zaterdag, september 23, 2023

Festivalseizoen in 10 video’s: wat maakt aftermovie tot succes?

-

Home » Genres » EDM » Festivalseizoen in 10 video’s: wat maakt aftermovie tot succes?

Mond-tot-mond is – buiten je feest of festival zelf natuurlijk – de belangrijkste reclame voor je volgende editie. Maar het oog wil ook steeds vaker wat. De aftermovie is anno 2015 onmisbaar in de partymarketingcyclus. We doken in de ‘industrie’ in Brabant en zetten uiteraard een aantal van de beste en opvallendste aftermovies van het afgelopen festivalseizoen op een rij.

Cameraden
Cameraden (links Sjoerd Volkersz) draait in Hollywood voor een videoclip van Nouveaubeats. Foto: Cameraden

 

Nazomer? Dat betekent alle hens aan dek bij Cameraden in Oisterwijk. Bij het videobedrijf in de oude Leerfabriek, tegenwoordig een ‘Berliner’ verzamelgebouw voor creatieve ondernemers, zit continu 6 man te editen.

Niet dat de rest van het jaar rustig is. Er zijn weekends bij dat er, verspreid over de wereld, voor 5 verschillende klussen gefilmd wordt. Maar bij het sluiten van de markt der buitenfestivals komt het specialisme van Cameraden tot volle uiting: de aftermovie.

Sjoerd Volkersz en Robbert Thoolen zijn er eigenlijk maar ingerold. Vrienden met een hobby werden letterlijk Cameraden.

“Het begon zo’n 6 jaar geleden met filmpjes van vakanties met onze vriendengroep”, aldus Sjoerd. “Dat ging ons goed af en viel in de smaak.”

Nouveaubeats

Toen Nouveaubeats, toen nog een dj-duo met een bekende uit Oisterwijk erin, enkele jaren later op een feestje moest draaien, namen ze de camera ook eens mee. Daarna maakten ze ook enkele tourverslagen voor ze.

Sjoerd: “Die video’s werden opgepikt door Jasper van de Wouw van Inside Out Events, tegenwoordig drijvende kracht achter Paperclip Festival in Eersel en destijds werkend voor Starbeach op Kreta. Daar is het balletje echt gaan rollen. We mochten de hele zomer door de video’s verzorgen en hebben dat vervolgens nog twee zomers gedaan.”

 

Zelf noemen ze humor en verrassende edits als kwaliteiten waarmee ze zich kunnen onderscheiden. Met geluidseffecten en animaties maken ze video’s nog levendiger.

Naast Nouveaubeats en Starbeach is de klantenkring van Cameraden flink uitgedijd. Grote partijen uit de dance (ze doen nog meer): Paperclip Festival, Minority Events (bekend van festivals als Zino Classixs, Memorylane), Dancefair en The Prophet.

Nicky Romero

De bekendste – en grootste – klant: Nicky Romero. Sinds enkele jaren verzorgt Cameraden al zijn unieke videocontent, van promotie voor optredens tot tourreportages.

Ieder weekend reist Robbert of Sjoerd mee met Nicky. “We leven in hetzelfde ritme als de dj’s: in het weekend reizend voor optredens, doordeweeks in de studio.”

 

Tomorrowland

Een merk heeft volgens insiders de toon gezet met het fenomeen aftermovies: Tomorrowland. Door hun successen met de video’s (en überhaupt een forse video-agenda) zijn veel organisaties er ook mee begonnen, niet zelden volgens een zelfde insteek.

“Je ziet het nog steeds veel: het festival dat neergezet wordt in een sprookjessfeertje”, aldus Jochem van Pelt van First Vision (Lakedance, Kletskoek).

‘Helikopters, drones en zwenk-armen. Tegenwoordig kun je een heel arsenaal inzetten’

Zelf gaan ze bij zijn organisatie (in een samenwerking met mediabedrijf Project Unknown) vooral op zoek naar de ‘wow-factor’ in aftermovies. “We willen de juiste snaar raken. En tegenwoordig kun je daar een heel arsenaal voor inzetten: van helikopters en drones tot zwenk-armen. Aftermovies worden zo volwaardige mini-filmproducties.”

En ja, daar hebben ze ook bij First Vision wel wat budget voor over. “Aftermovies zijn cruciaal. Ze worden heel veel bekeken.” Pieter Lepelaars van Minority Events: “Na mond-op-mond geldt de aftermovie als de belangrijkste promotie voor je evenement. Al doen wij zelf ook steeds meer met teasers vooraf.”

 

 

Cameraden is niet de enige speler beneden de rivieren; met de enorme boost van het aantal festivals én van YouTube is ook het aantal videobedrijfjes gegroeid dat zich op aftermovies stort. Alleen al in Brabant is zo een mini-filmindustrie rond het videogenre ontstaan, waar tienduizenden euro’s in omgaan.

Vaak betreft het overigens eenmanszaken of hobbyisten, zegt Sjoerd: “Die bieden vaak nog een heel lage prijs, maar de kwaliteit is er dan ook vaak naar.”

Mark Loonen

Veel bekende makers komen uit Breda: Robin Piree (binnenkort ook met een verhaal op Our House, vanwege zijn tweede documentaire over Hardwell) en Mark Loonen (o.a. Martin Garrix). Ook Project Unknown is gevestigd in Breda. Het levert naast First Vision videocontent voor dj’s als Adaro en R3hab.

 

 

We Are The Night (gevestigd in Utrecht maar gerund door Brabander Wilco Jung) werkt voor onder meer Par-T Events en in Vlaanderen is Kevin Gansemans een absolute topper, die bij zijn bovenburen echter ook flinke sporen nalaat.

Gansemans oogstte deze zomer wederom veel lof met zijn aftermovie van Intents Festival in Oisterwijk, een dik 13 minuten durende, zorgvuldig opgebouwde kermis van beelden. Bij het sluiten van de zomer was de video met dik 1,1 miljoen views de best bekeken aftermovie van het voorbije festivalseizoen in de openlucht.

 

 

Extrema is een van de organisatoren die telkens probeert af te wijken van gebaande paden, of ze nou door zichzelf of anderen zijn aangelegd. De 20e editie van vlaggenschip Extrema Outdoor (XO) werd dit jaar zelfs ingeleid met een pre-movie: een sprookje dat beleefd werd door een verliefd stelletje.

En voor Solar Weekend, enkele weken later in Roermond, bleef Extrema bij het thema van dit jaar: de filmwereld. Dus nu geen klassieke aftermovie, maar een 15 minuten durend stuk ‘arthouse’-achtige cinema, net als bij XO gemaakt door het Utrechtse Marbl.tv.

‘Ondanks vele variaties, zie je steeds aftermovies in de klassieke vorm’

Dennis Behlau, projectmanager van het festival: “Solar is bij uitstek een evenement om dingen anders, creatiever aan te pakken. Daar is het zelfs om begonnen. Ondanks vele variaties, zie je steeds aftermovies in de klassieke vorm: slow-mo’s, mooie vrouwen, goeie muziek. Dat is niet negatief bedoeld, maar wij willen het anders verpakken. We noemen het niet eens een aftermovie.”

 

 

Bij Minority Events proberen ze juist – in de meest positieve zin van het woord – ‘gewoon’ te blijven in de aftermovies. Pieter Lepelaars: “Iedereen zoekt momenteel naar de onderscheidende factor, maar wij houden het vrij basic. Zo’n video moet gewoon een goede weergave van de dag zijn, met muziek die mooi mee opbouwt.”

Ongeschreven regels voor een aftermovie? Weinig. De meeste makers houden de lengte – indachtig de wegklikratio van vluchtige surfers – beperkt tot enkele minuten. “Twee à drie is bij ons de regel.”

 

 

Uitzonderingen worden gemaakt voor de allergrootste festivals, waar meer stages en bezoekers zijn om (terug) in beeld te brengen. Ook over de software waarlangs dat gebeurt, bestaat overigens consensus: of Adobe Première, of Final Cut.

De hardste wet: geen negatieve impressies. Lege plekken, obsceen bloot, dronken of druggy koppen en viezigheid zijn taboe. Elke bezoeker komt het tegen, maar geen enkele organisator wil zulke beeldvorming opwaarderen.

Hoewel: in andere landen kijken ze soms niet zo nauw. Robbert: “We filmden ooit op een partyboat in Zweden, daar was het juist heel normaal om dronken mensen vast te leggen. Maar hier ontkom je er soms niet aan om dingen mooier weer te geven dan ze in werkelijkheid zijn.”

 

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACE.

Gerelateerd

Hardstyle tips in juni 2022: deze highlights mag je niet missen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en...

21×2021: het jaar van Bas Baetsen

2021: Het jaar van de (te) korte Summer of Love, Unmute Us-demonstraties, vaccinaties en QR-codes. Opnieuw had COVID-19 de...