maandag, maart 4, 2024

MY FIRST GIG: Uto Karem (Italië/UK)

-

Home » Music » MY FIRST GIG: Uto Karem (Italië/UK)

Na uren, weken, soms zelfs jaren oefenen op je eigen zolderkamertje is het eindelijk zover: je eerste gig op een verjaars- of schoolfeest of in een echte club dient zich aan. Dan slaan de zenuwen toe. Ben je wel goed genoeg? Hoe zal het publiek je ontvangen? Elke dj beleeft die eerste keer anders. Om de twee weken interviewt This Is Our House een dj over zijn of haar debuut. Deze week: de Italiaans/Britse dj Uto Karem. “In het begin begreep mijn familie helemaal niets van wat ik deed. Iedereen bleef maar zeggen dat ik nu eindelijk eens een normale baan moest gaan zoeken.” 

 

door Marceline Geelen

“Mijn familie verhuisde eind jaren zeventig van de vorige eeuw van Italië naar het Verenigd Koninkrijk. Ik groeide in de jaren tachtig dus op met invloeden van synthpop en elektronische muziek die ik op televisie hoorde. Na tien jaar kwam ik in mijn vroege tienerjaren in Italië in aanraking met techno. Dat was rond 1992, 1993.”

Militaire dienstplicht

“De eerste gig was eigenlijk alleen maar voor de lol. In die tijd verzamelde ik vinyl, een passie die ik deelde met een vriend die destijds in Duitsland woonde. Ik bezocht hem vaak om samen naar festivals te gaan en om de kans te hebben om nieuwe vinyls in Duitsland te scoren. Hij had in die tijd thuis al een paar platenspelers staan en we brachten veel tijd door met elkaar uit te dagen wat betreft mixtechnieken. Intussen probeerden we de sound te vinden die we op de festivals hoorden. Ik was op dat moment rond de negentien. Ik had een jaar eerder mijn militaire dienstplicht vervuld, die in die tijd nog verplicht was in Italië.”

Ik wist niet hoe ik moest beatmatchen!

“Na een tijdje had ik zelf een behoorlijke collectie platen verzameld en kende ik de meeste tracks die dj’s draaiden. Intussen bezochten we af en toe een kleine club. Op een avond nodigde de eigenaar van die club ons uit om een paar platen te draaien. Op dat moment wist ik totaal niet hoe ik moest beatmatchen en ik mixte op gevoel op de breaks. Maar toen ik die avond in de dj-booth stapte, voelde dat zo natuurlijk en het gevoel van mijn passie delen met mensen die ervan genoten – dat was zo vet, dat ik simpelweg verliefd werd. Nadat dit een paar dagen door mijn hoofd zoemde, vond ik dat ik moest proberen om het draaien een kans te geven.”

Serieus proberen

“Natuurlijk was ik nerveus tijdens dat eerste mini-optreden. Ik had immers niets voorbereid; ik draaide gewoon mijn favoriete muziek van dat moment. Ik was echter niet bang en aarzelde geen moment. En zoals ik al zei: het ging vanzelf. Natuurlijk hielp het dat ik slechts voor ongeveer honderd mensen draaide, van wie de meesten mijn vrienden waren. Het is volslagen anders als je voor het eerst voor tienduizend mensen staat. Dan ben ik wel nerveus, hoor.”

“De locatie zelf was een underground plek, erg donker en piepklein. Mijn vrienden en ik hadden er altijd veel plezier en het werd uiteindelijk dus de plek waar de ontwikkeling van mijn carrière begon. Later kreeg ik de kans om op afterparties te draaien. Daar ontdekte ik mijn passie voor lange sets die ik overdag kan draaien.”

Ik was niet bang en aarzelde geen moment

“Of ik steun van mijn familie kreeg? In het begin begreep mijn familie helemaal niets van wat ik deed. Iedereen bleef maar zeggen dat ik nu eindelijk eens een normale baan moest gaan zoeken. Tegenwoordig krijg ik uiteraard hun volle support. Bovendien heb ik het geluk dat ik nog steeds dezelfde oude vrienden heb, die vanaf het begin aan mijn zijde stonden.”

“Een mentor heb ik nooit gehad. Het was puur het delen van muziek met vrienden dat me op dit pad bracht. We gingen naar talloze events en luisterden naar live opgenomen cassettebandjes. Ik begon uit mezelf enkele artiesten op te zoeken. Mijn drie favorieten destijds waren Sven Väth vanwege zijn charismatische benadering van de crowd, Jeff Mills vanwege zijn mixtechnieken en producing skills en Richie Hawtin voor zijn Plastikman-releases.”

Napels

“Vanaf dat moment heb ik constant nieuwe dingen geleerd, van het spelen in een kleine intieme club tot het draaien op grote festivals. Ik vind beide top. Ook heb ik geleerd hoe ik het publiek kan lezen en hoe ik een bepaalde sfeer voor de avond kan creëren. Na die eerste keer draaien, ben ik als promotor aan de slag gegaan. Dat leidde vervolgens tot mijn eerste residency bij sommige clubs in Napels, waarbij ik mocht openen voor de main act.”

“Sinds die eerste jaren, meer dan 25 jaar geleden, hebben mijn dj- en producers-skills zich grandioos ontwikkelt. Deze groei bracht me naar vele clubs en events waar ik als tiener alleen maar van kon dromen. Gedurende de jaren heb ik op zoveel plekken gespeeld: Space Ibiza, Wob Tokyo, Ultra Miami, Zagreb, Industrial Copera in Granada, Londen en Berlijn. Voor het nieuwe jaar zijn we mijn Noord- en Zuid-Amerikaanse tournee aan het voorbereiden.”


Uto Karem

www.utokarem.com  

www.agilerecordings.com

Facebook

Beatport

YouTube

SoundCloud

Mixcloud

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

My Most Memorable Gig: Alavux (SRB)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...

Julian Ruiz (NL): “Lekker knallen, drankje en muziekje erbij”

Elke dj weet het nog goed: de eerste keer draaien buiten de veiligheid van het eigen slaapkamertje en plots...