zaterdag, september 23, 2023

MY FIRST GIG: Gysèle de Saint-Obin aka Gysèle (NL)

-

Home » Uncategorized » MY FIRST GIG: Gysèle de Saint-Obin aka Gysèle (NL)

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots voor een publiek staan – hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week: de Nederlandse DJ/producer Gysèle. “Dit was het moment om te gaan shinen!”

Tekst: Marceline Geelen / marcygoeswild.com

“De eerste keer dat ik in mijn eentje draaide voor publiek, was tijdens het TWSTD dj-contest. Ik had al vaker voor publiek gedraaid, maar toen deed ik dat samen met mijn vriendinnetje Tiekie. Dit was echter de eerste keer solo. Ik had in de radiostudio van Studio 80 al een paar keer geoefend met mensen erbij, maar voor die tijd beperkten mijn solosessies zich tot de huiskamer. Dit was het moment om te gaan shinen!”

Ontzettend spannend

“Ik had alles van A tot Z uitgestippeld en was ontzettend zenuwachtig. In het verleden had ik Tiekie altijd bij me. We waren immers een duo, ook al waren we ook nog niet zo lang bezig. Dit voelde echter als de volgende stap. Nu moest ik het echt alleen doen! Dat vond ik ontzettend spannend, maar ook super leuk.”

Geen risico’s

“Ik had een hele toffe intro bedacht. Thuis had ik een mix gemaakt van Nannou van Aphex Twin en een andere plaat, waar ik nu even niet op kom. Ik vond het een feest om alles bij elkaar te zoeken. Ik merkte wel dat ik zenuwachtig werd van het feit dat ik alles moest draaien zoals ik vooraf had bedacht. Daar word ik nog steeds nerveus van. Daarom bereid ik mijn set nooit meer tot in de puntjes voor. Je weet immers niet hoe een avond loopt en hoe de vibe is. Omdat het nu echter mijn eerste optreden in mijn eentje was, vond ik dat ik geen risico’s kon nemen.”

‘Dat doet wat met je’

“Veel vrienden waren bij mijn debuut aanwezig. Dat vond ik echt bijzonder. Ze hebben me trouwens tijdens het hele TWSTD contest gesteund, niet alleen bij de eerste ronde. Dat doet wel wat met je, hoor. Het publiek was voornamelijk aanhang van de kandidaten. Ouders, vrienden en enkele geïnteresseerden, de crowd was een beetje van alles.”

Spot-on feedback

“Michael Verhaaf organiseerde de contest. Ik heb enorm veel aan zijn feedback gehad. Elke ronde kregen we van hem, en de andere juryleden, te horen wat goed ging en wat beter kon. Michaels feedback was altijd spot-on. Zonder ook maar één notitie te maken, kon hij feilloos opnoemen wat er in een mix gebeurde. Dat kon hij trouwens bij alle kandidaten. Ik vond zijn rondje feedback altijd bijzonder leerzaam.”

 


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


 

Perfectionistisch

“Toen ik eenmaal aan de beurt was, was ik zo zenuwachtig dat ik best veel foutjes heb gemaakt en eigenlijk niet echt heb genoten. Ik ben nogal perfectionistisch – welke dj niet? – dus het stoorde me enorm dat ik dit niet gewoon voor een publiek voor elkaar kreeg. Ik had immers geoefend!”

Veilig

“Ik wist niet goed hoe ik moest omgaan met de aandacht die je tijdens het draaien krijgt. In deze wedstrijdsetting was die aandacht misschien nog groter dan onder ‘normale omstandigheden’. Dat vond ik moeilijk. Ik voelde en voel me nog steeds niet echt op m’n gemak als alle ogen op mij zijn gericht. De praktijk heeft wel geleerd dat, hoe beter het draaien gaat, hoe makkelijker ik het kan handelen. Bij mijn solodebuut keek ik alleen maar naar beneden. Mijn gezicht was op m’n mixer en draaitafels gericht, en af en toe stond ik met m’n rug naar publiek om mijn platen te pakken. Dat voelde veilig. Het feit dat ik alleen met vinyl draaide, zorgde wel voor de nodige high fives trouwens. Vele vrienden en familieleden keken me verwachtingsvol aan en leefden mee met mijn zenuwen.”

Publieksprijs

“Uiteindelijk heb ik na deze gig de publieksprijs gewonnen, uiteraard dankzij mijn lieve vrienden. Deze heb ik in de finale uitgereikt gekregen. Het was een prachtige ervaring waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Het contest heeft de basis gevormd van waaruit ik ben gaan draaien en experimenteren.”

“Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er ongelooflijk veel gebeurd. Ik doe nu de programmering voor de Amsterdamse Oosterbar, draai regelmatig op feesten en heb een eigen feest met de naam Lang Zal Je Raven. De volgende editie is op 22 november in de Radion in Amsterdam. Afgelopen zomer heb ik praktisch elke week gedraaid en de laatste tijd was ik druk met de voorbereidingen voor ADE. Ik houd van draaien en produceren, maar ik kan niet alles tegelijk. Programmeren staat nu even op de eerste plaats, daarna komt weer het draaien en produceren.”

Gysèle

Facebook
Instagram
Website

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...