donderdag, oktober 5, 2023

Steeds vaker festivaltijden op indoorfeesten, maar waarom?

-

Home » Genres » Hardstyle » Steeds vaker festivaltijden op indoorfeesten, maar waarom?

Nu het indoorseizoen weer begonnen is, maken we ons op voor feesten in de nachtelijke uren. Toch is dat niet meer helemaal de realiteit. Festivals in de koude(re) maanden zijn geen uitzondering meer en nu kiezen steeds meer organisaties er ook voor om hun indoorfeesten overdag te houden. This Is Our House maakte een rondje langs enkele organisatoren die in de wintermaanden overdag uitpakken met hun feest. De vraag is, waarom?

“Waarom niet?”, countert Jochem van Pelt. Hij runt onder meer First Vision (bekend van Lakedance, Winter Park Festival) en Bassworx (ST8MENT, Thunderground). ST8MENT wordt op zaterdag 21 oktober voor het eerst georganiseerd in de nieuwe indoorhal Eventcentre Aquabest. Niet ’s nachts, maar overdag.

Eventcentre
De dansvloer van het nieuwe Eventcentre Aquabest.

“Voordat we besloten om ST8MENT overdag te organiseren, hebben we onze doelgroep benaderd met een enquête. In onze eigen kringen vroegen we ook aan mensen of ze liever overdag of ’s nachts willen feesten. Het grootste deel was eensgezind en gaf aan een duidelijke voorkeur voor overdag te hebben”, legt Jochem uit.

Bezoekers hebben nog iets aan hun zondag als ze geen nacht overslaan

Het voorkomen van een brakke zondag is hier de belangrijkste reden voor. Dat merkt ook Tom van Sprang van Rebirth Events. Met REBELLiON (25 november) en REACTiVATE (2 december) organiseert hij twee indoorfeesten overdag. “Dat is een bewuste keuze. Wij vinden de tijden zelf prettiger om mee te werken en we hadden ook het idee dat die behoefte er was bij bezoekers. Ze hebben nog iets aan hun zondag en maandag omdat ze geen nacht hebben overgeslagen.”

Vergunningen

Toch speelt er ook een ander gegeven mee: vergunningen. Op 9 december debuteert VorstVerlet, de wintereditie van Ploegendienst Festival. Het festival wordt overdag georganiseerd aan de Asterdplas in Breda. Tijn Kapteijns legt namens organisator Kairos Events uit waarom. “Op binnenlocaties in Breda zit een vergunning tot 02:00 of 04:00 uur. Organisaties beginnen daarom vaak overdag.”


Volg TIOH op Facebook


De roep om verruimde sluitingstijden in Breda wordt sterker. Recent werd een petitie hierover binnen no time 1600 keer ondertekend. Maar zolang ze in Breda geen nachten kunnen doorhalen, verwacht Tijn dat steeds meer organisaties overdag feesten geven in de koude maanden.

Indoorfeesten uitverkocht

Dat gebeurt ook in Den Bosch en Rosmalen, waar Shockerz Events respectievelijk Vroeger was alles Beter (14 oktober, Maaspoort) en Shockerz (16 december, Autotron) organiseert. “Wij organiseren de feesten overdag omdat er geen nachtvergunningen op de locaties zitten. Tijdens het festivalseizoen vindt iedereen de overdagtijden normaal, dus wij dachten dat dit indoor ook geen probleem moest zijn”, legt Robbert van Hintum uit van Shockerz Events uit.

>> Zie ook: Dansen met de jas aan: festivals raken doorgewinterd <<

De ‘gok’ om zijn indoorevents bij daglicht te organiseren pakte goed uit. Shockerz verkocht in 2015 en 2016 uit. Voor Vroeger was alles Beter ging diezelfde vlieger op tijdens de eerste editie in februari dit jaar. Het vervolg op 14 oktober is ook al uitverkocht. “Of de trend zich doorzet, weet ik niet. We zullen zien wat andere organisatoren doen, maar wij kunnen momenteel niets anders dan overdag organiseren.”

Vroeger was alles Beter
Vroeger was alles Beter in februari dit jaar. (Foto: Tessa van Nuland Fotografie)

Trend?

Jochem vraagt zich af of we al kunnen spreken van een trend. “Een aantal evenementen hanteren deze tijden al en laten zien dat het kan. Maar het zijn er nog niet veel. Als steeds meer partijen inzien dat overdag ook werkt, zal je vanzelf zien dat anderen dit overnemen. Wij zien er zeker potentie in, anders hadden we het niet gedaan. We hopen dat deze ontwikkeling zich doorzet.”

Dat geluid horen we ook in Haaren, waar Tom namens Rebirth Events laat weten hun evenementen overdag te blijven organiseren. “Wat ons betreft zet die trend zich door. We zien het niet echt als een zaak van goed of fout. Per evenement, locatie en doelgroep moet je kijken wat de behoefte is en daarop afstemmen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

Festivalseizoen 2022: Optimisme onder organisatoren, wel zorgen over productie en kosten

De verwachtingen voor het Europese festivalseizoen 2022 liepen als een rode draad door de eerste conferentiedag van Eurosonic Noorderslag...

Nieuwe hardstyle releases in november: De top 3 van Mandy van der Donk en Peter de Valck

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...