn fotografie. Ik drink zelden als ik moet werken en zoals ik al zei probeer ik altijd alles te geven wat erin zit. Desondanks heb ik erg veel plezier in mijn werk. Ik doe iets wat ik ontzettend leuk vind en zolang ik dit leuk vind ook blijf doen.”

© Photography: @[473836935971764:0]
Armin van Buuren op Amsterdam Music Festival, ADE, 2015

Kun je eens op hoofdlijnen het verloop van een dag op een dancefestival omschrijven?
“Ik begin vaak enkele dagen voor mijn shoots al met het voorbereiden van de apparatuur. Dat houdt in dat ik alle accu’s en batterijen oplaad en alles controleer en eventueel schoonmaak.”

“Op de dag zelf ben ik vaak al ruim een uur van te voren aanwezig. Je wil tenslotte de entree niet missen omdat je in de rij stond om je bandjes op te halen of omdat je in de file stond. Daarnaast geeft het mij een bepaalde rust. Begin je gestressed aan je dag dan is de kans groot dat je hem ook zo eindigt. Ook geeft het mij de ruimte om alles wederom voor te bereiden, een rondje te lopen over het dan nog verse terrein en de prioriteiten op de dag nog eens te bespreken met de klant en het team.”

“Dan volgt de opening. Afhankelijk van het evenement is dat erg spectaculair of helemaal niet. Desalniettemin willen veel klanten iets online hebben staan dat het evenement begonnen is. Nadat deze eerste foto’s zijn aangeleverd – inderdaad, we bewerken vaak al op de locatie zelf om de kijkers thuis te voorzien van foto’s – lunch ik vaak. Dan kan het terrein in de tussentijd vollopen.”

Planning is key. Je moet heel goed weten wat wanneer gebeurt

“Vanaf dan gaat het erg snel en is het een marathon om alles erop te krijgen. Publiek, stages, details, dj’s en entertainment, sfeer en special effects – alles wat met het festival te maken heeft. Tussendoor moeten wederom foto’s op de social media-kanalen. En eigenlijk moet er ook nog ’s avonds gegeten worden voordat de headliners verschijnen en de eindshow begint.”

“Planning is dan ook key. Je moet heel goed weten wat wanneer gebeurt en in je hoofd hebben wanneer je bepaalde shots wil gaan schieten, waar je gaat staan. Anders loop je alleen maar achter de feiten aan.”

“Nadat de laatste pijl de lucht in is geschoten keren we terug naar ons medialab en editen we nog snel de laatste foto’s zodat de bezoekers op de weg terug en bij thuiskomst terug kunnen zien hoe geweldig hun dag eigenlijk was. Als dat online staat drinken we nog een drankje, sluiten we af met een groepsfoto en keren we terug naar huis.”

“De dag erna vroeg uit de veren om de volledige set te selecteren en te bewerken. Dit duurt doorgaans een middag. De klant downloadt vervolgens de foto’s, selecteert de beste van het gehele team en zet ze dezelfde dag of een dag later online.”

>> Zie ook: Het grootse beeldboek van Rudgr.com, headliner der dancefotografen <<

20151016_AMF_Vincent_003_5372
Hardwell op AMF 2015

 

Wat is de magie van event-fotografie?
“Grenzen verleggen, nieuwe mensen leren kennen, eigen baas zijn, verkennen, ontdekken en creatief bezig zijn.”

Doe je er nog iets naast?
“Teveel! Fotografie is waar ik mijn ei in kwijt kan, maar daarnaast hou ik mij ook graag creatief bezig met de ontwikkeling van apps en concepten. Maar voor een andere baan of bijbaan heb je mij niet gezien.”

20160402_REBIRTH_Vincent_001_2284
Qapital 2016

 

Uit wie of wat haal je zelf inspiratie? 
“Niet een specifieke persoon. Ik denk ook dat dat slecht is voor de stijl die je wil ontwikkelen. Maar ik ben erg blij dat ik mijn fotografie mag uitoefenen in de omgeving waar ik nu in zit. Er zijn ontzettend veel getalenteerde jongens en meiden in deze scene – en vaak ook mannen en vrouwen in mijn geval – waar ik ontzettend veel respect voor heb en dat houdt mij scherp. Het is dan ook ontzettend leuk om in teamverband te werken. Soms is het een competitie wie de beste shots maakt en dat maakt het erg leuk.”

Intents Festival
Intents Festival 2015 vanuit de heli


Wat is het meest bijzondere wat je ooit hebt meegemaakt als event-fotograaf? 

“De eerste keer Decibel, Defqon, Solar, Hard Bass, Amsterdam Music Festival, Dance Valley en Dominator. Een zo kan ik nog wel wat feesten opnoemen. Dat zijn mijlpalen waar je van droomt als je begint, en dan sta je ineens in het team mee te schieten. Om eerlijk te zijn ben ik op de meeste feesten voor het eerst met mijn camera’s. Maar ook mijn eerste helikoptervlucht, op Intents Festival 2015, was echt bizar vet en iets wat ik nooit meer vergeet.”

“Daarnaast gewoon het feit dat ik mijn foto’s overal en nergens terugzie: van omslag- en profielfoto’s tot aan telefoonhoesjes aan toe. En er hangt zelfs een van mijn foto’s boven iemands bed in Spanje, dat is best gek als je er even bij stil staat.”

Heb je nog een bepaald doel voor ogen?
“Ik zou heel graag nog eens met een dj willen toeren en op een documentaire-achtige stijl alles willen vastleggen. De hoogte- en dieptepunten, ook buiten het feesten om. Daarnaast wil ik erg graag het buitenland in, meer van de wereld zien.”

20160605_INTENTS_Vincent_005_1011
Intents Festival 2016

Vincent van den Boogaard: tips voor beginners

* “Wees niet bang om fouten te maken en leer daarvan. Dit is misschien wel de grootste fout die ik de meesten zie maken. Maar als je van je fouten kan leren word je daar alleen maar beter van. Wil niet zeggen dat je ze expres moet maken. Maar durf risico’s te nemen en te leren.”

* “Stel doelen voor jezelf en werk ergens naartoe.”

* “Hoe leuk de grote evenementen er ook uit zien, begin bij de kleine. Daar leer je het meest. En je maakt maar een kans bij zo’n organisatie. Als jij nog niet op niveau schiet nodigen ze je niet nog eens uit. Daarnaast schiet iedereen aardige foto’s op zo’n evenement. Het verschil maak je op een kleine en waar veel minder licht voor handen is. Dat is waar je je ervaring op doet, de rest komt later wel.”

* “Maar vooral: heb plezier in wat je doet. Dat zie je uiteindelijk terug in de fotografie.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

BEELDBEPALERS #6 (slot): Michel van Rossum

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere...

BEELDBEPALERS #5: Ralph Roelse

Mooie, opvallende mensen, stages en visuals. Naast het oor krijgt het oog ook steeds meer op festivals en andere...