Onzekerheid blijft maar festivalorganisatoren zijn positief over zomer: “We staan te popelen”

-

Home » Features » Onzekerheid blijft maar festivalorganisatoren zijn positief over zomer: “We staan te popelen”

Dat voorbereidingen erg belangrijk zijn voor een festival was vóór het coronatijdperk al voor niemand een verrassing. Nu zijn organisatoren andermaal in dubio in hun aanloop, omdat festivals vanwege het virus wederom gecanceld kunnen worden. Een erg groot risico, en nog een festivalzomer missen is al helemaal catastrofaal voor de gehele industrie. TIOH polste verschillende festivalorganisatoren, zoals Par-T, B2S en Paaspop. Hoe kijken ze aan tegen het garantiefonds? Verhuizen festivals van de eerste naar de tweede helft van het jaar, zoals Paaspop?  

Coverfoto: We Are Spark

Festivalorganisatoren willen graag dat geleden schade wordt gedekt, wanneer toch wordt beslist dat hun festival niet door kan gaan door corona. De voorbereidingen blijken dan voor niets te zijn geweest, maar er zijn natuurlijk kosten gemaakt. Er werken alleen in Nederland al 100.000 mensen in de dancebranche en normaal gesproken is de sector goed voor €7,4 miljard omzet

rode effenaar - foto patrick spruytenburg - 002

Garantiefonds

Onder vele andere geluiden viel ook dat Jolanda Jansen te horen, directeur Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers. Zij hield een tijd geleden een pleidooi voor de gehele industrie in EditieNL. “We hebben geen vet meer op onze botten, we staan sinds maart al stil”.

Of het nu aan dit signaal lag, aan de actie van de roodgloeiende gebouwen (foto boven), of aan de vele andere initiatieven – de overheid heeft eindelijk geluisterd. Op 21 januari werd het garantiefonds aangekondigd.

Een fijne belofte, echter is nog maar de vraag hoe de uitwerking eruit zal zien. Hoewel er nu iets aan duidelijkheid is aan de eind van de tunnel, en het ene na het andere event de eventpage of zelfs de ticketverkoop lanceert, blijft de onzekerheid heersen. Ook omdat het garantiefonds tot nu toe alleen voor evenementen en festivals geld die na 1 juli zullen plaatsvinden.

“Het is positief dat de sector iets heeft om op terug te vallen. Maar als ik kijk naar onze kosten alleen al, dan denk ik wel dat het garantiefonds moet worden uitgebreid. Volgens mij is het twee- of zelfs het drievoudige nodig”, laat Peter Sanders, festivaldirecteur van Paaspop weten.

>> ZIE OOK – Na lockdown komt zonneschijn: Ineens regent het festival-aankondigingen

“Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, onze herinneringen aan het mooiste feestje doen ons denken aan jou!” – Supersized Kingsday

Paaspop

Paaspop is normaal gesproken dé aftrap van het festivalseizoen, voor zo’n 90.000 bezoekers in het paasweekend. Maandag maakte de organisatie echter bekend te verhuizen naar het eerste weekend van september.

Behalve wederom annuleren was er ook geen andere optie. Eigenlijk hadden ze in Schijndel over één week al moeten beginnen met bouwen, omdat de bouw van dit enorme festival wel 7 weken duurt. Peter Sanders liet onlangs al tegenover TIOH weten dat het organiseren nog veel langer duurt. “Het boeken van de acts begint één jaar van te voren en ingewikkelde veiligheidsplannen en een verkeersplan moeten allemaal bedacht en ontwikkeld worden. Ook tekeningen, decordesigns, je bouwt een compleet dorp uit een stukje gras en dat vergt gewoon ontzettend veel voorbereiding.”

Door de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft Paaspop nu besloten uit te wijken. “Het was een immense opdracht om ons gigantische festival te verplaatsen maar het is gelukt.”

B2S

B2S staat als organisatie achter festival als Supersized Kingsday, Pussy Lounge at the Park en Decibel Outdoor. Naast deze evenementen heeft de organisatie nog vele andere concepten op zijn naam staan. B2S vindt dat het richting bezoekers zijn plicht is om klaar te staan wanneer ze weer mogen.

Er is dus al zoveel mogelijk voorbereid of in optie gezet. Voor het daadwerkelijk bevestigen van opties (en dus maken van kosten) zijn ze in afwachting van de overheid. Dit betekent dat op sommige vlakken hun keten stil is komen te staan. Om deze impasse te doorbreken, hopen ze vanuit de overheid uiterlijk 1 februari meer duidelijkheid te krijgen over het festivalseizoen en de uitwerking van het garantiefonds.

“Wij hebben onze volledige medewerking gegeven aan Fieldlab Evenementen“, laat B2S weten. “Er zijn 7 bouwstenen (o.a. maatregelen zoals mondkapjes, van tevoren testen, 1,5 meter afstand houden, red.) gedefinieerd door Fieldlab Evenementen die mogelijk zouden werken om onze industrie weer aan te laten gaan. Het idee is om bij 4 typen evenementen deze bouwstenen te testen en op basis van de gegevens die hieruit voortkomen een route te bepalen om weer echt aan te kunnen gaan.”

Aanmelden voor een van de testevenementen kan hier!


Voordat je verder leest…

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1_Support-This-Is-Our-House.png
Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken. Check hier hoe dat kan. Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!

Inmiddels lijkt de meest waarschijnlijke en effectieve maatregel het tonen van een negatief testresultaat of vaccinatiebewijs om weer van start te kunnen gaan. “Om hierop te anticiperen zijn wij al geruime tijd met Unlock in gesprek om hiervoor speciale technologie te ontwikkelen, waarbij een dergelijk testresultaat of bewijs kan worden vertoond bij de entree en waarbij de privacywetgeving in acht wordt genomen.”

B2S heeft in december een eerste pilot gedraaid waarbij testpersonen eerst een sneltest deden en daarna met negatief resultaat naar binnen konden. Dit door de uitslag te tonen via een app. “Dit is succesvol verlopen. Wij zijn er dus klaar voor!”

Ook geeft de organisatie aan dat ze met verschillende gemeentes en een aantal locaties in gesprek zijn, om te anticiperen op mogelijk andere data voor hun evenementen. “Ondanks alles zien we de toekomst positief. Veel van onze bezoekers hebben ervoor gekozen hun kaartje te houden voor de volgende editie, ook op social media zijn we overspoeld door hartverwarmende reacties. Het zijn ontzettend loyale fans, die niet kunnen wachten onze evenementen weer te mogen bezoeken. We zien de vraag naar ons product dus eerder toe- dan afnemen.”

Festivalorganisatoren

Absolutely Fresh

Absolutely Fresh is de organisator van festivals als Freshtival, HARDFEST en nog veel meer. Eric van Oosterbaan, directeur van Absolutely Fresh, vond het belangrijk om wat licht schijnen op de snelle en soms onbegrijpelijke wereld van de festivals. Hier was de podcast ‘De Gastenlijst’ geboren. In aflevering 2 in december sprak Eric samen met Maarten Quak, (verantwoordelijke voor alle producties), Rik van de Merwe (marketing expert) en Koen Bredeveld (creative director) over hoe de toekomst er voor hen uit zal gaan zien.

Maarten Quak lichtte een tipje van de sluier op waarom het zo lastig is. “De informatie die we tot ons krijgen is ongeveer 24 uur relevant. Je kunt van alles en nog wat initiëren maar wat we doen heeft een aanlooptijd nodig. Als je een paar duizend man bij elkaar wil brengen, kun je dit niet van de een op de andere dag besluiten. Je hebt geen flauw idee wat je bedenkt of dit ook uiteindelijk mag en kan. Het is een misvatting om te denken dat we de afgelopen maanden stil hebben gezeten.”

Hij gaat verder: “Een feest, een evenement of een festival gaat erom dat mensen elkaar ontmoeten en bij mekaar komen. Dicht bij elkaar komen vooral. Dus wij zien het ook gewoon niet gebeuren dat we een festival organiseren op 1,5 meter of meer.” 

Betrokkenheid meerdere partijen

Veel organisatoren zijn afhankelijk van veel leveranciers, tientallen, zoniet 50 of 60 voor de grotere evenementen. Als die er niet meer zijn of die gaan failliet, is er dan een alternatief waar de festivalorganisatoren zich naartoe kunnen richten? Ook als de meest cruciale het wel zullen halen, gaat er enorm veel expertise verloren. De materialen zijn er nog wel, en de eigenaren van de hut, alleen alle mensen die er dan niet meer zijn en die heel de sector dan wél nodig heeft.

“Als er geen hoop meer is, denk ik dat we heel snel moeten stoppen. We verkopen een beleving op zich. We staan in de startblokken om vooruit te gaan. Als je er niks van kan zeggen, kan je het beste het zo positief mogelijk afdwingen,” vertelt Eric van Oosterbaan. “Als het aan ons ligt mag je gewoon naar binnen als je bent gevaccineerd. Wanneer je dat niet bent, als dit natuurlijk goedgekeurd wordt door de overheid, mag je van ons ook met een negatief testresultaat naar binnen. Het is verder niet aan ons om dit te beslissen. Veiligheid staat natuurlijk wel voorop, we kunnen niks zonder de toestemming van de overheid. Maar niemand heeft er iets aan als we met kip zonder kop beslissingen zouden maken.”

Op het moment zijn ze vooral verschillende scenario’s aan het uitwerken. Verschillende datums wanneer er de mogelijkheid valt om de evenementen te laten plaatsvinden. Kijkend naar drie verschillende data per evenement verspreid over het kalenderjaar. Het zou dus kunnen dat Freshtival niet in mei plaatsvindt, maar wel in juli of augustus. “Dit maakt het wel extra ingewikkeld voor productie, leveranciers, artiesten, vakantieplanningen voor bezoekers, etcetera,” laat Rik van de Merwe weten.

Par-T

Wie wil er tijdens het weekend van Pinksteren nou niet lekker op een zonovergoten festival staan? Par-T zorgt er dan jaarlijks voor voor dat je lekker los kan gaan op 7th Sunday Festival en Harmony of Hardcore. Johan Dortmans, mede-eigenaar van Par-T, laat weten dat ze als organisatie er alles voor gaan doen wat dan op het moment nodig is. Hij sluit zich daarom ook aan bij de uitspraken die er door de vorige organisaties zijn gedaan. “De nieuwe technologie die er mogelijk nodig zal zijn staat klaar en ook staan er meerdere aanvragen uit bij de gemeente om het op een andere datum te verplaatsen. Mocht dat uiteindelijk essentieel blijken.”

Hij gaat verder: “Mocht uiteindelijk blijken dat er vanuit de overheid wordt beslist dat je een negatief bewijs van een coronatest moet gebruiken als entreeticket, dan zijn we daar klaar voor. Mocht het blijken dat je een vaccinatiebewijs nodig hebt, dan zullen we dat opnemen in onze protocollen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er over een paar maanden alleen nog maar een mondkapje nodig is, en je gewoon lekker met alleen je festivalticket naar binnen kan.”

“Er zijn zo ongelooflijk veel verschillende opties en zoveel factoren die hier op inspelen, dat het lastig is om een specifiek plan van aanpak te hebben. Veel blijft nog zo onzeker. Ook de uitwerking van het garantiefonds is nog een groot vraagteken voor ons als festivalorganisatoren. Aan de andere kant staan we er erg positief in. We staan te popelen om weer aan de gang te mogen en jullie te mogen ontvangen als bezoekers!”

Hier zie je goed het verschil van hoe het terrein er normaal uit hoort te zien en hoe het er op het moment uit ziet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mandy van der Donk
Mandy van der Donk
Mandy is een echte fan van de harde stijlen. Vaak is ze te vinden op evenementen om naast de artiesten te ondersteunen, ook nog een dansje te wagen. Hierdoor is ze samen met Peter de Valck Huisgids voor de harde stijlen. Haar muzieksmaak is echter heel breed en is ze al gelukkig wanneer er muziek op staat. In de terugkerende rubriek neemt Mandy je samen met Peter mee in de top 3 van de beste releases van afgelopen maand. Wil jij dat Mandy verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe hardstyle releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top 3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Hardstyle tips in maart 2023: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

Hardstyle tips in augustus 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...