maandag, maart 8, 2021
Home Features COLUMN: Dano, van hardcore-king tot bouwvakker

COLUMN: Dano, van hardcore-king tot bouwvakker

-

Vrijdag 30 september was de releaseparty ‘Wat De Fok Ouwe’, bij het gelijknamige, net verschenen boek over hardcore-dj Dano. Onze hoofdredacteur, die in zijn begindagen zowaar nog een bijltje meehakte in de ontluikende scene en destijds opkeek tegen de Amsterdamse artiest, las door zijn persoonlijke bril het bizarre levensverhaal vol drugs en rock-‘n-roll.

 

Nieuwe confessie. Ik weet het, na mijn vorige wellicht wat ongeloofwaardig, maar waar. Ik was ooit hardcore. Geen gabber, die naam moest nog uitgevonden worden. Maar toch. Hakken op harde house. (Op mijn netvlies popt nu onder meer een jonge Darkraver met opblaas-bijl op)

- Advertisement -

Dat zat, heel simpel, zo: helemaal in het begin, als 15-jarige, mocht ik alleen op vrijdagavond uit. En in Kadance, destijds de enige echte, pure house-tent van Tilburg en míjn tempel, was dat nou net de hardcore-avond. Op zaterdag was het ‘mellow’.

Van de vier van het Dreamteam was een blonde, iele jongen mijn favoriet

Het was cool om de sound begin jaren ’90 te horen accelereren. Jong gastjes wilden allemaal harder. Maar ik vond vooral de hele (horror) storytelling en de dj’s wel interessant. Want dj wilde ik – wie niet – ook worden. Ik zie mezelf daar nog op het balkon van Kadance staan, met uitzicht op de booth. Urenlang afkijken en meegenieten.

Een avond kwam het Dreamteam langs in Tilburg. Een collectief van enkele van de beste hardcore-dj’s van toen, met The Prophet, Buzz Fuzz en Gizmo. Van de vier was een blonde, iele jongen mijn favoriet. Dano. Misschien wel omdat hij een staart had. Ik had die ook, wat – zeiden anderen ook – erg de bom was in die tijd.

Maar Dano wás ook echt de coolste. Hij produceerde als een gek, stond op alle grote feesten en was ook een erg aardige, benaderbare gast. Er gingen ook veel wilde verhalen over hem rond.

Dano

Wat De Fok Ouwe

Nu is het levensverhaal van Daniël Leeflang – zijn echte naam – opgeschreven in boekvorm. ‘Wat De Fok Ouwe’, heet het nieuwe pareltje uit de koker van uitgeverij/winkel/label Mary Go Wild. De tekst is van Arne van Terphoven, met inmiddels 5 danceboeken achter zijn naam de onbetwiste chroniqueur van de Nederlandse scene.

‘Wat De Fok Ouwe’ is 400 pagina’s rock-‘n-roll. Het is de ‘Kieft’ of ‘Ik Andy’ van de dance. Je leest hoe Dano – net als ik destijds – nog gewoon ‘house’ draaide. Voor het eerst op de radio en in club Tumult in Abcoude. Waar hij geen cash verdiende, maar kon kiezen uit LSD, coke of pillen.

Bergen coke

Dan zit je al snel op de rode draad – zeg maar gerust een dikke witte lijn – van het boek. Reeds als tiener gaat het eerste snuffie erin, als een bolletje speed en de nodige blowtjes al gepasseerd zijn.

Dan volgt de afslag naar andere house-horizonten, lezen we: ‘Die afslag is hard, rauw en volks. Waar de RoXY een bastion blijft voor Amsterdamse incrowd, zet Dano het op een raven, met hardere muziek en een geheel eigen scene.’

Impressive night, met Dano achter de decks en een dansvloer die beukte en trilde

De rest is een reeds vaak beschreven geschiedenis: hardcore breekt door, met gabber als grootste Nederlandse jeugdcultuur ooit. Dat was het moment dat ik zelf afhaakte. De muziek vond ik te hard, de Aussies en Nikes te aso. En ik mocht inmiddels ook op andere avonden uit. Ik werd mellow.

Eén keer, in 1993, wilde ik per se nog een echte gabberparty meemaken. Dat werd Hellraiser, in Sporthallen Zuid in Amsterdam. Met uiteraard Dano achter de decks. Impressive night, een dansvloer die letterlijk beukte en trilde.

Daarna ben ik de hardcore alleen op afstand blijven volgen – en waarderen. Want hoe hoger de BMP, hoe groter de toewijding. Ik zag in nabije kring wel dat die toewijding soms doorsloeg.

Van de artiesten hoorde je soms ook wel wilde verhalen, maar nog nooit zo gedetailleerd en heftig als nu van voormalig gabberkoning Dano.

Wat De Fok Ouwe

Thunderdome

Mazzo, Multigroove, het Dreamteam, Mokum Records en natuurlijk Thunderdome – het komt allemaal voorbij. Plus bergen coke, natuurlijk. Zoals die ene grote avond op de Duitse megarave Mayday.

‘Die set had ik heel goed voorbereid. Ik had me voorgenomen niet te zuipen en niet te snuiven. Het was echt geweldig. Op tv riep iedereen: “Dano is de beste van de nacht!” Toen heb ik in euforie tegen mijn chauffeur gezegd: “Nu kunnen we los! Geef me een snuiffie, pik.” Ik neem dat snuiffie, sta ik blijkbaar voor een politiepost. Word ik live voor de camera’s afgevoerd!’

Nu kunnen we los! Geef me een snuiffie, pik

Dano

Meer succes betekent meer problemen. Op de top van zijn roem durft Dano soms door faalangst en paranoia niet meer het podium op. En de fortuinen die hij verdient knalt hij erdoorheen aan vakanties en hoeren – als hij ze niet door zijn neus jaagt.

Als de gabber door overcommercie en problemen uiteindelijk crasht, eind jaren ’90, belandt hij in een grote crisis en wordt uiteindelijk bouwvakker. Pas sinds enkele jaren draait hij weer mee in de scene.

Binnen de dance zelden zo’n groots rock-‘n-roll-verhaal gelezen. Pas nu krijg je een beetje inzicht in wat een carrière in deze stormachtige industrie in zulke begindagen met je kan doen. Het overkwám hem, zegt Dano zelf.

‘Ik heb het echt alleen uit liefde voor de muziek gedaan. Maar het ging zo snel. Zo ontzettend snel. Het was gewoon een flow. Een achtbaan.’

 

‘Wat De Fok Ouwe’ is uit via Mary Go Wild (19,95). Klik hier om het boek te bestellen.

 

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Nationaal Evenementenplan gepresenteerd: ‘Per 1 juli volle capaciteit en geen afstand’

Vanaf juli moeten evenementen in hun volle capaciteit en zonder 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden. Dat is het...

Back To Live, terug op de dansvloer: ‘Alsof je weer voor het eerst verliefd wordt’

Voor het eerst sinds een jaar weer dansen, legaal en zonder afstand of mondkapje. Voor 1300 uitverkorenen werd het...