vrijdag, december 8, 2023

MY FIRST GIG: Mike Lachman

-

Home » Biki90 » MY FIRST GIG: Mike Lachman

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje. Plots voor een publiek staan, hoe klein of groot dan ook. Wel of geen voorbereiding, en hoe zat het met de zenuwen? Vaak met vinyl begonnen, hebben tallozen zich door de jaren heen ook de digitale wereld eigen gemaakt en ‘are still going strong’. Deze week in de serie MY FIRST GIG: de Nederlandse dj/producer Mike Lachman vanuit zijn appartement in Dubai. “Toen ik ‘Yaaaah’ en ‘My Heart The Beat’ hoorde, wist ik: Dit is ‘m!”

 

Tekst: Marceline Geelen/Marcygoeswild.com

 

“De eerste jaren van mijn dj-loopbaan was ik veel bezig met urban. Mijn oom had een radiopiratenstudio en daar heb ik heel wat tijd doorgebracht. Daar ging ik vooral los met klassieke dansplaatjes uit de seventies.”

“Ik draaide in die tijd met vinyl. Op een dag ging ik echter naar het feest Techno Ramada in Planet E. De headliner was D-Shake en toen ik ‘Yaaaaah’ en ‘My Heart The Beat’ hoorde, wist ik: Dit is ‘m! Toen moest ik natuurlijk wel nog een collectie opbouwen.”

Ik wil alle houseplaten die je kunt vinden

Vijfhonderd gulden aan vinyl

“Gelukkig had ik goede contacten bij de platenwinkels Rhythm Import en bij Attalos. Ik liep Attalos binnen en zei tegen bedrijfsleider Jerry: ‘Ik wil alle houseplaten die je kunt vinden. Ik kom morgen terug en ga boven zitten en ze allemaal beluisteren’. Nadat ik de stapel had doorgewerkt, liep ik met vijfhonderd gulden aan vinyl de deur uit.”

“Mixen kon ik natuurlijk al. Ik vind het misschien zelfs makkelijk om house te mixen dan urban. Een housemaat is standvastiger, de snelheid fluctueert minder. Bij urban gaat het ritme meer op en neer. Natuurlijk moet je ook bij house blijven nadenken, zeker wat betreft de hi-hats, drums en melody lines.”

Star Beach

“In 2001 stond ik dan eindelijk voor een behoorlijk publiek van tweeduizend man. Ik was toen een jaar of 30. Het optreden kwam nogal onverwacht.”

“Ik was met vrienden op Kreta, in Chersonissos. We zaten op een middag lekker te chillen toen er werd geflyerd voor de Hour Power met Dimitri. Dit zou plaatsvinden in the place to be op Kreta: Star Beach. Ik zei tegen een van de flyeraars dat Dimitri niet zou komen. Ik wist welke tarieven ze betaalden en kende Dimitri.”

“De jongen dacht dat ik een geintje maakte toen ik een weddenschap met hem aanging: ‘Als Dimitri er straks niet is, ga ik draaien’. Hij ging akkoord omdat hij niet verwachtte dat ik gelijk zou krijgen. Zat hij er even naast!”

 

>> Zie ook ons recente interview met Dimitri: Nieuwe sound, gezond en vol inspiratie

Mike Lachman Chersonissos

Knoeien met apparatuur

“Vervolgens werd ik dus gevraagd om te komen draaien. Ik had natuurlijk helemaal geen muziek bij me. Ik moest als een haas op zoek naar platenzaken.”

“We draaiden in die tijd al met cd’s, maar de winkel in Chersonissos had vooral mix-cd’s en geen losse nummers. We werden doorgestuurd naar Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Gelukkig vond ik hier wat en wie ik wilde, zoals onder meer muziek van Paul Johnson. Ook kon ik in Heraklion een beetje knoeien met de apparatuur, hoewel daar een Pioneer C1000 stond, zonder jogwheel en in Star Beach een 500. Ik was wel plussen en minnen gewend, maar niet het jogwheel.”


Volg TIOH op Facebook:

Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


“Ik moest ’s middags draaien, heerlijk in de zon, met alles erop en eraan. Ik kreeg niet het prime time tijdstip van Dimitri toebedeeld maar mocht meteen na resident Billy V aan de bak, ook niet de eerste de beste. Sindsdien hebben we trouwens goed contact.”

“Hoe dan ook, het was mijn eerste keer voor zoveel mensen en ik was na Billy! Met knikkende knieën ging ik achter de draaitafels staan. De eerste drie of vier nummers sloegen vervolgens nergens op. Gelukkig kon ik toen de knop omzetten en speelde vervolgens tachtig minuten lang de sterren van de hemel.”

“Aan deze gig hield ik meteen een residency van vier seizoenen over in de Star Beach. In die tijd heb ik veel jongens ontmoet die nu enorm groot zijn, bijvoorbeeld Nick van der Wall (Afrojack, red.) en Stefano Richetta.”

Mike Lachman

Inferium

“Buiten mijn oom is onder anderen Rob Boskamp een mentor voor me geweest. Hij hostte ooit een showcase bij het station in Zaandam. Onder de naam Inferium waren daar diverse units te vinden. Nadat we elkaar beter leerden kennen, mocht ik ook op die showcase draaien. Dat zal rond 2002 zijn geweest.”

“Of ik nog iets heb geleerd van mijn eerste gig? Ik leer nog elke keer iets, bij elk optreden. Ik ben altijd een perfectionist geweest en na elke set denk ik steevast: ‘Dit kan toch nog beter’.”

Blijf vooral de drang, de passie en schoonheid van muziek ervaren

“Ik weet wel nog op welke set ik het meest trots ben in al die jaren. Dat was op de closing party van MVP in Club Broadbar in Barcelona. Ik heb daar acht jaar lang elke zondag gedraaid. Op die closing party ben ik echter helemaal losgegaan. Na de set van negentig minuten kwam ik zo zwetend uit de booth dat het leek alsof ik er zes uur had gestaan. Toen had ik echt het gevoel: ‘Dit ben ik!’”

“Als tip voor upcoming dj’s geef ik mee: ga bij tegenslagen niet bij de pakken neerzitten. Blijf volhouden en doen waar je in gelooft. Als je doorzet, kom je er! En blijf vooral de drang, de passie en schoonheid van muziek ervaren. En last but not least: hou van iedereen!”

Mike Lachman


Mike Lachman

Mixcloud

Facebook

Beatport

 

 

>> Meer afleveringen van MY FIRST GIG

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Het RoXY Archief van fotografe Cleo Campert: Unieke inkijk in de uitbundige vroege housetijd

Het was de oer-club van de house in Nederland: de RoXY in Amsterdam. Er verscheen al eens een (tekstueel)...