vrijdag, december 8, 2023

My First Gig: DJ Duane

-

Home » Biki90 » My First Gig: DJ Duane

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: Michel Tromp a.k.a. DJ Duane. Ik raakte verliefd op house en ben dat tot op de dag van vandaag.”

 

Tekst: Marceline Geelen

 

“Muziek… Het begon ooit op de kamer van mijn neef, ergens eind jaren ‘70 in Haarlem. Daar is mijn liefde voor muziek ontstaan. Ik was trouwens pas zeven of acht. Mijn neef had twee platenspelers met een mengpaneel staan en bezat een grote verzameling party disco 12-inches. Ik was nieuwsgierig en speelde ook wat met plaatjes. In die tijd draaiden we ze natuurlijk nog gewoon achter elkaar; van mixen was geen sprake.”

Dj Duane

Radiopiraten

“In het begin van de jaren tachtig groeide mijn liefde voor dansbare muziek. Dit kwam onder meer omdat ik veel naar radiopiraten luisterde die de nadruk op elektronische (dance)muziek legden. Ik nam alle nummers die ik goed vond op cassettebandjes op, zodat ik ze telkens opnieuw kon luisteren en zonder reclame jingles kon genieten.”

 

‘Dat klonk lekker, zeg!’

“Halverwege de jaren tachtig begon ik met stappen. Eerst in de plaatselijke discotheek in Heerhugowaard, De Heer van Jericho. Hier werd voornamelijk disco, hiphop en new wave gedraaid. Dat veranderde echter toen de resident-dj, Dimitri Kneppers, een nieuwe muzieksoort introduceerde. Heel voorzichtig mixte hij tussen de hiphop en disco enkele housenummers. Mijn bloed ging er meteen sneller van stromen. Dat klonk lekker, zeg! Dimitri durfde het zelfs aan om doordeweeks een avond neer te zetten met alleen acid/house en dansers uit Engeland. Dat zal ik nooit vergeten. Ik stond bij de nooduitgang te kijken en te luisteren en voelde mijn lichaam zeggen: ‘Dit is mijn ding’. Ik werd verliefd op house en ben dat tot op de dag van vandaag.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Mini-dansvloer

“In die periode begon ik zelf ook house te draaien. Ik schafte vinyl en goedkope draaitafels aan en begon thuis met oefenen. Na een poos diende de eerste gig zich aan. Dat moet ergens in 1988 zijn geweest in discotheek Sands in Castricum. Hier vond toen een acidhouse-feest plaats. Ik mocht meedraaien met een goede vriend. Hij had al wat langer ervaring met het draaien van hiphop, maar neigde die ook steeds meer naar house. Sands was een kleine bar/dancing met een mini-dansvloer. Het publiek liep uiteen van vaste oudere bezoekers tot jonge mensen. Het was niet druk, wellicht omdat house destijds nog in de kinderschoenen stond en maar weinigen wisten wat voor muziek het was.”

 

Powerraving

“Dit smaakte in ieder geval naar meer. Ik wist dat ik graag als dj verder wilde met deze muziekstroming. In die periode werden steeds meer housefeesten gegeven waar ik met een aantal vrienden heenging en waar we van genoten. Maar ja, als je eenmaal hebt geproefd van draaien, wil je zelf in de booth staan in plaats van op de dansvloer. Dus bedachten mijn vrienden en ik ter plekke dat we zelf feesten zouden gaan organiseren. In 1991 was de organisatie Powerraving geboren.”

Dj Duane

Zo gaaf!

“Onze events waren een groot succes en na verloop van tijd volgden er steeds meer in de regio Heerhugowaard. Vaak was ik erg zenuwachtig voor het draaien op deze feesten, maar als ik eenmaal in de booth stond, verdwenen de zenuwen snel en kon ik genieten. Ik vond het geweldig om mijn ding te doen en voor achthonderd tot duizend mensen op te treden. Zo gaaf! Helaas kwam binnen twee jaar een einde aan dit succesvolle avontuur.”

“In 1995 en 1996 heb ik zelf nog op de vrijdagavonden in discotheek The Drome (voorheen De Heer van Jericho) gedraaid. Die avonden waren speciaal op dance gericht. Ook heb ik in 2006 op het Mixstream Festival gestaan en in De Waerdse Tempel, beide in Heerhugowaard. Tegenwoordig maak ik vooral online mixen voor Attic Vibes Radio, Mixcloud, Soundcloud en Hearthis. Dit doe ik als DJ Duane. Mijn ambities zijn om veel te blijven draaien en zelf muziek te blijven maken.”


DJ DUANE

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...