dinsdag, februari 27, 2024

My First Gig: Roman Weber (Oostenrijk)

-

Home » Genres » Techno » My First Gig: Roman Weber (Oostenrijk)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Oostenrijkse dj/producer Roman Weber. “Het lastigste was onze grote Sony koptelefoon… met lange kabel.”

 

Tekst: Marceline Geelen

 

“Mijn eerste optreden vond plaats in een kleine club vlakbij het dorp waar ik nu woon. Ik was negentien en mijn broer was zeventien jaar – we deden allebei mee aan een dj-contest. In die tijd was het ongeveer een half uur rijden vanaf het huis van mijn ouders. Tegenwoordig woon ik dus in de buurt, maar de club is helaas al sinds jaren gesloten.”

Roman Weber

BPM studio

“Mijn broer en ik hadden elk een set voorbereid. Thuis deelden we één koptelefoon en dezelfde verzameling cd’s. We hadden elk onze eigen playlist en oefenden hier thuis mee op BPM Studio (een softwareprogramma). Ik had voor die tijd nog nooit live gespeeld op een mixer of cd-speler.”

DJ-contest

“Zoals ik al zei hadden we elk een set tot in detail voorbereid; het was immers een dj-contest. Hoewel we een duo vormden, moesten we allebei los van elkaar een set draaien. Ik was behoorlijk nerveus en dwong mezelf ertoe me goed te focussen op het draaien en op wat ik van tevoren had bedacht. We hadden maar dertig minuten om onze skills te vertonen. Het was dus nogal belangrijk dat de set goed verliep. Het publiek was over het algemeen tamelijk jong, tussen de zestien en 25 jaar.”


Volg TIOH op Facebook:


We wonnen!

“Uiteindelijk verliep de contest super: we wonnen allebei! We kregen honderd euro cash en een paar drankjes. Het was echter helaas niet de stap naar de grote business. Het heeft maanden geduurd tot we een gig in een andere club verwierven.”

Broer Karl

“Mijn broer Karl en ik besloten om samen onder de naam ‘Starburst djs’ te gaan draaien, dus we hadden altijd steun aan elkaar. Hij was een inspiratiebron voor mij en andersom. Verder was er geen familie aanwezig bij die eerste keer, noch vrienden of een meisje op wie ik indruk wilde maken.”

Roman Weber

Koptelefoon… met lange kabel

“Veel fouten hebben we niet gemaakt, we hadden immers enorm veel geoefend. Het lastigste was onze grote Sony koptelefoon… met lange kabel. De muziek stond zo hard in de dj-booth dat we het geluid niet goed via de koptelefoon konden horen – al het geluid werd vervormd.”

Solo verder

“Op termijn werden we tamelijk groot in ons gebied. We speelden in bijna elke club en op elke rave. Na jaren van reizen en tracks produceren, besloot mijn broer de dance-industrie vaarwel te zeggen en ging ik solo verder. Natuurlijk heb ik wel altijd zijn hulp achter de hand. Vanaf dat moment ging het hard. Ik draaide op allerlei internationale gigs en vloog de wereld over.”

“Zo speelde ik op het Nature One Festival in Duitsland, stond ik driemaal in de Melkweg in Amsterdam op Techno Tuesday, en was headliner in diverse internationale clubs. Daarnaast organiseren we onze eigen events onder de naam World of Techno en had ik showcases in Spanje, Portugal, Hongarije, Italië, Slovenië, Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland. Het is een mooi sprookje geworden en ik hoop dat er nog vele mooie herinneringen zullen volgen.”


Volg Roman Weber

Releases

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute techno hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...