dinsdag, februari 27, 2024

MY FIRST GIG: Michiel Greuter aka Dj Arjuna

-

Home » Genres » Hardcore » MY FIRST GIG: Michiel Greuter aka Dj Arjuna

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of zelfs meteen in een club staat op de agenda. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Nederlandse dj Arjuna, die E-One als grote voorbeeld heeft gehad.

Tekst: Marceline Geelen/www.marcelineke.nl

“Ik was twintig en woonde net op mezelf. Middels het handhaven van een uitgekiend dieet van veel goedkope rommel wist ik genoeg geld over te houden om wekelijks naar de platenzaak te gaan om vinyl te scoren. Op een dag vertelden een goede vriendin en vriend van me dat ze een feest wilden gaan geven.”

Crème de la crème

“Vrij snel ontstond het plan om mij op dat event te introduceren en vanaf daar mijn dj-carrière een boost te geven. Om het feest te laten slagen, werd tevens de crème de la crème van de Nederlandse hardcore uitgenodigd en werd mij de vraag gesteld wie ik graag op de line-up zou willen zien staan.”

E-one

“Toen ik een paar jaar eerder was begonnen met het bezoeken van houseparty’s bestond er nog geen hardcore. Ik was wel al een poos fan van de hardere stijlen en op advies van vrienden ging ik op een dag naar de Palace in Zaandam – daar draaide Erik Eerdhuizen aka E-one, een dj die precies de stijl draaide die mij zo aan het hart lag. In het begin had ik nog geen idee wie hij was en ik vroeg me af: ‘Wat doet die gast daar toch?’ Het concept van een dj in een club was me nog onbekend.”

Van a naar b mixen

“Vervolgens heb ik E-one twee jaar op zijn handen gekeken en heb ik mijn eigen draaitafels gekocht, en, zoals ik al zei, wegens een schraal dieet, vinyl aangeschaft. En wat bleek? Ik had zowaar enig talent. Het beatmatchen had ik snel onder controle. Na vele uren op mijn zolderkamer oefenen, begon ook het mixen vorm te krijgen en lukte het me om niet alleen om van a naar b te mixen, maar ook een lijn te krijgen in de muziek die ik draaide.”

Stenen onder de draaitafels

“Geld voor Technics pick-ups had ik nog niet, maar ik had de hand weten te leggen op een paar tafels die het nog helemaal niet zo slecht deden – weliswaar met een paar kleine aanpassingen. Zo had ik de bodem eruit gehaald omdat de tafels zo sterk veerden, dat de naald snel oversloeg. Hierdoor kon ik de onderkant omhoogduwen en er een paar stenen onder leggen en klaar was Kees, ze waren net zo stabiel als een paar SL 1200’s.”

Geen decibellenlimiet

“Maar goed, terug naar mijn eerste feest. Omdat ik mee mocht denken over de line-up, werd mijn allergrootste inspirator uit die tijd, E-one, hieraan toegevoegd. The Prophet was helaas verhinderd en werd vervangen door The Darkraver. Naarmate de dag des oordeels dichterbij kwam, steeg ook mijn hartslag. Zeker toen werd besloten dat de installatie van discotheek Bubbles in Lelystad niet genoeg was en nog een batterij boxen bij werd besteld. In die tijd bestond er nog geen decibellimiet, dus het motto was: hoe meer geluid, hoe beter! Dat was echter wel een enorm verschil met het geluid op mijn zolderkamertje, wat mijn hartslag nog meer omhoogstuwde.”

Tien keer naar toilet

“Op de avond zelf ben ik wel tien naar het toilet geweest, waar ik van de zenuwen meer naast dan in de pot heb gepist. Toen mijn debuut was aangebroken, trilden mijn handen zo erg dat ik de arm van de platenspeler niet meer op het vinyl kreeg. Daar had ik echter een oplossing voor gevonden: de arm met de lifter omhoog en de naald al trillend boven de plaat te zien krijgen, de lifter laten zakken en vervolgens zo hard mogelijk de plaat terug te draaien naar het begin. Het mixen ging gelukkig nog best goed en later hoorde ik dat een van de andere dj’s vond dat ik zo netjes draaide omdat ik die lifter gebruikte. Nu, 25 jaar later, kijk ik nog steeds met veel plezier en verwondering terug naar die eerste keer draaien, en de twee daaropvolgende edities zijn zeker de boost geweest voor de rest van mijn dj-carrière.”

Produceren bleek niet onverdienstelijk

“Dit gebeurde allemaal net na het overlijden van mijn vader. Hierdoor erfde ik wat geld. Mijn moeder vroeg wat ik hiermee wilde doen. Ik vertelde dat ik graag als dj wilde draaien en muziek wilde gaan produceren. Vlak na mijn dj-start begon ik derhalve ook met produceren en dat bleek niet geheel onverdienstelijk. Zo heb ik tracks gereleased op Point 44, Hellraiser Records, Cenobite Records, BZRK Black Label en meerdere tracks op de beroemde Thunderdome-cd’s.”

“Ik ben tot op de dag van vandaag trots op wat ik met de erfenis van mijn vader heb kunnen doen, want 25 jaar na dato ben ik nog steeds met veel passie aan het draaien en produceren. En ik weet zeker dat ik de komende 25 jaar ook nog bezig zal zijn met muziek.”

Upcoming releases

“Ik ben de laatste hand aan het leggen aan een vinyl op mijn eigen label Unrevealed Audio, Arjuna vs Lenz – Pump up the Noise EP.”

Upcoming Gigs

  • 01-09 Groundzero
  • 14-09 Dimensions of Darkness
  • 06-10 Gabber syndrome Birthday Bash
  • 27-10 Ouwe Stijl is Botergeil

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

Hardstyle en hardcore in februari: De tips van Mandy, Peter en Joes

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...