vrijdag, februari 23, 2024

My First Gig: dj/producer Mr. Efflix (Chris van der Kraan)

-

Home » Biki90 » My First Gig: dj/producer Mr. Efflix (Chris van der Kraan)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Nederlandse dj/producer Mr Efflix. “Muziek produceren en draaien, zijn naar mijn mening twee heel verschillende disciplines.

Tekst: Marceline Geelen

“Ik ben begonnen met draaien omdat ik altijd al met produceren van elektronische muziek bezig was. Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Muziek produceren en draaien zijn naar mijn mening twee heel verschillende disciplines. Het produceren gaat me vrij gemakkelijk af en als je daarbij ook kunt draaien, is het toch meer een totaalplaatje voor een artiest.”
 

Inspiratie

“Dj zijn is een vak apart. Dat ben je niet zomaar, daar heb je echt wel een bak ervaring voor nodig. Er komt veel bij kijken; het is niet alleen maar aan de knopjes draaien en handen in de lucht. Ik heb veel respect voor andere dj’s. Door zelf veel te draaien, leer je tegelijkertijd hoe je je eigen producties beter kunt maken, zodat het voor anderen ook fijn is om jouw tracks te draaien.”“Daarnaast luister je als dj automatisch meer naar muziek van anderen. Mij geeft dat vervolgens meer inspiratie om nog betere tracks te produceren. Mijn stijlen variëren maar ik ben vooral actief in de genres deephouse, techhouse en techno. Ik ga dit jaar ook een andere alias opzetten voor de wat diepere stijlen, maar dat hou ik nog even geheim.”

“Ik ga een andere alias opzetten, maar dat hou ik nog even geheim.”

 

Indrukwekkend

“Mijn eerste echt serieuze gig was op mijn 33stein een loods in Roosendaal, genaamd The Loods H.O.F. Het was niet zomaar een loods; hij werd ook gebruikt door graffiti artiesten, waardoor alle muren geweldig waren bespoten. De venue was supergaaf aangekleed en ademde echt een underground gevoel uit. Om in de goede area te komen, moest je door allerlei gangen lopen. Het was allemaal erg indrukwekkend.”Blow Underground

“Het event, Blow Underground, werd georganiseerd door een aantal vrienden. Op de line-up stonden onder anderen Vakka, Coen Baas, Floorgasm, Small Pete, ikzelf en als special guest Tofke van Tomorrowland en Extrema. Ik schat dat er tussen de honderdvijftig en tweehonderd mensen op af waren gekomen. Gelukkig waren ook veel vrienden aanwezig.”

“Dancefair 2018 was voor mij heel speciaal, want ik heb Robin Albers leren kennen.”

 

Spannend

“Natuurlijk was ik een tikkeltje zenuwachtig. Je hebt immers geen idee van wat je te wachten staat. Dat maakte het wel spannend. Ik was geboekt voor een uur. De dj die na mij zou draaien, voelde zich echter niet zo lekker en vroeg of ik nog een uur langer wilde draaien. Nou, dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg. Hoe meer ervaring ik kon opdoen, hoe beter. Voor zover ik me kan herinneren, verliep mijn set gelukkig naar wens. Natuurlijk had ik enkele schoonheidsfoutjes, maar die horen erbij.”


Volg TIOH op Facebook:


Wisselende dynamiek

“Van elk optreden leer je weer wat bij en elke gig is anders. De omgeving, de setup, de gear en het kunnen lezen van het publiek – dat zorgt voor een constant wisselende dynamiek. Ik bereid overigens nooit sets voor. Ik probeer wel altijd vooraf zo goed mogelijk een indruk te krijgen wat voor een feest het betreft en welk type mensen erop af komen.”

“Daarnaast is het nogal van belang om te weten of je de openings-dj bent of meer richting de climax van de nacht op de line-up staat. Ik zorg er in ieder geval voor dat ik flinke selectie goede muziek bij me heb. En door vaker te draaien, gaat dat steeds gemakkelijker. Meestal weet ik van tevoren wat mijn eerste drie tracks zijn, en ga daarna op gevoel verder.”“2018 was een mooi jaar waarin ik veel mensen heb leren kennen. Dancefair was voor mij extra speciaal omdat ik daar Robin Albers heb leren kennen, een echte mentor en coach, plus zijne geweldige team van vrienden en artiesten van Streaming Music/First Impression. Aan deze club heb ik afgelopen jaar veel te danken gehad. Zo heb ik in 2018 op enkele leuke feesten gestaan, zoals Blow Ibiza (Blow underground), het Danceboulevard Festival/Blue Buddha Beach Club BE/ Deep Colours en de Streaming Music/First Impression Label night / Differenz. Ik richt me voornamelijk op deephouse, techhouse en techno.”
 

Social Media:

Aankomende Gigs:

  • Deep Colours – Eindhoven
  • Club3 – Wateringen
  • DifferenZ – Roosendaal
  • Pat Baker’s Birthday
  • Studio Rave Amsterdam
  • Cone Studio

Aankomende Releases op:

  • Streaming Music/First Impression
  • Compulsive Movement Records / Made2Dance Records

Ook is Mr. Efflix elke vrijdag van 22:00 tot 23:00 te beluisteren op radio housebeats.fm

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Paaspop 2023: Deze acts mag je niet missen

Het festivalseizoen kruipt komend weekend uit het ei. Dat betekent natuurlijk: Paaspop! Uiteraard staat ook weer het nodige aan...

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...