vrijdag, maart 5, 2021
Home Features Once Upon A Beach: strandje op z’n kantje in Thorn

Once Upon A Beach: strandje op z’n kantje in Thorn

-

Op 10 kilometer van Roermond ligt aan de Maasplassen het ‘witte dorpje’ Thorn. Haar dagstrand, gelegen in een kleine baai tegen de Belgische grens, is de locatie waar zaterdag 16 juli voor de tweede keer Once Upon A Beach wordt gehouden. Een bourgondisch, gemoedelijk festival met 4 area’s, waar gedraaid wordt door klinkende namen als Funkerman, Ferreck Dawn, Eric de Man en Frits Wentink. Eerst nemen we je nog even mee op een ‘trip down memory lane’ om te begrijpen welke groei dit inmiddels volwassen festival door de jaren heen heeft doorgemaakt.

door Tijme Scholten

Door de afgezonderde ligging was het strandje van Thorn vroeger al het toneel voor verschillende illegale feestjes, zoals het Bomenfeest en Spring is in the Air. Het recept: parkeer een vrachtwagen met een flink geluidssysteem, zorg voor wat verlichting, een groot aantal koelboxen met bier, een paar honderd man publiek en je hebt de juiste ingrediënten voor een toffe party.

- Advertisement -

“Het waren fantastische en ook vrij lugubere avonden”, weet toenmalig bezoeker en later mede-festivalorganisator Jord Kierkels met licht gevoel voor overdrijving.

In dezelfde periode gingen dorpsgenoot Ruud Corstjens en zijn vrienden naar de grotere feesten in de Randstad zoals Sensation en Awakenings. Geïnspireerd hierdoor zagen ze een kans om ook in hun eigen Thorn evenementen te gaan organiseren.

Gevoed door de drang om te ondernemen klopten Ruud en zijn vrienden aan bij muziekvereniging de Harmonie. Die organiseerde al kleine beachparty’s op hetzelfde strand als de illegale feestjes, maar met iets minder succes.

Het voorstel aan de vereniging: “‘Jullie financieren, maar laten ons dit organiseren want wij staan te popelen om er iets van te maken’. Hier ging de Harmonie mee akkoord en zo kregen we de kans om een feest te organiseren.”

Beach Bash

Beach Bash: lokaal houtje-touwtje-feestje

De eerste edities vonden plaats op een grasveldje aan het water met één stage en één bar. Er was nog niet eens sprake van een echt strand. Het podium was niet veel meer dan een platte trailer met een afgezaagde speedboot als decoratie.

Maar er stonden wel namen te draaien zoals Laidback luke, Afrojack en Don Diablo. Een heel klein lokaal feestje met grote artiesten ontvouwde zich. Ruud: “Ja, zo hebben we door de jaren heen toffe dingen gedaan en ontzettend veel lol gehad.”

Bij de sportschool fixten we last minute brede knapen voor de beveiliging

“Tijdens de eerste editie kwamen we er op de dag zelf achter dat er geen beveiliging was geregeld. Dus wij snel even langs de sportschool gereden en daar een paar serieus brede knapen zo ver gekregen om bij ons de beveiliging te regelen. True story.”

Hij vervolgt: “We hadden echt geen idee waar we mee bezig waren, haha. Maar dat maakt niet uit want de transformatie was al zichtbaar. Die eerste editie haalden we direct 1000 bezoekers binnen.”

Na enkele jaren komt Jord erbij in de gelederen. De eerste edities is het festival niet veel gegroeid maar vooral stabiel gebleven op aansturen van de vereniging. Maar sinds de tiende editie in 2013, met Dr Lektroluv op het affiche en de toevoeging van een extra stage, zijn ze gegroeid van 1000 naar 2500 bezoekers. Het doel was om dat aantal bezoekers ook vast te houden de edities daarna.

Once Upon A Beach

Once Upon A Beach

Dat is gelukt. Want sinds die jubileumeditie gaat alles in een stroomversnelling en vindt er in 2015 een grote transitie plaats. Het feest keert terug naar de eerder genoemde baai en nu met maar liefst 4 stages, gehost door verschillende partijen uit de regio.

Jord: “Sinds 2015 is er ook een flinke professionaliteitsslag gemaakt, want plots ging het festival van 2000 naar 4000 bezoekers en vanaf dat moment gaan overheden anders naar je kijken. Zo ontstaan er nieuwe werkstromingen. Je krijgt te maken met andere budgeten, veiligheid, personeelsvoorschriften en de gemeente wordt ook kritischer.”

Once Upon A Beach

Daarnaast willen ze als organisatie zelf het gemoedelijke karakter van het groeiende festival waarborgen.

Dit is het moment om de naam ‘Once Upon A Beach’ te introduceren. Die verwijst natuurlijk naar de historie van de plek: de illegale party’s, gevolgd door Beach Bash en dan nu de opvolger.

Op Once Upon A Beach is het volgens de jongens ‘bourgondisch gezellig en gemoedelijk en is er veel ruimte voor je eigen beleving’. “Wij geven alleen een aantal tools: een mooi terrein, leuk personeel, een toffe line-up en aankleding. Dan is het aan jou wat je daarmee doet.”

Ruud: “Iedereen creëert zijn eigen verhaal. De een wordt verliefd, een ander net iets te dronken, iemand rent naakt het water in en misschien wordt er wel na negen maanden ergens een kindje geboren.”

Het is voor het duo ook vooral mooi om te zien dat ook het personeel elk jaar weer naar dit festival toe leeft. Want iedereen werkt er op vrijwillige basis. Achter de bar staan altijd vriendenteams waardoor er een sterke samenhorigheid is op het festival.

Jord: “Fatsoenlijk,- samenhorig,- en vriendelijkheid dat is waar wij als organisatie voor staan en dit kunnen wij ook garanderen omdat iedereen op vrijwillige basis werkt. En dat is tot vandaag de dag voelbaar op het festival terrein, iedereen heeft er zin in.”

Once Upon A Beach

Line-up 2016

Met een beperkt budget voor de line-up weten ze ook dit jaar weer een prettige mix van artiesten te creëren. De uiteenlopende programmering met namen zoals Eric de Man op de YUM YUM stage, East & Young op de Once Upon A stage en voor een alternatieve invulling van je festival kun je Awanto3 en Frits Wentink op het podium van DIEP gaan checken of de urban/eclectic-stage van Red Cup Fissa.

Last published, but not least: het afgelaste festival Eindhoven Goes Ibiza wijkt met één stage uit naar Thorn, om alsnog met een aantal meereizende partypeople en dj’s een strandfeestje te bouwen. Dat gebeurt in samenwerking met beachclub Strand Zuid.

De openingstijden: 15:00 tot 01:30. Ja, die eindtijd lees je goed. Dat zijn precies die 2,5 uur die je normaal mist. Door deze afwijkende tijden, redelijk zeldzaam in festivalland, merk je op Once Upon A Beach ook echt die duidelijke overgang tussen overdag (het relaxte strandleven) en de partyvibe van de nacht, wanneer het strandje op z’n kantje gaat.

De complete line-up:

Once Upon A Stage 
Franky Rizardo • Funkerman • Ferreck Dawn • East&Young • GATHIER • SIMUN • Mr. Migdalski • Innervated • MC Farid

YumYum-Music 
René Amesz • Eric de Man • Warren Fellow • Rick Roblinski • Svaiy & Vekx b2b MaxM • Turn2B

Diep
Awanto 3 • Frits Wentink • SAN2 • Merdeka • Marc Creemers b2b Trashcan • Jef Hecker

Red Cup Fissa
Gio [live] • Jack Roselli • PnB Soundsystem • Danamite • Moschino • Shurendi • Dwight Bowie • Gil-T • Don John • S-Sential • MC Nast-T

 

Once Upon A Beach. Zaterdag 16 juli, 15:00-1:30 uur, Dagstrand Thorn.
Meer info
Tickets

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Lucky few warmen op voor eerste keer dansen sinds een jaar: Ook TIOH is bij Back To Live in Ziggo!

Allemaal hebben we steeds meer zin om weer ongegeneerd los te gaan op een feest of festival. Voor sommige...

House en techno in maart: De tips van Mark van Bergen

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huis-gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....