dinsdag, oktober 3, 2023

Zany vaart met InZanity een nieuwe koers: ‘Het plezier is terug’

-

Home » Genres » Hardstyle » Zany vaart met InZanity een nieuwe koers: ‘Het plezier is terug’

Het plezier is terug bij Zany. In september liet Raoul van Grinsven (zijn echte naam) het harde beukgeweld in de hardstylescene achter zich. De focus werd verlegd naar freestyle, het alsmaar populairder wordende genre waarin alles mag en alles kan. En dat is ook precies wat Van Grinsven doet in zijn maandelijkse podcast InZanity.
Inzanity-OurHouse

We spreken Van Grinsven in zijn studio in Eindhoven, in de buurt van het vliegveld en op de grens met Meerhoven. Een nieuwe wijk, nog altijd volop in ontwikkeling. Op deze plek begon de in Beek en Donk geboren Van Grinsven precies een jaar geleden aan een nieuw hoofdstuk. “Ik draaide destijds veel raw hardstyle. Flink beuken, gas geven. Maar in de studio voelde het niet goed. Ik twijfelde of raw hardstyle mijn ding was.”

De creatieve mind kraakte. Een nieuwe koers was gewenst, nodig zelfs. Van Grinsven was de voetballer die te lang bij dezelfde club speelt. Toe aan een nieuwe uitdaging.

 

Met Ruthless, een van de pioniers in de freestylescene, maakte hij eind 2014 de track ‘Free For All’. Een vrolijke, dansbare track met een behoorlijk tempo. Gewoon feest. Het bleek voor Van Grinsven de sleutel te zijn naar de nieuwe koers.

‘De chemie ontbrak’

“Het ging zó hard in de scene, dat ik een stapje terug wilde doen. De chemie ontbrak, ik was het plezier verloren. Ik wilde weer gezellig doen en dat kan met freestyle.” Freestyle met een snufje hardstyle, dat werd dus de nieuwe koers. Vanuit dat perspectief ontstond ook het idee voor de podcast InZanity.

https://soundcloud.com/qdance/inzanity-episode-03?in=qdance/sets/q-dance-radio-week-46-1

“Freestyle is populair, maar er was nog geen podcast voor deze stijl. Daar ben ik met InZanity op ingesprongen.” De eerste aflevering was in september.

In een uur tijd jojoot de muziek op en neer. Alles wat de hardere stijlen te bieden hebben, komt voorbij. Precies zoals Van Grinsven tegenwoordig ook zijn gigs invult. “We komen toch allemaal om te feesten? Dus ik bouw een feestje op het podium. Soms lijkt het wel alsof ik nog harder losga dan het publiek”, lacht Van Grinsven.

‘Zoals het nu loopt, had ik het ook voor ogen. Dit is Zany 2.0’

De plannen met InZanity zijn groots. Zo denkt Van Grinsven aan een marathonset, waar hij wordt bijgestaan door verschillende collega-dj’s. “Zoals op Supersized Kingsday Festival, afgelopen april op Aquabest. Toen had ik mijn eigen area en draaide ik de hele dag. Zoiets vind ik heel leuk om te doen.”

Het is dan ook geen verrassing dat voor het festivalseizoen volgend jaar al gesprekken lopen om met het concept InZanity een area te hosten op verschillende festivals. “Zoals het nu loopt, had ik het ook voor ogen. Dit is Zany 2.0.”

Zany samen met Ruthless op Supersized Kingsday Festival
Zany samen met Ruthless op Supersized Kingsday Festival

Van hardcore naar freestyle

Ooit begon Van Grinsven als hardcore-dj. Die stijl liet hij los toen hardstyle ontstond. Voor de tweede keer in zijn carrière kiest Van Grinsven dus een nieuwe koers, al was de achterliggende gedachte nu verschillend ten opzichte van vijftien jaar geleden.

“Hardcore kwam eind jaren negentig in een dip en tegelijkertijd ontstond een sound die we nu hardstyle noemen. Ik wilde als dj/producer stappen maken. Tussen hardcore en hardhouse lagen destijds veel mogelijkheden, dus daarom ben ik toen overgestapt naar een andere stijl.”

‘Je moet mensen vermaken, daar draait het allemaal om’

Met de act Mean Machine, een samenwerking met Neophyte, trapt Van Grinsven van tijd tot tijd nog flink op het gaspedaal. “Jeroen (Neophyte red.) en ik kennen elkaar al lang. We wilden dit project weer oppakken. Afgelopen mei stonden we op Emporium, in januari staat Hard Bass op het programma. We zijn druk bezig om alles verder uit te dokteren.”

Zany als onderdeel van Mean Machine op Emporium
Zany als onderdeel van Mean Machine op Emporium

“Je moet mensen vermaken, daar draait het allemaal om. Maar het feest moet ook in jezelf zitten. Ik ben nu 41 jaar, maar op deze manier kan ik nog een hele tijd doorgaan.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Rock The House #118: Rude Convict

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...

IN BEELD: Hard Bass – The Last Formation

Afgelopen weekend stond er voor hardstyle-fans een legendarisch affiche op de kalender: Hard Bass - The Last Formation. Het was een...