vrijdag, december 8, 2023

MY FIRST GIG: Santiago Samper aka producer/DJ Mad

-

Home » 3-D Fest » MY FIRST GIG: Santiago Samper aka producer/DJ Mad

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of zelfs meteen in een club staat op de agenda. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Chileense producer/DJ Mad, die inmiddels al jaren Amsterdam als thuisbasis heeft. “Op dat moment raakte ik lichtelijk in paniek.”

Tekst: Marceline Geelen

“Ik herinner het me nog heel goed. Het was in de lente van 1991 in Santander, een prachtige plaats in Noord-Spanje. Ik was bijna 21 en een bekende, ervaren plaatselijke dj leerde me de skills van het draaien. Hij was de resident-dj van een kleine club genaamd Bayahibe, een populaire stek in het centrum van de stad, waar ik zelf als barman werkte.”

Perfecte deal

“Het publiek bestond uit mensen tussen de 25 en veertig en de muziek die werd gedraaid, was vooral op rock en pop gericht, met een vleugje elektronisch. Een paar clubs begonnen net met dit genre. Ik had altijd veel interesse in hoe ik muziek van verschillende bronnen – een cassette, vinyl of reel tapes, kon opnemen. Ik greep dus elke kans aan om meer hierover te leren. Werken in een club was de perfecte deal: ik kende de resident-dj en de club had een platencollectie van ongeveer drieduizend vinyls en honderd cd’s. Het was de perfecte plek om te beginnen.”
EL Santo

Fijne kneepjes

“Tijdens drie maanden oefenen met mijn mentor, leerde ik niet alleen de fijne kneepjes van het mixen, maar ook om met één oogopslag de smaak van het publiek vast te stellen. Dit laatste was het moeilijkste. De club was van 20 tot 4 uur ’s nachts geopend, wat betekende dat er acht uur non-stop muziek werd gedraaid voor verschillende groepen mensen.”

Trillende handen

“Eindelijk brak de dag van mijn debuut aan. Mijn mentor ging op vakantie en ik mocht hem in die periode vervangen. Het was een zaterdagavond, de club zat stampvol en ik was nervous as hell. Ik herinner me nog goed hoe erg mijn handen trilden toen ik telkens de naald op het vinyl probeerde te leggen. Veel van mijn vrienden waren aanwezig, net als de clubeigenaren die als een havik naar mijn optreden keken en luisteren, waardoor ik alsmaar zenuwachtiger werd.”


Meer lezen? Volg ons op Facebook!


Check het publiek

“Naarmate de nacht vorderde, kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. De crowd reageerde goed op de muziek en de eigenaren leken erg tevreden met de vibe. Ik volde de instructies van mijn mentor nauwkeurig op: check het publiek regelmatig, check je audio-levels en natuurlijk: check de bazen! En ongelooflijk maar waar: ik maakte geen enkele fout, de nacht verliep perfect en ik kreeg enorm veel complimenten voor mijn optreden. Het was een groot succes!”

Twee residencies

“Een paar weken na deze gig, verliet mijn mentor de club voor een residency in een grote discotheek. Er was dus een vacature voor een nieuwe dj en ik stond bovenaan de lijst. Natuurlijk kreeg ik de baan, die mogelijkheden opende om ook in andere clubs te draaien. Aan het einde van dat jaar kreeg ik twee residencies in verschillende clubs. Het was een geweldige manier om mijn dj-carrière te beginnen.”

Paul Oakenfold

“Inmiddels heb ik als muzikant/producer (Ainur/El Santo) op verschillende labels tracks uitgebracht, onder meer op het welbekende Platipus Records (UK). In 2012 werd my remix van de onsterfelijke Union Jack´s “Red Herring” (Platipus Records, 2011) door Paul Oakenfold geselecteerd voor de Full on Fluoro 008 mix (Perfecto Records).”

“Of ik nog tips heb voor upcoming dj’s? Jazeker! Leer allereerst hoe je fatsoenlijk met een mixer omgaat; rode lampjes betekenen vervorming! Daarnaast raad ik aan om nooit een set voor te bereiden. Volg je intuïtie tijdens het draaien. Dit hangt natuurlijk samen met tip nummer drie: lees de dansvloer! Dan komt alles vanzelf goed.”
EL Santo

Upcoming Gigs:

 • Waldfrieden Wonderland 2018 (Duitsland)

Social Media:

Discography: Tracks

 • Ainur – Rivendel/Naturall Productions, België (2010)
 • Ainur – Determinism Theory/Ovnimoon Records, Chili (2010)
 • Union Jack – Red Herring (Ainur Rmx)/Platipus Records, UK (2011)
 • Blanka -”Evolution” (Ainur remix)/Lost Language, UK (2013)

Discography: EP´s

 • Ainur – “First Age”/Banging Grooves Records, USA (2009)
 • Ainur – “Landing” Icarus Creations Records, Duitsland (2011)
 • Ainur – “Cosmogeny”/Ovnimoon Records, Chili (2011)
 • Ainur – “The Venus Project”/Geomagnetic Records, USA (2011)
 • Ainur – “Quenta”/Geomagnetic Records, USA (2012)

Discography: Albums (CD):

 • Ainur – “7th Spirit”/Goa Records, USA (2012)

Recente gigs:

 • Trance Orient Express inites WAO (Nederland)
 • Solstice Festival 2018 (Nederland)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...