woensdag, mei 19, 2021
HomeFeaturesHouse en techno in december: De tips van Mark van Bergen

House en techno in december: De tips van Mark van Bergen

-

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Mandy van der Donk en Peter de Valck zijn specialist binnen de harde stijlen, Wessel Hop tipt je het beste op het gebied van bass music en Chris Breuer weet alles van urban-eclectic. Trance-tips worden verzorgd door Erwin Herkelman. Huisbaas Mark van Bergen geeft je tips op het gebied van house en techno. Hieronder zijn persoonlijke tips voor december 2020. 

De After: Online

Vrijdag 11 december, 22:00 uur, fysiek en digitaal

(Plus meer mooie nieuwe (online/hybride) events door Fontys-studenten)

- Advertisement -

Ga er maar aan staan. Als onderdeel van de minor Dance Industry op Fontys ACI, waarvan het coördineren mijn hoofdbaan is, moéten studenten binnen hun semester een zelf ontwikkeld, waardevol en onderscheidend event organiseren. Corona of geen corona. Mooi om te zien wat daar allemaal uit voortkomt.

Juist in tijden zonder feestjes waarin veel mensen eenzaamheid ervaren liggen kansen, dacht een van de organiserende teams. Zelf vinden de leden afteren vaak leuker dan het (voorafgaande) feest zelf, dus kwamen ze met De After: Online. ‘Een 7 uur durende – zowel fysiek als digitale – after vol chille muziek, activiteiten, sociale interactie en gezelligheid. En dat allemaal vanuit je eigen woonkamer!’

Muzikaal kun je afteren op de beats van opkomende house- en technonamen als Rausch, Nimbala en Samuel Dictus. Die laatste hadden we nog niet zo lang geleden in Huis voor een gastmix plus interview.

Andere mooie nieuwe online/hybride events uit de koker van onze Fontys-studenten: Class X (educatieve en muzikale talkshow over de hardstyle-historie), KNNKT (muzikaal-visuele experience in de bios) en – jawel – de Pilsconferentie.

>> Eventpage De After: Online


XTC – Een biografie

Uit via Querido Fosfor

Al 2 weekjes uit en niet gebonden aan house en techno alleen, maar ik neem ‘m hier nog even mee als tip voor onder de kerstboom. Zelf heb ik pas een kwartje op van ‘XTC – Een biografie’ (binnenkort mijn uitgebreide review op TIOH) maar een aanrader is het nu al. Boeken over de dancemuziek en -cultuur, artiesten en bedrijven zijn er inmiddels aardig wat in Nederland. Maar een overzichtswerk over een van dé katalysators, waarvan Nederland als producent nota bene ook wereldleider is, was er nog niet.

In het Engels las ik eerder met plezier ‘E – The Incredible Strange History of Ecstasy’, van de hand van – jawel – Tim PILcher. Maar nu is er een Nederlands boek over ‘de aspirine voor de jaren tachtig, vitamine voor de jaren negentig’ en ‘liefdesdrug’ voor de uitgaanswereld.

In ‘XTC – Een biografie’ beschrijven Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd haar onstuimige levensloop tot nu toe. Van de Bhagwan-communes, via de ondergrondse therapeuten, de RoXY in Amsterdam, hobbyende chemici en de loodsen op afgelegen industrieterreinen in Brabant tot aan de raves, die ondanks corona nog steeds opduiken. Het is niet alleen het verhaal van een verboden pilletje, maar ook een geschiedenis van gedogen, verbieden, testen en feesten in Nederland.

>> Bestel hier


31.12.2020

Donderdag 31 december, online via Tomorrowland.com

Tomorrowland

Tsja, wat gaat het worden met oud en nieuw? Een huisfeestje met een handjevol vrienden is het meest rooskleurige scenario. Maar zelfs dat staat op losse schroeven door corona.

In dat geval komen de online muziek-events natuurlijk als mooie troost, en Tomorrowland liet eerder dit rampjaar al zien ook daar de koning in te zijn. Ook van hun nieuwjaarsevent 31.12.2020 mag dus flink wat verwacht worden. De line-up belooft veel. De mainstream EDM-namen laat ik graag even buiten beschouwing, ik kijk uit naar sets van Artbat (hier mijn interview) en Kölsch b2b Joris Voorn en Charlotte de Witte. Tomorrowland belooft wederom een grote nieuwe sprookjeswereld op je scherm. Bij gebrek aan echt vuurwerk zal het daar in een geanimeerde vorm weer af knallen, denk ik zo.


Eerdere maandtips van Mark van Bergen?

Check ze hier.

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

MY FIRST GIG: Marcello (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...

De grootste muzikale familie ter wereld: TranceFamily

Met deze meerdelige serie wil This Is Our House het belang van verschillende online dance community's onder de loep...