vrijdag, mei 7, 2021
HomeFeatures30 jaar Dutch Dance #5: 'Wij zijn Brabant, niet de Randstad!'

30 jaar Dutch Dance #5: ‘Wij zijn Brabant, niet de Randstad!’

-

Dit najaar is het 30 jaar geleden dat housemuziek (en daarmee dance) doorbrak in Nederland. Dat wordt op het komende Amsterdam Dance Event onder meer gevierd met de release van een nieuw, internationaal boek van onze hoofdredacteur (dat je kunt winnen – zie onderaan). Aan de hand daarvan blikt This Is Our House in deze rubriek terug op de afgelopen decennia. Welke sleutelmomenten of -personen sprongen er het meest uit voor Zuid-Nederland? Deze week: de jaren ’00: ‘Wij zijn Brabant, niet de Randstad!’

 

door: Mark Benthem

- Advertisement -

 

Randstad? Brabant!
Na de millenniumwisseling begon er een opvallende verschuiving op gang te komen. Liefhebbers van dance wisten niet beter dan dat zij voor een feestje naar de Randstad moesten. Brabant, in theorie toch de provincie waar dance het land in is getrokken, blijft wat festivals betreft op de achtergrond. Daar komt in de jaren richting de 00’s (en vooral dáárna) verandering in.

De populariteit van dance in het zuiden neemt stormachtig toe als Extrema Outdoor de deuren opent in 1996, waarna er vele festivals zouden volgen. Het eerder genoemde Mysteryland huisvestte de editie van dat jaar in Eindhoven.

 

Voor een festival hoef je niet naar de randstad

 

Stijging
Zo worden onder andere Aquabest (Eindhoven), het E3-Strand (Eersel) en verschillende bossen in Brabant omgetoverd tot festivals die nog jarenlang zouden bestaan. Het aantal festivals in 2000 (500) zou in ruim 10 jaar gestaag zijn gestegen. (700 in 2011). Kortom: festivalorganisatoren laten zien dat je voor een festival niet naar de Randstad hoeft.

Extrema Outdoor
Waar er in 1996 1500 bezoekers werden aangetrokken, was de piek voor Extrema Outdoor in 2010 met 50.000 bezoekers. Extrema Outdoor geldt als een van de eerste buitenfestivals en is daarmee een trendsetter.

De organisatie heeft creativiteit hoog in het vaandel staan en verbaast het publiek met een hoog niveau van themadenken. Tegenwoordig wordt deze kwaliteit benut bij Solar Festival en Mandala, nu de 22e editie van Extrema Outdoor in Nederland voorlopig de laatste is geweest.

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en buiten

WiSH Outdoor
Het pittoreske Beek en Donk staat al sinds 2007 volledig op zijn kop als WiSH Outdoor de volgende editie aankondigt. Het midzomerse festival is ondertussen niet weg te denken uit de party-agenda. Ons artikel van 2016 geeft inhoudelijk weer welke wegen naar Beek en Donk hebben geleid.

Uiteindelijk is deze organisatie uitgegroeid tot een groot evenement in Nederland met veel podia en staat het als internationaal zwaargewicht te boek met edities in Mexico en binnenkort ook Italië.

Afbeeldingsresultaat voor wish outdoor

Decibel Outdoor
Zuidelijk Nederland heeft met Decibel Outdoor een keiharde parel in de gelederen. Al geruime tijd heeft dit begrip in de hardstyle-industrie een vaste stek in Hilvarenbeek. Het motto luidt: ‘Bigger, better and louder!’. De organisatie brengt het tot uiting in de veelzijdige line-up. Alles wat hard is, is welkom.

Dance leeft in Brabant!

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, nacht en binnen

7th Sunday
Erp is vaak een oase van rust, behalve met Pinksteren. Al vanaf 2009 maakt 7th Sunday er een traditie van een feest te bouwen van deze feestdag. Organisator Par-T Events, dat vaak kleurrijke podia en een kwalitatieve line-up verzorgt, ontvangt jaarlijks 40.000 feestgangers. Naast muziek biedt het festival ook recreatieve activiteiten, de ‘playground’ genoemd.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, buiten

 


Volg TIOH op Facebook:


 

Lakedance
Met twee edities per jaar is Lakedance een van de succesvolste en steady Dance evenementen in de regio Eindhoven. Het implementeren van Defected, Winterpark en andere partijen legt de organisatie niet bepaald windeieren.

Er is elk jaar op Aquabest genoeg plek voor grote acts en vertrouwde stijlen die aan het verwachtingspatroon voldoen. Zo hebben in de loop der jaren Steve Angello, W&W, Sick Individuals, Blasterjaxx en Dannic  opgetreden en hebben R3hab, Quintino en Franky Rizardo louter positieve ervaringen met de sfeer.

Toekomst
De groei van Brabantse festivals moet natuurlijk een gevolg krijgen voor de lange termijn. Daarom is het dancecollectief Front of House in het leven geroepen. Zowel dancepartijen als overheidsinstellingen zijn hierbij betrokken om de krachten te bundelen, kennis te delen en gezamenlijke belangen te behartigen. Wat dance betreft ziet de toekomst er voor Brabant zeer rooskleurig uit. Dance leeft in Brabant!

Front of House

30 jaar Dutch Dance: win het boek!

Het boek ‘Dutch Dance – How The Netherlands Took the Lead in Electronic Music Culture’ verschijnt op 16 oktober bij MARY GO WILD. Bestellen (met korting) kan hier.

We geven bij iedere aflevering van deze serie ook een exemplaar weg. Winnen? Deel dan jouw herinnering aan het onderwerp in de comments onder de post op onze Facebook of Instagram, en tag de vriend(en) die erbij betrokken was of waren.

DUTCH DANCE

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...