Weval over Weval, touren en hun debuutalbum

-

Home » Genres » Electro » Weval over Weval, touren en hun debuutalbum

Je kan ze op geen beter moment treffen. Bij het opnemen van de telefoon zijn twee opgetogen stemmen waarneembaar. “We hebben de plaat in handen!”, roept Harm Coolen enthousiast. Samen met Merijn Scholte Albers vormen ze Weval. Het duo zit midden in de tour en op 10 juni komt hun zelf getitelde debuutalbum uit, op het gerenommeerde Duitse Kompakt-label. Een album vol met fijne synths, spannende beats en verrassende zanglijnen. Na een eerste echte liveshow in de Effenaar, begin juni, staan ze op 18 juni ook als dj’s op festival We Are Electric in Eersel.

De opgetogen stemmen gaan vrolijk door. “Hij is er eindelijk”, zegt Harm opgelucht. “De conceptversie hebben we al mogen bekijken, maar nu is het echte vinyl binnen, met hoes en al. Dit voelt zo anders. We kunnen er niks meer aan veranderen. Het eindstation is bereikt.”

Merijn Scholte Albers en Harm Coolen van Weval
Merijn Scholte Albers en Harm Coolen van Weval

Van filmen naar muziek produceren

Harm heeft de eerste twintig jaar van zijn leven in Geldrop doorgebracht, ging daarna studeren in Utrecht en woont nu in Amsterdam. In de tussentijd ontmoette hij via via Merijn. Ze hebben beiden een achtergrond in films maken en werden daarom aan elkaar voorgesteld. Eerst voor een videoproject. Later kwamen ze erachter dat ze nog een passie delen: elektronische muziek.

Dat ging vrij snel, vertelt Merijn. “Na het videoproject gingen we samen tracks maken en hebben die op Soundcloud gegooid. Het beviel zo goed dat we onszelf hebben leren produceren en meer tracks gingen maken.”

Dat ze in het begin het met vrij oude software moesten doen ziet Merijn alleen maar als iets positiefs. “Daarmee leer je het snelst en het is de beste basis die je kan hebben.”

Aanklootmethode

Voor de EP’s Half Age, Easier en het aankomende album spendeerden ze vele uren in de studio. Harm is nogal van de ‘aanklootmethode’, zoals hij het zelf zegt.

“Het begint vaak heel abstract en experimenteel. Merijn weet het conceptueel verder uit te werken en er een popsound aan te geven.”

Volgens Merijn kan Harm soms te veel op één geluid blijven hangen. “Dan gooi ik het roer om en maken we er uiteindelijk een geheel van.”

Touren als werk

De heren timmeren nu al zo’n vijf jaar aan de weg en touren de hele wereld rond. Van kleine popzalen tot aan grote festivals.

“Het is een groot avontuur”, vertelt Merijn. “Maar soms is het ook gewoon je baan. Natuurlijk is het heel vet, maar je bent op sommige reizen 30 uur onderweg. Airport in, airport uit, spelen en dan weer terug. Soms besef je niet eens waar je geweest bent.”

Gelukkig zijn er ook momenten die hun wel bij blijven. Het festival Nuits Sonores in het Franse Lyon bijvoorbeeld. “Daar viel alles op z’n plek”, zegt Merijn. “Het is een enorm vette stad en het publiek was ontzettend enthousiast.”

‘Soms besef je niet eens waar je geweest bent’

En hoewel je het misschien niet zou verwachten, geldt dat ook voor Tel Aviv. “Dat kwam vooral door de club. Het publiek danst daar op een laag BPM, maar ze dansen wel en zijn volledig toegewijd aan de muziek. Dat is hier in Nederland soms wel anders.”

Debuutalbum ‘Weval’

Nu het eerste album eraan komt, pakt Weval het live ook anders aan en de Effenaar kreeg daarvan 3 juni de primeur. Dat betekent voortaan, naast de dj-sets (zoals 18 juni op We Are Electric Festival), ook als ‘een echte band optreden’.

“We hebben veel gerepeteerd”, vertelt Merijn. “Er is een drummer bij, we hebben midicontrollers en ik speel op de toetsen. Harm fungeert als een soort dirigent.”

Maar ze hebben niet alles van a tot z uitgedokterd. “Er moet ruimte blijven voor improvisatie. Dat maakt het een stuk spannender en het publiek moet het daadwerkelijk voelen.”

‘Je moet het gevoel hebben dat je niet meer naar huis wil’

Als je hun voorgaande EP’s luistert, hoor je dat elke track anders in elkaar zit. Dit hebben ze verder doorontwikkeld op het nieuwe album.

“We zijn weer een nieuwe richting ingeslagen, vertelt Merijn. “Er zitten meer organische drums in en elk lied is anders ontstaan.”

Het proces verloopt dan ook elke keer anders zeggen ze. “Soms beginnen we met een sample, de andere keer weer met een bepaalde beat. De harde keuzes komen daarna.”

En dat zet zich voort op het hele album. “We zijn altijd op zoek naar iets wat je duizend keer wil horen. Je moet tijdens het produceren het gevoel hebben dat je niet meer naar huis wil”, zegt Merijn.

Weval @ Grasnapolsky
Weval op Grasnapolsky

Popzaal of festival?

Als je de heren de keuze zou moeten geven om in een popzaal te spelen of op een groot festival, hadden ze tot twee weken geleden de voorkeur aan een popzaal gegeven vanwege de intimiteit.

“Maar eigenlijk maakt dat niet uit”, zegt Harm. “Die intimiteit kan ook in een grote club of op een festival. Als het publiek maar toegewijd is, dan is het altijd vet.”

Het laatste optreden van de tour staat nu op Lowlands gepland. Voor veel artiesten en bands is dit een grote droom, zo ook voor Weval.

Harm: “Het is de kers op de taart. Helemaal nu we weten in welke tent en hoe laat het is. Namelijk de zaterdag om 23:00 uur in de Bravo.”

Het debuutalbum van Weval is 10 juni uit via Kompakt. Op zaterdag 18 juni doet het duo een dj-set op We Are Electric Festival in Eersel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

ADE 2021: Dit zijn onze 10 highlights uit het festivalprogramma

De 25e editie van Amsterdam Dance Event staat voor de deur. De organisatie had het jubileum graag in...

Afscheid Lady Aïda: “Ze kon dingen echt magisch maken!”

Maandag 4 oktober, een week na haar overlijden, werd in Eindhoven op bijzondere wijze afscheid genomen van Lady Aïda....