dinsdag, oktober 3, 2023

MY FIRST GIG: Besty Fritz

-

Home » Genres » Techno » MY FIRST GIG: Besty Fritz

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of zelfs meteen in een club staat op de agenda. Dan staan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de van oorsprong Siciliaanse dj Besty Fritz die sinds 2011 Amsterdam als uitvalbasis heeft. “Ik had totaal niets voorbereid.”

door Marceline Geelen

“In 2002, ik was 16 jaar oud en trad voor het eerst voor publiek op. Mijn debuut vond plaats op de Private Party Rave Italy. Het feest vond in de zomer op het strand plaats bij mijn geboortestad Sicilië. Het publiek bestond uit ongeveer honderd mensen.”

Besty Fritz

Zenuwachtig

“Het feest zelf was geweldig. De sfeer was goed en de mensen waren blij en gelukkig. Ikzelf daarentegen was behoorlijk nerveus voor mijn optreden. Zenuwachtig voor een gig ben ik trouwens nog steeds wel eens. Toen ik achter de booth plaatsnam, ben ik maar gewoon begonnen. Ik had totaal niets voorbereid. In feite volgde ik gewoon de vibe van het feest. Op het feest waren zowel familieleden als vrienden aanwezig om me te supporten. Mijn vrienden zeiden achteraf gelukkig dat ik het prima had gedaan.”

Kind met een snoepje

“Zelf was ik ook behoorlijk tevreden met hoe de set verliep. Ik herinner me wel nog heel goed dat mijn handen trilden. Door mijn hoofd schoot telkens de zin ‘Wow, het gebeurt, ik doe het nu echt!’. Ik zag er vast uit als een kind dat net een snoepje heeft gekregen: stralende ogen en een grote lach op het gezicht. Ik ben immers maar een gewone jongen en dit voelde heel bijzonder. Natuurlijk heb ik ook wel wat fouten gemaakt. De grootste blunder was wel toen ik per ongeluk de verkeerde vinyl van de draaitafel haalde, namelijk de plaat die net draaide. Ik besefte mijn fout meteen en dacht: ‘OMG’. Je leert echter van je fouten en dus ik check sindsdien altijd even dubbel.”

Besty Fritz

Worchester en Bristol

“Na die eerste keer volgden snel meer housefeesten en stond ik vaak op after hours events. Op mijn 18e verhuisde ik naar Engeland. Daar belandde ik in een nieuwe vriendengroep. We draaiden vaak in clubs in Worchester als Tamakady en Bushwaker. Later verhuisde ik naar Bristol en stond in clubs als Timbaktu en Soho. In Engeland heb ik inmiddels op diverse grote housefeesten gestaan. Als ik in Italië was en ben, draai ik trouwens ook nog steeds, meestal in kleine clubs. Na vijf jaar Verenigd Koninkrijk verhuisde ik terug naar Sicilië, waar ik zelf een club opende: de Ceres Pub.”

Amsterdam

“Na anderhalf jaar vond ik het welletjes; ik was klaar met mijn geboortestad. In 2011 sloot ik de club en vertrok naar Amsterdam, waar ik diverse vrienden had. Mijn eerste gig in Nederland was bij Excess The Movement in de hoofdstedelijke Sugar Factory. Inmiddels heb ik ook op Techno Kingdom gestaan en trad op bij Minitech. Ook heb ik vorig jaar tijdens het Amsterdam Dance Event gedraaid bij Jayzo Invites 2017 en op Techno Tuesday. Andere events waren Techno Royale en Sassafras (Ruigoord). Daarnaast draai ik live op een Amsterdams radiostation. In september sta ik weer op Techno Tuesday in de Melkweg in Amsterdam.


Meer lezen? Volg ons op Facebook!


“Vooralsnog zijn mijn plannen om zoveel mogelijk te draaien en mensen gelukkig te maken met mijn muziek, in navolging van artiesten die mij altijd hebben geïnspireerd, zoals Alex Neri, Francesco Farfa, Satoshi Tomiie, Laurent Garnier, Jeff Mills en Deffo. Inmiddels produceer ik zelf ook en heb mijn eerste contract getekend bij Minitech Recording. Mijn eerste release heet Icelated Voice en komt deze zomer uit op een compilatie-cd. Ik heb deze track – binnenkort te koop op Beatport – samen met mijn vriend Mark Inna gemaakt. Wat ik upcoming dj’s wil meegeven is: geloof in wat je doet en dan volgt de erkenning vanzelf.”

Besty Fritz

Meer Besty Fritz

Mixcloud
Facebook

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...