donderdag, september 22, 2022

Awakenings: 20 jaar top-techno verpakt in een prachtboek

-

Home » Media » Awakenings: 20 jaar top-techno verpakt in een prachtboek

Techno-evenement Awakenings bestaat deze Pasen 20 jaar. Dat wordt gevierd met een 5-daagse knaller in thuishonk De Gashouder in Amsterdam en met een jubileumboek. De rijke geschiedenis van het leidende technomerk wordt in ‘Awakenings – 20 years of techno’ volop gevierd, in woord en beeld. Wij kregen het boek alvast vooruitgestuurd.

 

“Het skelet is super clean: een simpele beat en een hi-hat is al techno. Met een beetje meer melodie is het nog steeds techno en zelfs al haal je de beat weg, dan is het nog steeds techno. Het is de meest basic vorm van dancemuziek. Blijkbaar blijft het mensen aanspreken, uur na uur, nacht na nacht, jaar na jaar.”

Was getekend: Joris Voorn, in ‘Awakenings – 20 years of techno’.

EDM, hardcore, trance. Zowat alle massa-stromingen in de dance stonden de laatste jaren centraal in een boek in ons land. Al dan niet belicht via een artiest, organisatie of genre.

Techno – letterlijk en figuurlijk de meest constante toch – ontbrak. Hoe kon het anders dat het 20-jarig bestaan van Awakenings daar verandering in zou brengen. En welke partij anders zou moeten tekenen voor dit boek dan de danceboekenmakers van Mary Go Wild (o.a. ‘Dano‘, ‘Mary Go Wild’)?

Techno blijft mensen aanspreken, uur na uur, nacht na nacht, jaar na jaar

Awakenings
© Dennis Bouman

Grootste technomerk ter wereld

Op Witte Donderdag 13 april wordt het boek gereleased. Het is meteen een aftrap van een traditionele paasmarathon van Awakenings in thuis-monument de Gashouder in Amsterdam. 5 events omvat die dit jubileumjaar maarliefst. En vele kanonnen van toen, nu en daartussen zijn present.

Awakenings werd voor het eerst gehouden in maart 1997. 20 jaar en 1,5 miljoen bezoekers later is Awakenings het grootste technomerk ter wereld.


Volg TIOH op Facebook:


Het jaarlijkse festival in Spaarnwoude trekt inmiddels 70.000 bezoekers. De helft hiervan komt niet uit Nederland, maar vertegenwoordigt zo’n 80 nationaliteiten. Niet gek dus dat de teksten in ‘Awakenings – 20 years of techno’ in het Engels zijn.

De approach van het boek is zo rond als de plek waar al zo lang gas wordt gegeven. Van het ontstaan van techno in Detroit en de grote verspreiding ervan via het Europese vasteland, tot de historie van de Gashouder als ‘monument’ binnen dit genre en de uitrol naar een festival en edities in andere steden en landen.

Rocco Veenboer - Awakenings
Rocco Veenboer

Mr. Awakenings

Uiteraard kunnen de vele techno-artiesten die Awakenings door al die jaren heen boekte, niet ontbreken. Techno-grondlegger Derrick May komt aan het woord, net als Nederlandse pioniers als Remy en Dimitri.

Een speciale plek is er voor de onbetwiste ‘Mr. Awakenings’, Adam Beyer. Meer dan 70 keer werd hij geboekt door Rocco Veenboer en kornuiten. Mooie woorden heeft hij (en niet alleen hij) voor de echte baas van Awakenings.

Rocco is echt slim maar heeft een haast naïeve liefde voor de scene

 

Awakenings Festival
©photo-company.nl

“Rocco is een tiener in een 49-jarig lijf. Hij heeft een positieve levenshouding. In mijn ogen is hij nog steeds dezelfde jongen als degene die 20 jaar geleden naar de Gashouder kwam. Hij is echt slim maar heeft een haast naïeve liefde voor de scene.”

Als de Zweedse Drumcode-baas de koning is, dan moeten Steve Rachmad en, een generatie later, Joris Voorn de Nederlandse kroonprinsen zijn. Ze worden opgevoerd in een fraai dubbel-interview.

Een greep uit de line-up van de overige headliners die geïnterviewd zijn: Sven Väth, Richie Hawtin, Joel Mull, Jeff Mills, Dave Clarke, Ben Sims, Chris Liebing en Carl Cox.

Awakefest

Daar waar het zwart van de nacht het merendeel van het boek domineert, zijn lichte pagina’s ingeruimd voor Awakefest (foto boven). Het allereerste buitenfestival waar enkel techno klonk.

Het boek weegt bijna 3 kilo en telt 600 pagina’s. Het onthult ook de geheimen van Awakenings’ spectaculaire producties op het gebied van licht, laser en geluid.

Het Klokgebouw heeft echt die heerlijke undergroundsfeer, die perfect bij techno past

El-P en Makcim op Awakenings
El-P (rechts) en Makcim op Awakenings Eindhoven © Photo-company.nl

 

Prominente muziekjournalisten als Gert van Veen, Atze de Vrieze, René Passet en Arne van Terphoven verleenden hun medewerking.

Awakenings Eindhoven

Ook This Is Our House-hoofdredacteur Mark van Bergen tekent voor een hoofdstuk, over Eindhoven. Sinds 2008 begint de jaarkalender van Awakenings – oud/nieuw in de Gashouder buiten beschouwing gelaten – immers in het Klokgebouw. Dat ‘heeft echt die heerlijke undergroundsfeer, die perfect bij techno past’, wordt opgetekend bij Miss Djax.

Want ‘Eindje’ telt natuurlijk al decennialang genoeg techno-baz(inn)en in de gelederen. Zoals Acid Junkies, Lady Aïda, Makcim en Rick Angel. De opa van die laatste werkte, om de hoek van het Klokgebouw, nog in het NatLab. Daar waar ooit de allereerste populaire elektronische muziek werd gemaakt.

Zo worden vele cirkels rond in ‘Awakenings – 20 years of techno’. Maar zal deze stroming in al zijn eenvoud nog generaties door blijven denderen.

Acid Junkies Awakenings Eindhoven
Acid Junkies op Awakenings in Eindhoven ©Carlos Groen

 


‘Awakenings – 20 years of techno’

Het boek ‘Awakenings – 20 years of techno’ verschijnt donderdag 13 april via Mary Go Wild. De pre-order is reeds gestart. Vroege bestellers betalen geen verzendkosten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Maandag in Effenaar: Debat van de Nacht met o.a. TIOH, Nachtburgemeesters en raadsleden

Maandag 14 maart is in de Effenaar in Eindhoven het Debat van de Nacht. Een gratis toegankelijk initiatief van...

Feest van 30 uur in nieuwe Eindhovense club HAVEN

De nieuwe Eindhovense club HAVEN heeft niets met rustig vaarwater. In het paasweekend pakt het groots uit, met een...