maandag, december 4, 2023

My First Gig Jasper de Vries aka dj/producer JSPR

-

Home » Genres » Techno » My First Gig Jasper de Vries aka dj/producer JSPR

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of zelfs meteen in een club staat op de agenda. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Nederlandse dj/producer JSPR: “Ik was de hele avond bloednerveus aan het wachten tot ik aan de beurt was.”

Tekst: Marceline Geelen

  “Ik was in 2005 net verhuisd van Breda naar Rotterdam; daar ging ik studeren. Ook was ik lid geworden van een studentenvereniging omdat dit me wel gezellig leek. Het was dan ook niet gek dat mijn eerste echte optreden plaatsvond in de discotheek, genaamd Bikini, van mijn studentenvereniging. Nadat ik was geslaagd voor de havo, had ik natuurlijk wel eens voor een paar vrienden gedraaid, maar deze optredens kan ik niet als echte gigs beschouwen.”

  
JSPR

Met vallen en opstaan

“Uiteraard had ik mijn draaitafels en vinylcollectie meeverhuisd naar Rotterdam. Ik was dan ook flink wat tijd op mijn kamertje aan het oefenen met mixen. Een mentor heb ik hierbij nooit gehad; ik heb alles zelf met vallen en opstaan geleerd. Een van mijn huisgenoten vertelde op een dag over een dj-contest in de discotheek van de vereniging. Dat leek me wel wat! Helaas was ik echter te laat met aanmelden; erg jammer.” 

   

Pareltjes

“Gelukkig kreeg ik een dag voor de contest te horen dat er nog een plekje van een half uur vrij was. Ik mocht de avond afsluiten en mijn draaikunsten vertonen, maar dan deed ik niet mee aan de wedstrijd. Dat vond ik totaal niet erg. Ik vond het al te gek dat ik in de club mocht draaien. Ik ben vervolgens een platenzaak op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam ingedoken – de stad had destijds een paradijs aan platenzaken – op zoek naar nieuwe pareltjes.”

   

Flexibele platenkeuze

“Op de avond zelf was ik erg nerveus. Ik had wel een bepaald idee van wat ik wilde draaien, maar ik wist natuurlijk niet welke dj voor mij aan de slag was. Ik realiseerde me dus dat ik een beetje flexibel in mijn platenkeuze moest zijn. Je moet je voorstellen dat in die dagen niet iedereen van techno hield, dus vond ik het enorm spannend. Groot nadeel was ook dat ik van 4.30 tot 5 uur moest afsluiten. Ik was de hele avond dus bloednerveus aan het wachten tot ik aan de beurt was.”

  


Meer lezen? Volg ons op Facebook!


Steun van studentenhuis

“Wat hielp, is dat iedereen uit mijn studentenhuis erbij was om me te steunen. Ook had ik een huisgenootje dat al redelijk bekend was met optreden, aangezien hij bij de Hermes House Band zat – inderdaad, die van ‘Lalala, I Will Survive’. Hij vertelde me dat je altijd een beetje nerveus bent voor een optreden maar dat het over is op het moment dat je begint met draaien. En hij had gelijk.”

   

Heerlijk in de set

“In eerste instantie leek een half uur erg lang maar in realiteit was het veel te kort. De dj voor mij draaide eveneens lekkere technoplaatjes, dus ik kon mijn ding doen. Ik zat heerlijk in mijn set en draaide de plaatjes die ik het tofst vond, zoals Dave Clarke – Wisdome To The Wise, Michel de Hey & Secret Cinema – Another Sweater en Carl Coxx – Just Kick. Ook mix-technisch was er niet veel op aan te merken; het oefenen had geholpen.“

  
JSPR

Veel vreugde

“Ik kijk dan ook met veel vreugde terug op mijn eerste optreden. Na die eerste gig mocht ik vaker in Bikini draaien en werd zelfs resident-dj. Ik beschouw mijn tijd in die studentendiscotheek als het fundament van mijn dj-carrière.”

“Inmiddels ben ik ook al een poos als producer aan de slag en heb op een aantal leuke labels gereleased, zoals Minus, Second State, SCI+TEC, Elevate en nog een aantal andere. Wat dat betreft, is mijn tip voor producers: Wees geduldig! Als je gisteren je DAW hebt gekocht, probeer dan te genieten van het leren om muziek te maken. Ga er niet vanuit dat je morgen al een release uitbrengt en volgende maand je tourschema kunt gaan opstellen. Bij labels/agents/managers krijg je namelijk eerder een nee als een ja te horen. Het is soms frustrerend om vaak nee te horen, terwijl jij je hart en ziel in een plaat hebt gelegd. Wees juist dan geduldig en vertrouw erop dat goede muziek altijd z’n weg zal vinden.”

  

Upcoming releases

  • TransVection EP op Elevate in oktober 2018
  • Scapegoat EP op Orange Recordings in november 2018

Meer info over boekingen

brigitte@toneartistry.co.uk

Links

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...