zondag, oktober 1, 2023

Eindhovense Oer-techno: Zodiak Commune viert 25-jarig bestaan

-

Home » Ferreck Dawn » Eindhovense Oer-techno: Zodiak Commune viert 25-jarig bestaan

Met acid, techno, tekno en nog veel meer stijlen zijn ze al 25 jaar vast onderdeel van de underground van het zuiden: Zodiak Commune. This Is Our House spreekt met een deel van de Eindhovense acid-kliek: Eric De Graaff (DJ LAMOT), Dennis Zeeuwen, Rick Engel (Rick Angel) en de oprichter zelf: Marc Pulles (Marc Zodiak).

Housemuziek krijgt na de tweede Summer Of Love in 1988 vaste voet aan de grond in Nederland. De vroege geschiedenis van dance gaat daarna vaak over clubs zoals RoXY of iT, en natuurlijk de opkomst van de gabber. In ons eigen zuiden ontwaakt één van de oudste underground feestjes die we nog hebben in Nederland: Zodiak Commune.

Legendarisch feest

Oprichter Marc Pulles: “In het begin van de jaren negentig was de muziek op feesten een beetje vanalles door elkaar, maar al snel werd het steeds meer gabber. En toen dacht ik: dat is niet helemaal mijn ding. Maar clubmuziek ook niet echt. Ik wilde die middenstroming in: Acid!

Met een vriend organiseert Pulles in 1992 zijn eerste feest: Zodiak Commune, ter ere van Marc ‘Zodiak’ Pulles’ eigen verjaardag. Gewoon bij hem thuis in Waalre. “Ik heb toen heel mijn huis verbouwd. Je zag geen muren meer, alles was versierd. We hebben er met zes man een maand aan gewerkt om op te bouwen.” Zodiak-leden zoals Engel, Zeeuwen en De Graaff voegen zich pas later bij de Commune. Maar de overlevering van dat eerste legendarische feest kent iedereen. Eric De Graaff: “Er liepen voor die tijd behoorlijk grote dj’s rond. Iedere kamer was een area. En dat huis, dat heeft er nog jaren zo uitgezien.”

Op de kaart gezet

Het eerste feest smaakt naar meer. Uiteindelijk is het het begin van vijfentwintig jaar lang Zodiak Commune – meer dan 150 feesten in stijlen die uitlopen van techno tot ambient en van electro tot acid. Zodiak Commune viert succesvolle terugkerende feesten zoals Acid Rain, en Liquid Foundation in heel Nederland. Rick Angel: “Binnen no-time stond ik in line-ups met grootheden zoals Surgeon en Adam Beyer, maar ook in vochtige kelders van kraakpanden en op Streetraves in Amsterdam en Rotterdam. Hier hebt ik als dj enorm veel van geleerd.”

En ieder jaar is Konings- of Koninginnedag weer een feest, tipt Dennis Zeeuwen: “Wij hebben Koningsdag in Eindhoven wat betreft dance op de kaart gezet. Er was voor ons nog niets in Eindhoven. Wij hosten voor het eerst een dance-podium, samen met een kledingwinkel.”

“Koningsdag op Strijp S afgelopen jaar was ook over de top goed. Het waren twee zalen in het klokgebouw en vier podia buiten met een capaciteit van 10.000 tot 15.000 man. Op de podia hadden we onze eigen mensen. Plus links en rechts wat artiesten voor een paar honderd euro. Maar onze eigen mensen vind ik beter, je merkt dat er met headliners er net zo veel mensen op je feest af komen als met eigen artiesten.”

Commune

Die hang naar juist eigen artiesten is één van de kenmerkende eigenschappen van Zodiak Commune – bijna letterlijk een commune waar iedereen samenwerkt. Engel: “Het heet niet voor niets zo, iedereen heeft een rol. Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor ons. Er komen regelmatig nieuwe mensen bovendrijven.” De oudste zoon van Eric De Graaffdoet nu bijvoorbeeld de horeca van het feest tijdens Koningsdag.
“Verder staat Iedere dj mee op te bouwen en af te breken. En in een vergadering is iedere stem evenveel waard. Iedereen heeft vetorecht in de vergaderingen. Dat is ook wel eens moeilijk geweest, maar dan praat je net zo lang door tot je er uit komt.” De Graaff lacht: “Ja we bijten dan wel eens naar elkaar, maar daarna komt ook dat kusje wel weer.”

Bij het publiek zet Zodiak Commune zich evengoed open neer, bijvoorbeeld door de entreeprijs bewust laag te houden. Zeeuwen: “We hebben een grote diversiteit aan mensen, van een leeftijd van 16 tot 60. Ik heb een filmpje van een oma met rollator die voor de boxen staat. Het publiek is heel tolerant.” De Graaff vult hem aan: “Marc had dat heel goed in de gaten, gemêleerd publiek is ontzettend belangrijk. Iedereen moet zich welkom voelen.”

Geen Zodiak meer

Het feest verkoopt in de pre-digitale jaren negentig uit dankzij goede mond of mond reclame van een hechte achterban. Pulles: “Iedereen kende elkaar wel zo’n beetje. Er waren altijd minimaal 500 mensen binnen. Op een bepaald punt in 1997 hadden we gewoon 170 vrijwilligers.” Zodiak Commune de namen binnen waar een technofestival twintig jaar later van zou dromen: Adam Beyer, Surgeon, The Advent. Pulles: “We waren toen heel groot, maar ik draaide ook heel veel.

Naast de groei van het feest gaat het ook goed met de dj-carrière van Marc Zodiak. Misschien wel te goed. “Toen moest ik keuzes maken, het werd me te veel. Hetzelfde blijven doen ging niet. Ik stelde mezelf de keuze: blijf ik groeien en ga ik het commercieel aanpakken, of kan ik beter voor mezelf kiezen en stoppen? Dat eerste kon ik niet over mijn hart krijgen, dus toen ben ik gestopt.”


Volg TIOH op Facebook:


Stichting

De Graaff: “Marc was creatief en zakelijk heel goed, maar het werd hem gewoon te veel. Toch had iedereen zoiets van: dit is te mooi om te laten vergaan.” Uit de commune van fans en vrijwilligers nemen twee nieuwe namen het voortouw: Paul Webb en Jan Weusten. Tot 2003 geeft het duo richting en nieuwe organisatiestructuur aan Zodiak Commune, dat wordt gevierd in steden als Eindhoven, Tilburg, Nijmegen en Breda.

Zeeuwen: “Zonder hen had ik er nu niet ingezeten. Ik begon in 2001 als vrijwilliger achter de bar tijdens grote feesten van Zodiak Commune op het Lichtplein in Eindhoven. Na een jaar dacht ik: dat kan ik beter! Ik kom van de hotelschool, dus toen ben ik het horecagedeelte zelf gaan aansturen. Daar kreeg ik mee waar Paul en Jan mee zaten. De problemen – vooral financiële risico’s – waar ze tegenaan liepen kwamen vooral doordat ze geen rechtsvorm hadden.”

Wanneer in 2003 ook het duo Webb en Weusten met Zodiak Commune wil stoppen, springen Rick Engel, Eric De Graaff en Dennis Zeeuwen in het gat. Zodiak Commune wordt een stichting, waardoor de financiële risico’s voor de organisatoren kleiner worden. “Nu ben ik penningmeester, ook omdat niemand anders het wilde doen”, lacht Zeeuwen.

“Voor het eerstvolgende feest op het lichtplein tijdens koninginnedag 2004 kreeg ik een envelop van €1750,- , dat was alles wat nog over was. Toen hebben we overal zelf materiaal vandaan getrokken. Het werd een goed feest en daar hebben we onze volgende grote groeispurt ingezet.”

Jong en oud

Naast de feesten staat Zodiak Commune ook bekend als label dat inmiddels weer wordt gerund door een oude bekende: Marc ‘Zodiak’ Pulles. Zodiak Commune Records verkoopt vinyl, maar via Bandcamp kun je ook digitaal aan nieuwe EP’s komen.

Onder leiding van Zodiak-grondlegger Pulles krijgt jong talent er een kans om te ontwikkelen. Jonge aanwas blijft immers belangrijk voor Zodiak Commune. Engel: “We werken samen met studenten van St. Lucas voor clips bijvoorbeeld, daar maken we kansen voor jong nieuw talent. En daar komen af en toe echt waanzinnig vette dingen uit. Marc doet het label samen met 1NC1N, die is echt zware goede dingen aan het maken.”Labelmanager Pulles zelf: “Guido (1NC1N) is mijn rechterhand, hij helpt echt erg veel. Voor mij is het label ook iets waar ik zelf creatieve controle over hebt, hier kan ik mijn creativiteit kwijt.”

Zilveren Editie

Op 11 augustus gaan de mannen naar het Ketelhuis in Eindhoven om 25 jaar Zodiak Commune te vieren. In het pand aan het Ketelhuisplein laat de Commune horen waar het nu al een kwart eeuw voor staat – Rick Angel, Lamot en Marc Zodiak zelf staan alledrie in de line-up. Verder wordt de programmering aangevuld met artiesten zoals Ritzi Lee en Stratum. Eric ‘Lamot’ De Graaff: “Beneden gaan we helemaal back to our roots met Zodiak Commune. Echte Acid. Boven doen we de lichtere techno, drum & bass en het hardere werk zoals tekno.”

Het feest moet niet alleen klinken als 25 jaar Zodiak Commune, het moet er ook zo uitzien. De Graaff: “De stroboscoop hoort er bij. Die maakt door de jaren heen altijd wel een een onderdeel uit van het feest. En rook. Nouja, nu niet meer zo vaak, want dan ziet de beveiliging de overkant van de zaal niet meer. Maar waar het kan, doen we het wel.”

Engel: “Als we ruimte hebben zetten we altijd goede chill-out neer. Een sociale plek op het feest, met veel aankleding die ook echt apart is.” Zeeuwen: “Het hoeft niet altijd even theatraal, maar de ervaring moet groter zijn dan alleen luisteren naar muziek. De feesten zijn altijd een speurtocht geweest, we hebben ooit een bios in het feest gehad, of een heel laboratorium naast het podium met zusters. Bij deze editie doen we ook zulke dingen.”

Posted by Zodiak Commune on Wednesday, July 11, 2018

Met eigen ogen zien? Zodiak Commune viert ‘25: The Silver Edition’ op 11 augustus in het Ketelhuis, Eindhoven. Meer informatie vind je hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd