zaterdag, september 23, 2023

My First Gig: Tino Koppen aka DJ Vox

-

Home » Music » My First Gig: Tino Koppen aka DJ Vox

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. In de serie MY FIRST GIG interviewen we om de twee weken een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Nederlandse DJ Vox. “Om er te komen, moest ik mijn vader als chauffeur inschakelen.”

“Ik stond als twaalfjarige al in een buurthuis te draaien. We hebben het over 1982, dus draaide ik disco, pop en hiphop. Ook maakte ik al knipmixen voor de radio. Hierdoor belandde ik Ik ben een paar keer in de show van de beroemde BVD (Bond Van Doorstarters).” 

“Een jaar later, in 1983, kwam ik de voorlopers van de house tegen: Chicago, Detroit techno en acid house en de stromingen die daaruit voortvloeiden, zoals techno en trance. Ik was meteen verkocht aan deze muziekstroming met de heerlijke diepe bassen en deuntjes die als golven door de toen veelal illegaal opgezette feestjes vlogen. Gelukkig werkte mijn zus toen in een platenzaak. Zij wist via deze weg voor mij veel import te regelen. Vaak ook labelloos vinyl afkomstig uit alle windstreken. Deze platen staan nog steeds in mijn collectie en zijn inmiddels ware collectors items geworden.” 

Oude garde

“Ik ben een dj van de oude garde. Ik bezocht, voor wie ze nog kent, de BeatClub feesten, Luna feesten, Universal Dance feesten en de voor de insiders bekende ‘onder-de-A10′-feestjes. Natuurlijk liet ik daarnaast samen met andere oud-gedienden als Dano, Buzz Fuzz, Gizmo, Pavo en god weet wie nog meer, wekelijks het beroemde Multigroove op zijn grondvesten trillen. Ik mag met gepaste trots zeggen dat wij de pioniers van de Nederlandse house-scene zijn.” 

“Mijn eerste gig op een housefeestje was in een gekraakte villa in Bloemendaal. Dat was in 1984. Ik was toen veertien. Ik draaide al in het Broederhuis, een jeugdhonk in Haarlem. Op dat privéfeest in die villa draaide ik echter pas mijn eerste plaatjes in de echte housewereld. Die avond draaide ik Chicago house, acid en new beat. Ik vermoed dat er op dat feest zo’n tweehonderd mensen aanwezig waren. Ik was de enige dj die avond dus ik was hartstikke zenuwachtig. Ik heb nog altijd een gezonde spanning voor elke gig. Qua draaien, gebeurde er gelukkig niets geks en ging alles goed.”

Takkeherrie

“Na die eerste keer volgden nog vele, meestal illegale feestjes. Om er te komen, moest ik mijn vader als chauffeur inschakelen. Een rijbewijs had ik toen nog niet. Balen voor de arme man want die vond de muziek maar een takkeherrie. Eind jaren tachtig werd het eigenlijk alleen maar erger. Toen draaide ik soms een heel weekend lang. Dat waren geregeld zes tot tien uur durende sets met drie a vier SL’s platenspelers. Dat was niets bijzonders die tijd. Sorry Tiësto, maar wij waren eerder met lange sets.” (lacht) 

Sorry Tiësto, maar wij waren eerder met lange sets

“Omdat ik een groot netwerk in de scene had, draaide ik ook vaak in het buitenland. Duitsland, Oostenrijk, Spanje, tja… eigenlijk heb ik heel Europa en veel andere delen van de wereld wel gezien. In 1989 kwam ik mijn oude jeugdvriend Philip van Heijningen tegen. We raakten aan de babbel. Hij bleek toevallig bezig te zijn met het produceren van house. Samen zijn we daar verder mee gegaan. In 1992 was ons eerste nummer op vinyl een feit. Het was een samenwerking met de andere eerdergenoemde dj’s. Het resultaat was een album genaamd House Against Hate. Daarna volgden nog vele albums en een hele lading compilatie-cd’s. We traden onder diverse aliassen op, waaronder Odyssee en Tin Hil. We hebben in Australië zelfs in de Dance Top 10 gestaan met het nummer Pure Flow. Bovendien is onze track Odyland geremasterd door Carl Cox. Daarnaast hebben we samengewerkt met Lenny Dee (Industrial Strenght).”


Volg TIOH op Facebook:


Help jezelf, en geef je like! Je blijft zo op de hoogte van het laatste nieuws uit de scene en van onze video’s en achtergronden.


Verslaving

“We hebben het produceren en optreden tot 1997 volgehouden. Toen hadden we wel een hele lange pauze verdiend, vonden we. We produceren samen nog steeds nummers, maar meer voor de fun. Dat is nog steeds fantastisch om te doen. Wij gaan vast en zeker nog een aantal nummers op plaat zetten want produceren, is een verslaving die onderhuids blijft jeuken.”

Gezonde spanning

“Tot op heden heb ik het druk met feesten waaronder Ground Zero, Mysteryland, E-Fect Outdoor, Hellbound en Hellraiser. Ik heb ook nog deelgenomen aan het organiseren van acht houseparty’s (Troll) in Haarlem. Ja, ik blijf druk, druk, druk. Het geeft me nu ik een ‘oudje’ ben nog steeds een kick om te draaien. Het voelt top om mensen een lekkere avond te bezorgen en het publiek op te laten gaan in de muziek. Ik voel nog steeds een gezonde spanning voor ik de naald op de eerste plaat van de avond leg, hoewel ik tegenwoordig een stuk relaxter ben dan vroeger!” 

“Het is leuk om te zien dat house van alle tijden is. Bijna alle oude house die ik op feesten draai, wordt als nieuw ervaren door de huidige generatie houseliefhebbers. Ik ben deze maand vijftig geworden en hoop dat ik nog veel jaren kan draaien en produceren en mensen het plezier kan geven dat ik ook al ruim dertig jaar beleef. Het enige wat ik upcoming dj’s en producers wil meegeven, is dat ze lekker alles zelf moeten uitzoeken. Als je het zelf uitzoekt, ontwikkel je een eigen stijl en vind je op den duur vanzelf je weg in de dj-wereld.”


DJ Vox

Partyflock

DJ Guide

House-Mixes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Marceline Geelen
Marceline Geelenhttp://Marcygoeswild.com
Marceline is een doorgewinterd dance journalist. Zo heeft ze inmiddels meer dan tweehonderd (inter)nationale dj’s gesproken over hun debuut. Haar persoonlijke muzikale voorkeur gaat uit naar techhouse, deephouse en classics. Wil jij dat Marceline verslag komt doen van jouw festival of evenement? Of heb jij nieuwe techhouse of deephouse releases voorbij zien komen die zeker niet mogen ontbreken in de maandelijkse top-3? Tip dan nu de redactie van This Is Our House.

Gerelateerd

Afteren met huisgenoten: Dit zijn onze techno hoogtepunten van 2021

Wat waren in 2021 de absolute techno hoogtepunten? In een serie ‘Afters’ maken de muzikale specialisten van TIOH nog...

Rock The House #127: Gigi La Cruz

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun...