donderdag, februari 29, 2024

W2N8, de 073-collectieven en de terugkeer van de Bossche Lol

-

Home » Genres » House » W2N8, de 073-collectieven en de terugkeer van de Bossche Lol

Een woestijn is heet uitgedrukt. Wat kaal was het jarenlang wel in het nachtleven van Den Bosch. Maar, indachtig de DIY-roots van de house: sinds een paar jaar wordt door meerdere partijen weer vol liefde en structuur gebouwd aan datgene waar ook een grote bourgondische stad uiteindelijk niet zonder kan: feestjes en dansmuziek. Naast – en samen met – collectieven als Glow, Spatial en Losjes bouwt ook W2 Poppodium mee aan de terugkeer van de nachtelijke Bossche Lol. We spraken danceprogrammeur Joost van den Berkmortel, wiens opbouwwerk steeds meer zichtbaar wordt. “Het broeit weer hier.”

Toen dance nog house of acid heette was het kleine bolwerk een vooruitstrevende cel in een nieuwe muziekrevolutie. Eind 1988, kort na de opening als ‘Willem II Concertzaal’ én de doorbraak van het genre in Amsterdam, waren er al acid party’s, onder andere door Club Cliché.

Een nieuw poppodium liep voorop in het zuiden en trok jarenlang volle zalen party people. Het was het jaar dat 808 State het debuutalbum ‘Newbuild’ uitbracht. Van de legendarische acid-groep moeten destijds flink wat tracks geklonken hebben in de voormalige sigarenfabriek.

Dus, dachten ze afgelopen zomer bij W2 Poppodium, bij een try-out voor het nieuwe dance-programma: 808 State komt terug op de planken, eens kijken of er nog wat acid-heads zijn. Viel dat even tegen. Het maar kleine zaaltje raakte niet vol.

W2 Den Bosch

Sigaar uit eigen doos

Voor danceprogrammeur Joost van den Berkmortel was een van zijn eerste avonden meteen een wijze les. Bruggen naar vroeger bouwen is soms leuk, maar teren op het verleden met oude sigaren uit eigen dozen heeft geen zin.

Zeker niet gezien de fase waar de Bossche partyscene uit komt. Of eigenlijk was jarenlang de vraag: welke partyscene? Borrelen in cafés en op terrassen kunnen ze er goed, maar naar dansvloeren was het goed zoeken.

Den Bosch is een bourgondische stad met een aparte bevolkingsopbouw

“Het is lastig in Den Bosch. Het is bourgondische stad met een aparte bevolkingsopbouw. Er zijn hier weinig studenten. Ze zijn er wel, maar blijven, mede door de relatief hoge huren en woningprijzen, niet snel hangen. Pas als ze eenmaal werk en geld hebben, komen ze terug.”

Het politiek-culturele klimaat houdt ook niet over, vindt hij. “De subsidiekraan staat hier ver dicht. Ook bij een Verkadefabriek. Dus het is hier echt cultureel ondernemen.”

Spatial

Sinds een paar jaar klimt de Bossche scene door een DIY-mentaliteit weer uit het dal. Collectieven als Glow, Spatial en Losjes gingen bouwen aan iets dat ze zelf zo nodig misten. Spatial zelfs met een festival sinds 2014 en uitstapjes naar andere steden.

In de eigen binnenstad P79 doet ondertussen een duit in het zakje met fijne clubavonden. Joost: “Langzaamaan worden de gaten gevuld.”

W2 Poppodium bouwt nu ook mee, met een danceprogrammeur en een structureel aanbod onder de vlag van W2N8.

Dollkraut

Op 4 december is er het debuut van Condens (hiphop en bass in samenwerking met Newskoolfest). Voor Nightflight to Uranus (nu-disco, house) wordt in januari Dollkraut overgehaald.

In 2016 komt er een eigen avond voor techno-community Fackeltanz en wordt aansluiting gezocht bij het Playful Arts Festival, met een Play in the dark-avond.

We zijn geen verhuurschuur

Plannen voor een gay-vriendelijke avond zijn er ook. “Die scene bloeit momenteel in Den Bosch en zoekt nieuwe uitlaatkleppen.”

De crux volgens Joost: samenwerken met de collectieven uit de stad. “Maar dan niet volgens het principe: jullie zijn succesvol, hier is onze zaal, doe je ding. Maar echt inhoudelijk elkaar vinden en versterken. We zijn geen verhuurschuur.”

Joost is optimistisch over de nachtelijke terugkeer van de Bossche Lol: “Mensen moeten hun weg nog even zien te vinden. Letterlijk, want wij hebben met onze ligging niet de natuurlijke aanloop van een club als P79. Maar het gaat nu goed vooruit.”

Parallel met Tilburg

Hij trekt een vergelijking met Tilburg, zijn thuisstad waar hij eerder als danceprogrammeur bij 013 werkte.

“Ook daar was jarenlang een dip. Door collectieven als Kindergarten en Draaimolen is het er nu weer gezond. Al zal het hier kleiner en meer gestaag gaan, in Den Bosch wordt het ook weer steeds leuker.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Koningsdag: de events op een rijtje

Op de verjaardag van de koning kleurt het hele land met oranje feestjes en festivals. Benieuwd wat er in...

Koningsnacht: de events op een rijtje

Nu carnaval écht is afgelopen en de meeste mensen weer boven water zijn, wordt het tijd om vooruit te...