woensdag, februari 28, 2024

Luister terug: Dj’s Isis, Miss Djax, Lin e.a. over vrouwen in de dance

-

Home » Media » Luister terug: Dj’s Isis, Miss Djax, Lin e.a. over vrouwen in de dance

De positie van vrouwen in de dance was donderdagavond 11 maart het thema in de 3e Dutch Dance Talks, het wekelijkse programma van TIOH-Huisbaas Mark van Bergen op audio-app Clubhouse. Onder anderen dj’s Isis, Miss Djax en Lin gaven hun visie op het onderwerp, terwijl diverse andere Clubhousers meepraatten en luisterden. Dutch Dance Talks gemist? De uitzending is hieronder in zijn geheel terug te luisteren.

Directe aanleiding voor de 3e Dutch Dance Talks vormde Internationale Vrouwendag, waarop TIOH al uitgebreid stilstond bij het onderwerp. Centrale vraag in het Clubhouse-programma: hoe staat het anno 2021 met de positie van vrouwelijke dj’s en professionals in de (nog altijd door mannen gedomineerde) danceindustrie?

Met dj Isis (foto onder) en Miss Djax lieten twee van de eerste vrouwelijke dj-headliners van Nederland er hun licht over schijnen. Beiden vertelden zelf niet of nauwelijks last te hebben gehad van een stigma. Djax: “Ik heb mezelf al vanaf het begin thuis gevoeld tussen de mannen.”

Isis

Vrouwelijke framing

Isis deelde dat ze geen druk heeft ervaren om zichzelf ‘extra te moeten bewijzen als dj’. Maar ze had wel een tijd last van vrouwelijke ‘framing’. “Men verwachtte van mij dat ik me vrouwelijker voordeed dan ik zelf wilde. Ik ben me toen juist een tijd bewust slonziger gaan kleden, met oude, wijde kleding.”

Lin Hulsker-Koops, actief als dj Lin en tevens docent op de Herman Brood Academie, zei dit ‘met twee maten meten’ goed te herkennen. Ze legde verder uit dat er nog altijd een zeer kleine vrouwelijke instroom is op de producersopleidingen.


Vul ook je top-3 in, dat kan hier!


Sidekick van Mark was dit keer Siem Nozza, Nachtburgemeester van Eindhoven en in die hoedanigheid onder meer voorvechter van meer inclusiviteit in het nachtleven. Hij vertelde dat dit onderwerp volop speelt, niet alleen bij vrouwelijke dj’s maar ook binnen de LGBTQ+ gemeenschappen.

Een rake toevoeging van Nozza was dat het volgens hem belangrijk is dat gevestigde, zittende personen (vaak man, blank) ‘plaatsmaken voor nieuwe, frisse gezichten’. Die zodoende voor een meer representatieve vertegenwoordiging in het uitgaansleven zorgen.

Clubhouse is vooralsnog enkel beschikbaar voor iPhone-bezitters. Dutch Dance Talks wordt echter opgenomen, zodat het ook na afloop voor iedereen terug te luisteren is. Zeker bij zo’n ‘inclusief’ onderwerp wel belangrijk, dachten wij zo!

Luister terug: Dutch Dance Talks #3


Dutch Dance Talks #4: De verkiezingsuitslag en het uitgaansleven

Woensdag 17 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als een dag later de uitslag bekend is, gaan wij in de 4e Dutch Dance Talks in op de vraag: wat is de impact op het uitgaansleven? Namens TIOH is naast Mark van Bergen ook Peter de Valck present, die de verkiezingsprogramma’s langs de ‘nachtelijke meetlat’ legt. Benieuwd wie de andere sprekers zijn? Blijf op de hoogte via het Facebook-event. Daar vind je ook de link naar de sessie op Clubhouse.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Julie Brasser
Julie Brasser
Julie werkt op de redactie bij TIOH en heeft een echt hart voor de hardere stijlen. Ze volgt de opleiding CE-IEMES aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze is niet vies van een feestje; of dat nou een hardstyle festival is of een Latin party. Dansen is ook een echte passie: er zijn maar weinig muziekgenres waar ze niet van gaat bewegen.

Gerelateerd

Het beste van Het Huis, voordat we stoppen: 8 jaar TIOH in 8 top-items

Na ruim 8 jaar komt op 1 september een einde aan This Is Our House. We gaan door als...

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...