dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeFeaturesDJ Dimitri: Nieuwe sound, gezond en vol inspiratie

DJ Dimitri: Nieuwe sound, gezond en vol inspiratie

-

Toen dance 30 jaar geleden doorbrak in Nederland, was híj al wat jaartjes bezig. Dimitri Kneppers begon als hiphop-dj en groeide na de house-explosie uit tot de eerste echte nationale headliner, die werkelijk iedere promotor op de flyer wilde hebben. De wereld lag open, een superster-status lonkte, ware het niet dat drugs en ander drama hem nekten. Anno 2019 is Dimitri echter weer helemaal terug aan het front – kerngezond en met een nieuwe sound. Met Koningsdag staat hij – voor het 3jaar op rij – op Oranjekade Festival in Den Bosch. We zochten hem thuis op voor een uitgebreid interview.

 

 

De keuken van Dimitri Kneppers is klein, maar telt twee werkbladen. Aan de ene kant doet hij het kookwerk, als hij zich omdraait kan hij een mixje maken op zijn dj-set met daarin uiteraard twee Technics SL’s. Een werkblok dat het reguliere keukenblok overschaduwt.

- Advertisement -

De draaitafels worden geflankeerd door een grote kast vol vinyl. Slechts een fractie van de totale collectie die hij in dik 30 jaar opbouwde, met name in de tijd voordat hij overstapte op cd’s en later usb. “Dit zijn mijn echte pareltjes. Het gros, momenteel zo’n 22.000 platen, staat bij een vriend in de opslag.”

Foto’s: Max Kneefel

 

Dimitri draait dan ook letterlijk al een tijdje mee. Hij werd in 1967 geboren in Amsterdam maar groeide op in Bergen. Als medio jaren ‘80 de hiphop komt opzetten, is hij definitief hooked en gaat hij als dj/scratcher optreden voor publiek.

Kindertijd

House komt op zijn pad in Attalos in Amsterdam, de platenzaak waar hij vanuit zijn hiphop-liefde de import mag doen. “Ik was er kind aan huis en mocht echt de dozen met nieuwe waar gaan ophalen op Schiphol. De eerste promo’s legde ik natuurlijk voor mezelf opzij.”

In enkele van die dozen zitten opeens de eerste, obscure houseplaten uit de VS. Dimitri gaat compleet voor de bijl. “Het organische van funk dat gecombineerd werd met het dansbare van elektronica.”

Oranjekade Dimitri

Housepionieer Eddy de Clercq leert hij vanuit de platenzaak kennen, hij nodigt Dimitri uit te komen draaien in de legendarische club RoXY.  Het is april 1988 als hij zijn debuut maakt. Met house, dat datzelfde najaar zijn grote doorbraak maakt in ons land.

Voor Dimitri het in de gaten heeft, komen mensen op zijn naam af. “Dat was nieuw en voor mij ontzettend wennen, want daarvoor was je gewoon gelijk aan de barman. Opeens werden we bekende mensen. Er kwamen Italianen, Engelsen, Fransen, Belgen. Toen was Amsterdam echt wat Berlijn nu is.”

Dimitri schittert snel met zijn unieke, epische sound. Ook gaat hij zelf produceren, samen met Eric Nouhan. Met hem start hij Be.S.T. Records, onder de vlag van Boudisque.

Zijn sound wordt nota bene opgepikt door de pioniers in Detroit, waar hijzelf zo fan van was. Naast Carl Craig ontstaan vriendschappen met Derrick May en Kevin Saunderson.

Als eerste Nederlandse dj draait hij in New York (1994), waar hij een residentie in club Twilo scoort, en toert hij door de VS. Hij krijgt er zelfs een eigen agency – iets waar hij in eigen land ook de allereerste mee was.

Coke

De wereld lag open. Maar ja. Die drugs. Hij heeft er inmiddels veel over gesproken, en is er wel een beetje klaar mee, kijkt liever vooruit. Laten we het erop houden dat hij jarenlang verslaafd was, diverse afkickpogingen deed, maar steeds weer terugviel.

Tot overmaat van ramp krijgt hij ook fysiek zware klappen te verwerken. Begin 2013, kort voor een nieuwe allnighter in Trouw, waar hij zijn comeback heeft gemaakt, leidt een hardnekkige bacteriële infectie in zijn rechtervoet ertoe dat zijn tenen moeten worden geamputeerd. Die ingreep blijkt nog niet voldoende om de infectie te stoppen, waardoor niet veel later zelfs zijn onderbeen moet worden afgezet.


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Een zware, onzekere periode volgt, de toekomst van zijn toch al gedeukte artiestencarrière is in donkere nevelen gehuld. Maar Dimitri ontvangt ook enorm veel liefde. Trouw houdt een benefietavond voor zijn legendarische resident, waardoor hij zijn huis kan behouden en een aangepaste auto kan aanschaffen.

Dimitri weet zich mede door die steun en liefde terug te knokken. Hij maakt andermaal zijn comeback in Trouw, waar hij zijn fans in september 2013 bedankt met – ondanks zijn prothese – wederom een zes uur durende set.

Dj Dimitri

Sinds 2015 is hij helemaal clean. Het afkicken – Dimitri ziet het als ‘een heel dure les’ – lukte. “Ik ben sindsdien overal van af. Ik leerde omgaan met beperkingen en moest ook wel luisteren naar m’n lichaam. Bewuster worden. Die mindset heb ik meegenomen vanuit het aanpakken van mijn verslaving.”

Thuishaven

Het obsessieve zit er nog steeds in, maar dat kanaliseert hij nu richting baten in plaats van lasten. “Ik drink alleen nog maar water, eet supergezond en ga iedere dag sporten.”

De mooiste sport van alle: langdurige draaien. Trouw is dan ter ziele, zijn onderbeen idem, maar de marathonsets zijn gebleven. Sterker nog: ze zijn uitgebreid, want Dimitri doet nu optredens van 10 uur. Thuishaven is daarbij letterlijk en figuurlijk het nieuwe honk. “Dat is met mijn prothese gewoon een topprestatie. In dat soort uitdagingen zoek ik het nu.”

Op Oranjekade viel ik op m’n plek, meteen die eerste keer al

Oranjekade Festival

Maar ook buiten Amsterdam weten de programmeurs Dimitri de laatste jaren weer veelvuldig te vinden. Het Bossche Oranjekade Festival boekt de househeld nu al voor het derde jaar op rij, met Koningsdag is hij een van de headliners op het gevarieerde festival op de Tramkade. De liefde is geheel wederzijds.

Dimitri: “Ik viel daar op m’n plek, meteen die eerste keer al. De hele setting, de dj voor mij, de ongedwongen, fijne en relaxte sfeer. Niet per se beter, wel gemoedelijker dan in Amsterdam. Met die gedachten ging ik daar vorig jaar weer heen, en was wederom fijn. Dus ik kijk uit om nu weer terug te keren.”

Ik wil terug naar de gedetailleerde diepgang binnen de house en techno

Dat doet hij – primeurtje! – met een kakelverse sound. Dimitri heeft zijn jarenlange uitstap naar een blend van house, trance, techno en progressive achter zich gelaten, om helemaal terug te keren naar enkel pure house en techno.

“Daarmee heb ik in het verleden al veel mooie verhalen kunnen vertellen. Maar op een bepaald moment kwam daar de progressive sound bij. In mijn enthousiasme heb ik die toen ook omarmd. Sinds ongeveer 2000 kwamen daar steeds meer genres bij, ook Duitse deep house bijvoorbeeld. Ik was er toen van overtuigd dat diepgang eruit bestond dat diverse genres aan bod kwamen.”

Oranjekade Festival 2018. Foto: Max Kneefel

Kat met 9 levens

“Nu kom ik tot de conclusie dat ik terug wil naar gespecialiseerde, gedetailleerde diepgang binnen de house, techno en breaks. Maar dan à la 2019. Ik kijk er enorm naar uit om daar samen met mijn oude en nieuwe doelgroep in te duiken.”

In zijn eigen producties is hij altijd al dichtbij zijn roots gebleven. Begin april komt op het Franse label Metrohm zijn nieuwe track ‘Sonic Monks’ uit, die hij samen met Clarence Brandon maakte. “Die gaat nog meer richting die roots. En zal zeker ook te horen zijn tijdens mijn set op Oranjekade.”

Een kat met 9 levens, zo is Dimitri al eens omschreven. “Ik heb er heel lang over gedaan om hier te komen, en het is een moeilijk pad geweest. Gelukkig ben ik nu weer helemaal terug bij de muziekliefde. Broodnuchter, maar zo geïnspireerd! Daar waar het allemaal mee begon.”

DJ Dimitri


Oranjekade Festival

Zaterdag 27 april (Koningsdag), 14:00-0:00 uur, Tramkade, Den Bosch. Line-up: o.a. Egbert (live), Dimitri, Yung Felix, Nuno dos Santos b2b Will Oirson. Meer info en tickets via de website en de eventpage.

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Nagenieten van Koningsdag: herbeleef de sets van o.a. de Streamers en 538 Koningsdag

Hoewel dit al de tweede Koningsdag is die we thuis moeten vieren, hebben Supersized Kingsday, de Streamers en 538...

Hardstyle in mei: De tips van Mandy en Peter

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....