donderdag, januari 27, 2022
HomeMusicMy First Gig: DJ Raymundo

My First Gig: DJ Raymundo

-

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG: de Nederlandse Patrick Raymond Teunisse aka DJ Raymundo: “Daar stond ik dan, op mijn zestiende, in de hoge booth van een stampvolle iT!”

Coverfoto: Dennis Veldman

“Ik ben al vanaf heel jonge leeftijd met muziek bezig, misschien zelfs al in de baarmoeder. Mijn vader was namelijk een groot liefhebber van elektronische muziek. Hij luisterde naar artiesten als Jean-Michel Jarre, Jon & Vangelis en Kraftwerk. De laatste is ook nog steeds een van mijn favorieten.”

Ben Liebrand

“Inmiddels ben ik qua passie voor de muziek mijn vader wel overstegen. Ik heb een brede smaak. In de jaren tachtig begon ik met muziek van de radio op cassettebandjes te zetten. Ik zat ook wekelijks aan de radio gekluisterd voor de ‘Minimix’ van Ben Liebrand. Ik was eigenlijk alleen maar met muziek bezig en luisterde gigantisch veel.”

Hiphop en graffiti

- Advertisement -

“Eind jaren tachtig hadden enkele vrienden een piratenzender in Zandvoort, waar ik overigens nog steeds woon. Ik kwam er als twaalfjarige al binnen en leerde zo Edwin Keur kennen, die nog steeds mijn beste vriend is. Hij was fanatiek met hiphop en graffiti en dat vond ik destijds ook reuze tof.”

Pionier

“Via de lokale omroep in Zandvoort kwam ik in 1991/1992 vervolgens in aanraking met house. Omdat ik al een paar jaar in de radio scene rondhing, mocht ik reeds op mijn vijftiende een eigen dance programma hosten. Het heette ZAPP bij ZFM107. In die tijd was house nog niet zo mainstream.”

“Ik draaide dus ook swingbeat en hiphop in het programma. René ter Horst aka DJ Zki (50% van Chocolate Puma) draaide ook bij de omroep. Hij presenteerde een van de eerste houseprogramma’s in NL. In mijn ogen was hij een pionier van de (underground) house. Door hem ben ik echt door het virus gegrepen.”

Opbouw van een plaat

“Een andere vriend die ik via de piratenzender kende, had thuis platenspelers staan. Hij vond het prachtig dat ik zo geïnteresseerd was en heeft mij voor het eerst de knopjes uitgelegd. Ik was elk vrij uurtje na school bij hem te vinden. Bij hem heb ik leren pitchen en draaien en inzicht in de opbouw van een plaat gekregen.”

“Ik werkte in die tijd in een snackbar en alles wat ik daar verdiende, spaarde ik op voor eigen platenspelers. Mijn eerste exemplaren werden goedkope versies van de Technics 1200. Het was lastig om met die dingen te pitchen maar achteraf bekeken, was dit juist goed. Op deze manier heb ik het binnen een jaar onder de knie gekregen. De overstap naar echte 1200’s ging daarna snel.”

Marcello

“Toen ik op de radio mocht presenteren, ben ik zelf ook platen gaan kopen, onder meer bij Boudisque en Outland Records in Amsterdam. Ook was ik toen al in de RoXY geweest. Al die ‘oudere’ mensen die er rondliepen, kenden me inmiddels wel omdat ze me zo vaak in de stad zagen. Ik was niet met meisjes of drugs bezig, alleen maar met muziek. Zo leerde ik ook Marcel Bakker aka dj Marcello kennen. Hij draaide in die tijd al in de iT en vond het fantastisch om mij als jong jochie al zo met die muziek bezig te zien.”

Sfeer aanvoelen

“Inmiddels had ik al op wat kleine feestjes gedraaid, maar op een dag vroeg Marcello me of ik in de iT wilde draaien. Nou, en of ik dat wilde! Ik heb die eerste grote gig trouwens niet voorbereid. Dat doe ik nog steeds niet. Ik was al zó lang één en al oor als ik anderen hoorde draaien. Ik absorbeerde alles wat met house had te maken. Ik stond bijvoorbeeld uren naar Marcello te kijken als hij draaide.”

“Zo wist ik van hem dat je een avond nooit van tevoren kunt plannen. Je moet de sfeer aanvoelen en naar het publiek kijken. Dit heb ik die eerste keer meteen zelf ervaren. Ik had twee slots van veertig minuten die avond: eentje primetime om 1.30 uur en de volgende om 4.00 uur.”

Ik absorbeerde alles wat met house had te maken

‘Goed zo, jongen’

“Daar stond ik dan, op mijn zestiende, in de hoge booth van een stampvolle iT! Ik zat nota bene nog gewoon op school en in mijn eindexamenjaar. Dat was een machtig gevoel! Mijn eerste plaat was er eentje van Todd Terry. Natuurlijk was ik in het begin nog een beetje nerveus maar na twee platen waren die zenuwen als sneeuw voor de zon verdwenen. Dit voelde enorm goed en lekker. Hij stond er de hele tijd bij en sprak me bemoedigend toe: ‘Goed zo, jongen’. Ik heb veel aan hem te danken.”

Broodnuchter

“Mijn vader was er die avond niet bij helaas, maar hij is later nog vaker meegekomen. Het iT-publiek was natuurlijk een ultieme party crowd. Echt die goeie sfeer van toen house nog house was. In die tijd letten nog weinig mensen op de dj, alleen de muziek telde. Gelukkig verliep mijn set echt waanzinnig.”

“Natuurlijk, ik was nog piepjong, dus één of twee foutjes heb ik vast wel gemaakt. Ik had thuis echter al zoveel met het beatmatchen geoefend, dat het inmiddels bijna een tweede natuur was. Het is net als fietsen, het zit in mijn DNA. Bovendien legde ik de lat voor mezelf toen al hoog. Ik ben en blijf een controlefreak. Overigens stond ik broodnuchter in die booth. Ik ben een laatbloeier dus dat heb ik op latere leeftijd wel nog ruimschoots ingehaald.” (lacht)

het zit in mijn dna

“Na die gigs in de iT floreerde mijn netwerk nog meer. Bovendien schreef ik in die tijd ook nog wat artikeltjes voor Basic Groove Magazine en belandde zo op diverse festivals. Sindsdien heb ik zelf op talloze events en festivals gedraaid.”

“Daarnaast heb ik inmiddels vijftien jaar (!) een residency bij Club Escape in Amsterdam. Een unicum in de dance industrie. Door Covid-19 heeft draaien de afgelopen maanden natuurlijk op een heel laag pitje gestaan maar gelukkig kan het nu mondjesmaat weer. Helaas mogen er maximaal honderd bezoekers tegelijk binnen, dus het is nog niet als vanouds, nog lang niet…” 


DJ Raymundo

Soundcloud
Spotify
Instagram
Facebook

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelenhttps://marcelineke.nl/
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...