dinsdag, oktober 3, 2023

WiSH Outdoor durft te vernieuwen: ‘Je moet blijven verbeteren’

-

Home » Puinhoop Kollektiv » WiSH Outdoor durft te vernieuwen: ‘Je moet blijven verbeteren’

Festivals moeten innoveren om levensvatbaar te blijven. De concurrentie in de festivalmarkt is moordend en bezoekers moeten uitgedaagd blijven worden. Het roer bij WiSH Outdoor gaat dit jaar dus om. Niet radicaal, maar er worden wel accenten verlegd dit jaar. Jimmy van der Leemputten licht de veranderingen in de aanloop naar WiSH Outdoor toe. “Je moet altijd blijven verbeteren.”

 

Denis Doeland schreef het in zijn meest recente column voor This Is Our House: festivals moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Innoveren. Want als dat niet gebeurt, valt vroeg of laat het doek, is zijn voorspelling.

Redenen voor zorgen zijn er in Beek en Donk niet. WiSH Outdoor draait al jaren als een tierelier en geldt als een van de pareltjes die het zuiden rijk is. Toch gaat er dit jaar het nodige veranderen.

“Stilstand is achteruitgang. Er verandert veel in het festivallandschap. De concurrentie is moordend, maar dat houdt ons ook super scherp”, legt Jimmy uit.

De concurrentie is moordend, maar dat houdt ons ook super scherp

WiSH Outdoor 2017

Redenen

Wat verandert er dan precies komende editie? De mainstage (Devoted) wordt een groot, overdekt podium met plek voor duizenden bezoekers. Waar voorheen op de grote, rijkelijk gedecoreerde open air stage alleen maar houseacts stonden, zal dat in het ‘The Grand Theater’ niet zo zijn. Daar zijn een aantal redenen voor, zo vertelt Jimmy ons.

“EDM is op dit moment niet meer zo populair in Nederland. Vorig jaar stond Steve Angello op de mainstage. Dat was een gigantische investering voor ons, maar dat was het waard, vonden we. Alleen viel het op dat het tijdens zijn show wel druk was, maar niet drukker dan op de andere podia. Dat was wel een belangrijk signaal.”


Meer lezen? Volg ons op Facebook!


De organisatie deed vorig jaar ook veel onderzoek naar de markt. Bezoekers konden enquêtes invullen en meerdere trouwe volgers werden op het kantoor in Beek en Donk uitgenodigd voor een gesprek.

“Daar kwam uit dat bezoekers naar ons festival komen voor de gezelligheid, de mooie shows en decors en de line-up. Maar die line-up is voor de meesten helemaal niet leidend.”

Bands

In ‘The Grand Theater’ staan nog wel namen als Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam geprogrammeerd, maar we zien ook Ronnie Flex, Chef’Special en Lil’ Kleine op het affiche. Dat is misschien even wennen, maar volgens Jimmy ‘is het publiek er klaar voor’.

“Het was best spannend toen we dit bedachten, want je hebt toch met het merk WiSH te maken. Maar het gaat goed, de kaartverkoop gaat zelfs beter dan vorig jaar.”

WiSH Outdoor

Met het overdekte podium is het voor bands ook aantrekkelijker om naar WiSH te komen, zegt Jimmy. Dat was in het verleden moeilijker vanwege het podium waar de bands moesten spelen.

“Bands willen niet dat het podium de aandacht afleidt van de muziek. Een tent kun je veel beter inrichten naar de wens van artiesten. Daarom zijn we artiesten gaan boeken die ook mee wilden denken over exclusieve dingetjes. Zo hebben we met Kraantje Pappie straks een heel speciale show.”

De optredens in het overdekte podium worden ‘losse concerten’. Na een show van een uur en een kwartier, volgt een pauze van een half uur of uur. In die periode wordt het podium omgebouwd, daarna komt de volgende act weer het podium op.

Hardstyle

Naast de veranderingen op de mainstage, is er nog een aantal dingen dat opvalt. Zo is hardstyle nog beter vertegenwoordigd dit jaar. Drie dagen maar liefst, met nu ook op zondag een volledige programmering.

De namen in de line-up liegen er niet om. Zo staan onder anderen Headhunterz, Radical Redemption, Gunz For Hire en Sub Zero Project op de Dedicated. Met ook nog een preparty op vrijdag en een afterparty op de camping zit het voor de stuiterballen wel snor.

“Veel bezoekers die naar WiSH komen, vinden hardstyle belangrijk. Die willen we op deze manier steeds beter bedienen.”

WiSH Outdoor

Humor en beleving

Minstens net zo belangrijk is volgens Jimmy dat er meer humor en beleving op het festival is. Wie WiSH Outdoor op Facebook en Instagram volgt, heeft misschien wel gemerkt dat de tone of voice van de postteksten anders is. In het Nederlands, waar voorheen in het Engels werd gecommuniceerd en ‘met een knipoog’.

“We willen dichtbij onze mensen staan. Het moet vooral gemoedelijk en gezellig zijn, zoals dat hier altijd in Brabant is.”


WiSH Outdoor

De kaartverkoop gaat hard. De zondag is bijna uitverkocht en ook de zaterdag zal voortijdig uitverkopen. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Bekijk hier ons beeldverslag van vorig jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juli 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle in oktober: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....