vrijdag, februari 23, 2024

MY FIRST GIG: Het debuut van dj/producer Rebelle

-

Home » Biki90 » MY FIRST GIG: Het debuut van dj/producer Rebelle

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Amsterdamse house-dj/producer Rebelle, alias voor Marinka da Fonseca. “Afgelopen Koningsdag kreeg ik een halve croissant naar mijn hoofd. WTF, gooi dan een hele, you wankers!”

 

Door Marceline Geelen

 

“Mijn eerste keer draaien in een club was 7 jaar geleden in de Amsterdamse Clup Up (foto onder). Dat was tijdens ThemeHouse, een feestje van Ronald Verdegaal, alias Verdi.”

“Ik mocht openen en er was nog geen publiek, buiten m’n goede vriend Carlos (Valdes, red.) voor support. En Verdi zelf natuurlijk – en dat was maar goed ook. Ik geloof dat er ook nog een paar vrienden waren en twee mensen die vanuit een ander feestje speciaal naar me kwamen luisteren.”

Rebelle

Timecode en Traktor

“Ik had me netjes voorbereid, maar toch was ik best zenuwachtig. In die tijd draaide ik nog met timecode-vinyl en Traktor.”

“Ik kreeg bij dezelfde mensen die hier speciaal naar me kwamen luisteren daarna wel mijn eerste betaalde gig. Ik weet nog steeds niet helemaal waarom, want ik opende met 130 bpm, haha. Verder verliep de set zonder al teveel fouten, maar dat is ook best logisch: als je met Traktor draait en het lukt even niet, dan druk je gewoon op sync.”


Volg TIOH op Facebook:


“Al gauw ben ik gestopt met Traktor. Als je muziek een paar keer tijdens een set is uitgevallen, ben je daar snel van genezen.”

“Ik geloof dat ik voor het laatst met Traktor heb gedraaid in de Sugar Factory in Amsterdam. Goede vriendin Sandrien was aanwezig voor support. Ik weet nog dat ze achter me zat. Tijdens het einde van een break, tijdens zo’n -handen-in-de-lucht-moment, viel mijn laptop uit, of was er iets met de geluidskaart. Ik keek naar Sandrien en zij gebaarde naar me: ‘zet een cd aan’, maar die had ik natuurlijk niet bij me. Dat zou me niet nog eens gebeuren; dat was voor het mij het einde van draaien met een laptop.”

Bijna overgeven

“De eerste keer zonder laptop was op Tomorrowland in 2013. Voor die gig was ik enorm zenuwachtig. Ik moest bijna overgeven voor ik begon. Achteraf denk ik: ‘waarom doe je zoiets ook in godsnaam voor het eerst tijdens zo’n soort gig?!’”

Ik moest bijna overgeven voor ik begon op Tomorrowland

Rebelle 2018

“Niet dat ik er iets van heb geleerd want 3 jaar later besloot ik voor het eerst met vinyl te draaien… in Paradiso. Tijdens die set skipten de platen af en toe en het bijsturen lukte niet echt, dus dat was niet zo’n succes en best wat gerommel. Gelukkig heb ik het overleefd zonder met tomaten te worden bekogeld.”

“Nu we het daarover hebben: afgelopen Koningsdag kreeg ik wel een halve croissant naar mijn hoofd. ‘WTF, gooi dan een hele, you wankers!’, haha.”

De zenuwen vooraf zijn minder dan een paar jaar geleden. Maar elke eerste keer blijft spannend

“Het openen gaat tegenwoordig ook ietsie pietsie anders; dat is een vak apart, vind ik. Je moet mensen de tijd geven om binnen te komen en in de sfeer te komen, zodat ze zijn opgewarmd voor de volgende artiest. Dat doe je natuurlijk meestal niet op 130 bpm.”

Mama geworden

“Afgelopen zomer was een zomer met een heleboel eerste keren. Ik draaide voor de eerste keer op Welcome To The Future, was voor het eerst op Red Light Radio en mocht voor het eerst in club Shelter draaien. Bovendien, na eerder al eens te hebben gedraaid tijdens Gay Pride Amstelveld mocht ik daar afgelopen augustus voor het eerst bijna afsluiten. En ik ben mama geworden, ook voor het eerst.”

“De zenuwen voorafgaand aan het draaien, zijn minder dan een paar jaar geleden. Maar elke eerste keer blijft spannend.”

“Op dit moment werk ik aan een nieuwe EP. Deze zijn we in de Redbull Studio’s aan het mixen. Op vrijdag 19 oktober, tijdens ADE, draai ik op Insomnia in de Sugar Factory, samen met onder anderen Barbara Ford. En in december sta ik bij Boy Scouts in Ruigoord en diezelfde maand vertrek ik naar Milaan om daar met onder anderen Tahko te draaien.”


Meer Rebelle

Facebook 

Soundcloud 

Instagram

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...