MY FIRST GIG: Antonio Bernardo Abbo aka MC Complicated

-

Home » Genres » Techno » MY FIRST GIG: Antonio Bernardo Abbo aka MC Complicated

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG geen dj maar een minstens zo doorgewinterd podiumdier in de dance scene: de flamboyante Braziliaans/Nederlandse MC Complicated. “Ik ben nou eenmaal een energieke motherfucker.”

 

Tekst: Marceline Geelen
Foto’s*: Dennis Bouman

 

“Muziek zat er altijd al in. Ik liep als kind constant te trommelen. Ik heb het dan ook echt getroffen met mijn pleegouders. Mijn pleegmamma stimuleerde me enorm in het drummen. Thuis in Heiloo hadden mijn ouders een studioruimte op zolder ingericht waar ik helemaal los kon gaan. We hadden een afspraak met de buren dat ik dagelijks tussen 13 en 16 uur mocht drummen, wanneer zij aan het werk waren.”

Herman Brood

“Via de fanfare en het kerkkoor belandde ik bij allerlei punkbandjes. Later volgden funk en ska. In die tijd waren er niet zoveel goede drummers, dus er was ruime vraag. Ik was kind aan huis bij Jongerencentrum Bukbuk in Heiloo. Als ik wist dat grote artiesten kwamen optreden, was ik ’s middags al in het centrum te vinden. Ik vroeg dan of ik de drums voor hen mocht testen. Zo kwam ik in contact met mijn helden én met nog meer muziek. Op m’n zeventiende, achttiende stond ik met de tamelijk bekende band Graduate Love in het voorprogramma van de legendarische Herman Brood. Zijn drummer had zijn arm gebroken dus kreeg ik de mogelijkheid om in zijn plaats te spelen. Te gek! Dat heb ik toen een paar keer gedaan. Herman is vervolgens een goede vriend geworden. Daarnaast heb ik met bands als Vitesse en The Nits op het podium gestaan.”

The Sunclub

“Ik ben in de mega-zomer van 1997 begonnen met de commerciële act The Sunclub, bekend van FIESTA en Summerjam,. Ik was zeven jaar het gezicht van deze formatie. Dat waren zeven jaar van non-stop touren. Het geld wat ik daarmee verdiende, investeerde ik in een strandtent op Ibiza. Helaas is deze strandtent door corruptie en de maffia op het eiland om zeep geholpen. Ik ben zelfs met de dood bedreigd. Daar heb ik wel een flinke knauw van gekregen. Vervolgens ben ik een jaar bij een maatje in Heiloo ondergedoken. Toen het stof was gaan liggen, werd ik in 2010 door een maat gevraagd om een strandtent in Bulgarije te runnen. Dit zou het begin van mijn mc-carrière inluiden. Die strandtent, de Totally Romantic Beach Bar in Cabacum, was het gehele seizoen 24/7 geopend. Overdag stond ik er zelf vaak te draaien.”

*Foto: eigen archief

 

Spirits of Burgas

“Op een dag werden we gevraagd om een Go Dutch area op te zetten op het Spirits of Burgas festival in Varna. Ik had de drie jaar ervoor elke een MICO-avond in de Amsterdamse Sugar Factory, waar dj’s en vj’s los konden gaan. Met name de combinatie muziek en beeld was toen nog behoorlijk nieuw en hip. Via deze avonden kreeg ik een steeds groter netwerk in de dance. Ook kwam ik vaak in de legendarische Studio 80. Eerst toen het nog een gayclub was en later toen Gert (van Veen, red.) het runde. Sommige bekende en grote namen droegen deze club een dusdanig warm hart toe dat ze, hoewel ze eigenlijk ‘te duur’ voor dit formaat club waren, uit liefde toch kwamen draaien. Hier breidde mijn netwerk zich nog meer uit. Op het moment dat we dus twee festivaldagen mochten vullen, dacht ik direct aan Quazar (ook Gert van Veen, red.), Kabale und Liebe en de organisatie Remote. Gert had in Studio 80 het concept Welcome To The Future ontwikkeld dus wilden we hem één dag de area geven en Remote de andere dag.”

Housefamilie

“Natuurlijk moesten we wel ruchtbaarheid aan het festival geven. Daarom hebben we op eigen kosten de dj’s een maand lang laten overkomen en beurtelings elke dag laten draaien. Het ging immers om namen die wel in de housescene bekend waren maar nog niet bij het grote publiek. In de strandclub stond een vette geluidsinstallatie. Dagelijks pakte ik de microfoon en kondigde over het hele strand de volgende dj aan die uiteraard ook op het festival zou draaien. Oplopend naar het festival werden de namen groter. Toen en daar is een echte housefamilie ontstaan.”

Welcome To The Future

“Dat door de microfoon praten, ging eigenlijk vanzelf. Het is echter niet zo dat ik na de Sunclub heb bedacht: ‘nu ga ik mc’en’. Dat ging heel organisch: na mijn terugkomst in Nederland vroeg Gert van Veen of ik het Welcome To The Future festival wilde hosten en dat heb ik gedaan. Dat was best spannend. Ik was gewend om me achter de trommels te verschuilen of een beetje te dansen en springen. Uiteindelijk is dat laatste nog steeds eigen aan mij. Ik ben een beweeglijke mc.”

Improvisatie

“Die eerste keer op WTTF was ik naar de smaak van enkele artiesten soms misschien iets te enthousiast. Ik ben nou eenmaal een energieke motherfucker. Ze snapten het niet. Inmiddels kennen ze me wel, haha. Mijn stijl is volledig op improvisatie gebaseerd. Ik probeer flink aanwezig te zijn maar geen overkill te leveren. Timing is superbelangrijk.”

Wees creatief

“Of ik nog tips voor upcoming mc’s heb? Jazeker. Vooral: wees creatief. En minder = maximaal. Daar ben ik zelf in het begin wel mee op mijn bek gegaan. Ik schreeuwde te hard en mijn timing was niet helemaal oké. Nu weet ik natuurlijk wel beter. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen weten wie er staat te draaien.”

Miss Djax

“Ondanks mijn ruime ervaring ging het een paar jaar geleden toch nog een keer mis. Miss Djax draaide met vinyl in de Energy tent op Wooferland, de grootste area. Ik kwam binnen, gaf Saskia een knuffel en hield in eerste instantie keurig drie, vier meter afstand. Op een gegeven moment draaide ze een vette plaat en in mijn enthousiasme sprong ik naar haar toe. Gevolg: de plaat sloeg over. Ze keek me heel even strak aan en ik schaamde me enorm! Ik vind haar namelijk zó’n koningin! Gelukkig heeft ze het me vergeven en zijn we nu bevriend. Ik heb afgelopen november nog ge-mc’d op haar jubileumevent op de Elementenstraat.”

“Of ik het drummen mis? Nou ja, ik speel nog steeds hoor. Alleen niet meer voor publiek. Als ik een weekend vrij ben, huur ik een oefenruimte en vraag een andere drummer om mee te komen spelen. Dan zetten we de drumstellen tegenover elkaar, nemen een lekkere joint en knallen soms een hele nacht door. Sporadisch sta ik nog wel eens op jamsessies maar dat gebeurt niet vaak.”


Antonio Bernardo Abbo

YouTube

Facebook

 Op 7 maart staat MC Complicated bij The Promised Land & Mazzo is back op Thuishaven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...