zaterdag, juli 31, 2021
HomeGenresHouseRock The House #99: Stoob

Rock The House #99: Stoob

-

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 99 van Rock The House: Stoob. De ultieme droom van deze house- en techno-dj, tevens -producer: releasen op het Afterlife-label.

Naam: Bjorn Stoop (Stoob)
Woonplaats: Tilburg
Leeftijd: 24
Residencies: RAVEN
Genre: Melodic house / techno

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

Stoob: “Dit is een diepe, minimalistische mix met een fijne groove, om lekker weg te luisteren op de bank. Het is een combinatie van mijn favoriete platen en een constante energie. Een fijne samenhang van de diepere melodieuze house en ‘rollende’ techno.”

Wat was je eerste officiële optreden?

- Advertisement -

“Mijn allereerste optreden was ongeveer twee jaar geleden in de Gin Fizz in Tilburg. Op dat moment was ik al een halfjaar bezig als ‘bedroom’ dj en kreeg ik een bericht via Facebook. Ik weet nog goed dat het op 29 december was, wat eigenlijk een erg ongelukkige datum kan zijn. Net na kerst en net voor oud en nieuw maar de tent stond helemaal vol. Mijn eerste optreden was meteen een all-nighter, vijf uur lang platen draaien. Tegelijkertijd was het mijn allereerste optreden en was ik enorm zenuwachtig en dat is nog zacht uitgedrukt.”

Foto’s: Marko Knol | Be Square

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

“Ik denk dat mijn carrière nog te kort is om een echt dieptepunt bereikt te hebben. Sinds het begin zijn er wel veel dingen geweest waar ik van heb geleerd. Zo wilde ik na mijn eerste clubnacht heel graag meer, meer en meer! Dit werkt natuurlijk averechts. Ik wilde enorm graag en zo snel mogelijk op verschillende plekken draaien. Dat is in het begin zeker een van mijn valkuilen geweest. Maar met veel geduld en goed netwerken kun je veel meer bereiken. Dit is uiteindelijk ook een veel duurzamere manier om iets te bereiken.”

“Enkele van mijn hoogtepunten tot nu toe zijn toch wel de releases die ik in de afgelopen maand heb uitgebracht. Muziek produceren is een hele andere tak van sport maar een erg interessante uitdaging. Tijdens de minor Dance Industry heb ik veel tijd gestoken in het produceren van tracks en daardoor heb ik nu twee releases op mijn naam staan én is er een remix gemaakt van mijn eerste release. Er staan nog veel ideeën klaar om uitgewerkt te worden en ik ben met erg vette dingen bezig op het moment.”

Mooiste gig ooit?

“Bij Het Verbond, op hun eenjarig jubileum. Oorspronkelijk was het idee dat ik zou opwarmen maar door wat geschuif was ik de tweede dj op de line-up. Dit was de beste tijd voor die nacht. Dat was ook de eerste keer dat ik geen opwarm-dj was en het was fantastisch. De locatie is een erg intieme undergroundplek en persoonlijk vond ik dat mijn stijl daar erg goed tot zijn recht kwam.”

‘Tijdens deze nacht heb ik een heerlijke set gedraaid in de dj-booth die in het midden van de zaal hangt. Hierdoor wordt er een soort boilerroom-effect gecreëerd en sta je dicht bij de mensen, wat het erg persoonlijk maakt. Naderhand kwamen er verschillende mensen naar mij toe over mijn set. Dat is uiteindelijk waar je het voor doet. Dit was zeker een nacht voor in de boeken.”

Hoe intiemer een feest is, hoe simpeler de aankleding, hoe beter het resultaat

Favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Ik krijg wel eens de vraag of ik ook house en techno in mijn vrije tijd luister. Maar om eerlijk te zijn doe ik dit juist zo min mogelijk. Mijn muzieksmaak is enorm breed, het gaat van hip-hop tot rock en indie. Veel van deze muziek koop ik ook op vinyl. Het voelt dan alsof je net iets meer hebt van de artiest van als je het alleen op Spotify luistert. Als ik van alle genres die ik graag luister een favoriet zou moeten uitkiezen, zou ik gaan voor indie.”

Groot festival of kleine club?

“Makkelijk: een kleine club. Hoe intiemer een feest is, hoe simpeler de aankleding, hoe beter het resultaat. Voor mij is de muziek het belangrijkste en alle aankleding eromheen is leuk maar overbodig. Het liefst sta ik in een donkere kelder met alleen een stroboscoop of wat simpele lampen. Des te minder er is om van afgeleid te raken en des te minder dagjesmensen er op af komen. Wanneer een feest erg massaal is vind ik dat het erg veel sfeer verliest, dit hangt echter wel van de organisatie en locatie af.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Tale Of Us. Ooit ben ik geweest bij een all-nighter van hen in de Marktkantine en ik was verkocht. Ik heb nog nooit zoveel kippenvelmomenten gehad als toen. De manier hoe zij overgang naar overgang in elkaar mixen en alles een mysterieuze tint geven is abnormaal. Ze kunnen erg duister en abstract draaien, met tribal en disco invloeden en soms zelfs wat trance.”

“Het is een unieke stijl waar ik erg gefascineerd door ben geraakt. Al moet ik wel eerlijk zeggen dat ik voor het hele Afterlife-label een liefde heb ontwikkeld. Zo is Mind Against mijn andere favoriet. Voor mij is het een genre apart met diepgang en een stijl die altijd interessant blijft op feesten. Vaak is het een constante vibe en niet iets wat telkens harder en harder moet, erg goed dansbaar dus.”

Hoe kom/kwam je de quarantaine door?

“In de eerste weken zag ik het even niet zitten. Feesten en festivals waar ik heen zou gaan allemaal afgelast, net zoals een paar boekingen die ik had staan. Ik baalde enorm maar al snel begon ik er het positieve in te zien. Tijdens de quarantaine ben ik namelijk enorm bezig geweest, en nog steeds, om te netwerken en ’Stoob’ te branden en te profileren. Juist deze tijden zijn erg gunstig daarvoor.”

“Mede dankzij de quarantaine heb ik ook mijn twee tracks ‘Zenith’ en ‘Desert Walk’ uitgebracht op Spotify. Daarnaast ben ik dieper in gegaan op de stijl die ik draai en veel gaan oefenen om mijn manier van draaien te perfectioneren. Dit heeft zeker zijn vruchten afgeworpen want ik merk zelf een enorme groei sinds de laatste drie, vier maanden.”

Ga je normaal gesproken zelf nog veel uit?

“Zeker! Voor corona pakte ik regelmatig feestjes of was ik te vinden in de stad. Plekken waar ik vaak heen ga zijn de Marktkantine in Amsterdam, BASIS in Utrecht, Club Smederij in Tilburg en natuurlijk de feesten van Draaimolen. Buiten dat ben ik ook te vinden in de kroegen voor een normale stapavond. Ik denk dat het erg belangrijk is om zelf ook te blijven feesten. Of je nou een bekende dj bent of niet, je krijgt hierdoor veel mee van andere dj’s. Wie weet leer je er iets van, kun je netwerken of gewoon genieten van je collega’s binnen het vak.”

Ultieme droom?

“Releasen onder het Afterlife-label. Ergens hoop ik dat ik op het niveau kom met zowel produceren als draaien dat ik daar als Stoob een contract mag tekenen. Vervolgens een back 2 back met Tale of Us of Mind Against. Maar dat zijn grote dromen.”


Stoob

Facebook
Soundcloud

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Poldertechno uit Almere geliefd in Amsterdam, deel 2: Flits en Esoteric

Het is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt bij het woord 'techno', maar toch is er...

Love Parade keert terug in 2022 in nieuwe vorm

Het was oorspronkelijk gepland op de tweede vrijdag in juli van dit jaar. Door de onzekerheid rondom de aanhoudende...