Labelbaas, producer, muzikant en dj Oded Nir over overeind blijven in coronatijd

-

Home » Music » Labelbaas, producer, muzikant en dj Oded Nir over overeind blijven in coronatijd

Coverfoto: Sandra Tax

Corona heeft de wereld op z’n kop gezet. Ook die van de dance. Het club- en festivalleven ligt op z’n gat en menig artiest klaagt steen en been. Uitzonderingen bevestigen echter de regel en een flinke dosis aangeboren optimisme wil soms ook nog wel meewerken. De Israëlische dj/producer/allround muzikant Oded Nir ziet juist kansen in dit veranderende Umfeld. Afgelopen week kwam zijn nieuwe single Rooftop Conversations (Bohemian Remixes) uit. “Het is onze tijd om creatief te zijn.”

Door Marceline Geelen

De inmiddels veertien jaar in Amsterdam woonachtige maar van oorsprong Israëlische Oded Nir (45) begint met de erkenning van het economisch ineengestorte dancelandschap. “Jazeker, ik heb genoeg vrienden in de horeca die hun baan al kwijt zijn of dit vrezen. Ik ben er sowieso van overtuigd dat er banen gaan verdwijnen. Net als de A&R-managers vroeger de powerpersonen in de muziekindustrie waren, moet nu iedereen alles kunnen. Ik doe tegenwoordig zelf ook alles bij mijn eigen label Suntree Records. Ik ben de eigenaar, doe de A&R, de marketing, etcetera. Daar had ik eerder twee mensen voor in dienst.”

Immens dankbaar

In tegenstelling tot velen heeft Oded wat werk en wat inkomsten betreft op dit moment gelukkig weinig te klagen. Niet alleen zijn sinds de release van zijn album Rooftop Conversations in april 2019 zeven van de negen singles succesvol uitgebracht. Ook doet het complete album het uitstekend op Spotify en Apple Music. Op 18 september vond de achtste release van dit album plaats.

“Daarnaast ben ik resident-dj op de wat exclusievere locaties zoals in de Sky Lounge en de Amsterdam Toren. Natuurlijk lag dit sinds maart stil, maar vanaf juni kon ik weer vol aan de bak. Ook ben ik sinds kort de resident van de Harbour Club in Den Haag. Ik besef dat het niet alle collega’s zo goed vergaat, dus ik ben immens dankbaar. Ik heb juist meer online sales in deze tijden. In andere landen, zoals in mijn thuisland Israël en in het Verenigd Koninkrijk hebben collega’s geen enkele klus.”

Science fiction film

Oded erkent dat zijn gigs er tegenwoordig wel letterlijk anders uitzien dan voorheen. “Ja, het voelt vreemd dat mensen niet mogen dansen. Sterker nog, dat ik hen moet gaan vertellen dat het niet mag als ze toch opstaan. Dat voelt unreal, als een science fiction film. Maar ja, als er controle komt, moet de zaak vier weken dicht en heb ik vier weken geen werk, dus het is nou eenmaal noodzakelijk. Ik ben binnenkort voor een soort bruiloft ingehuurd en de eigenaar van de venue heeft me nu al laten weten dat ik heel rustig moet draaien zodat mensen blijven zitten. Terwijl je taak als dj juist is om mensen aan het dansen te brengen!”

Drummer van Jamiroquai

Over het algemeen gezien, heeft 2020 echter niet eens zo slecht uitgepakt voor Oded. “Ik heb dit jaar het risico genomen en enkele releases in de coronatijd gedaan. Dit heeft geleid tot een absoluut hoogtepunt van mijn carrière. Ik heb namelijk een Amsterdam Weekender tour gedaan met een van mijn helden: Derrick McKenzie, ook wel bekend als de drummer van Jamiroquai. We hebben samen een drum&bass single, Double Bass, uitgebracht en zijn vervolgens het weekend voor de lockdown op tour gegaan in Amsterdam. Ik als bassist en dj en hij als drummer en dj, en zo draaiden we B2B. Dat is vervolgens de meest succesvolle track van het album Rooftop Conversations geworden.

Binnenkort komt een nieuwe single van ons uit, een beetje de disco van nu. Daaraan werken we nu op afstand samen vanuit onze studio.” Samenwerken met Derrick is een droom die voor Oded is uitgekomen. “Als ik een bucketlist had gehad, dan had ik Derrick er niet eens op durven zetten. Te hoog gegrepen. Deze man heeft met Tina Turner en Diana Ross gewerkt en drie Brit Awards in de kast staan, en ik werk met hem samen! Wow! Ik heb serieus wel eens tegen mezelf gezegd: ‘Als god me nu dwingt tot stoppen met muziek, dan heb ik al meer meegemaakt dan ik ooit had durven dromen’.”

Huisje in Zeeland

De krullenbol gebruikt deze rare tijden daarnaast om een later gepland nieuw soloalbum nu wat eerder op de rit te krijgen. “Ik ben begonnen met teksten schrijven en ga binnenkort een huisje in het bos in Zeeland huren om te gaan produceren. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan voor het album Rooftop Conversations. Ik neem mijn kat, mijn basgitaar en mijn complete studio mee en sluit mezelf even helemaal van de wereld af. Geen bezoek, geen internet, alleen maar met muziek bezig zijn. Net zoals Metallica en de Red Hot Chillli Peppers deden. Total solitude. Zeeland is echt my magical spot.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1_Support-This-Is-Our-House.png
This Is Our House bestaat 5 jaar. Hopelijk waardeer je onze content. Die is gratis maar niet goedkoop. Journalistiek is vakwerk. De inkomstenbron om die uit te financieren is door de coronacrisis echter flink aangetast. Steun ons daarom, zodat we mooie dingen voor je kunnen blijven maken: 5,- voor 5 jaar TIOH (meer mag natuurlijk ook!), we zouden het enorm waarderen. Check hier hoe dat kan. Je kunt ons ook indirect helpen, door ons bereik mee te vergroten. Volg onze socials en wijs ook muziek-liefhebbende vrienden op onze Facebookpagina en Instagram! We hebben ook een wekelijkse nieuwsmail. Alvast bedankt!

Bassroots

“Dit nieuwe album zal meer in de richting van mijn funk- en soulroots gaan. Natuurlijk ga ik geen 88 bpm funk maken, ik ben en blijf een house artiest en een muzikant. Mijn werk is altijd een combinatie van genres. Mijn bassroots liggen in de reggae, funk en dub en de MIDI komt uit de dance, waar ik de afgelopen veertien jaar mee bezig ben geweest.”

Zie deze tijd als een kans

Amsterdam Dinner Event

Nederland is wat Oded betreft nog steeds het walhalla van de dance industrie. Met het Amsterdam Dance Event als voortrekker. Hij is derhalve net als velen teleurgesteld dat het ADE dit jaar niet plaats zal vinden. “Ik heb genoeg internationale vrienden en collega’s die nog steeds willen komen, ook al weten ze dat er geen events zijn. Daarom noem ik het inmiddels wel eens gekscherend het Amsterdam Dinner Event.” Lacht Oded Nir hartelijk. “We kunnen optimaal netwerken maar dan bij een lekker bord eten.”

Oded is sowieso dankbaar voor wat Nederland hem overall heeft gebracht. “Dit jaar is het tien jaar geleden dat ik Suntree Records in Nederland heb opgericht en in die tijd heb ik veel bereikt. Dit vieren we in december met een compilatie-album van tien jaar best of Suntree Records. Ik heb met veel grote namen zoals Richard Earnshaw (UK), Steve Taylor (UK), Bohemian (NL), Dirk Schot (NL) en Miss Sugawara (NL) muziek gemaakt en opgetreden en veel muziek geproduceerd en gereleaset.”

Hier hing echter ook een prijskaartje aan vast. “De prijs die ik heb betaald, is mijn persoonlijk leven. Ik woon niet bij mijn familie en jeugdvrienden in de buurt en ik mis vooral mijn moeder enorm. Ze is nu in de tachtig en in deze coronatijden natuurlijk extra kwetsbaar. Bovendien ben ik niet getrouwd en heb geen kinderen. Daarentegen heb ik wel mijn muzikale dromen waar kunnen maken. Wat weegt dan zwaarder?”, vraagt Oded Nir zich filosofisch af.

Oded hoopt dat hij met zijn verhaal en zijn voornemens om vooral creatief te blijven anderen kan inspireren om niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Zie deze tijd als een kans. Duik de studio in, schrijf nieuw materiaal over deze periode en bedenk hoe we weer terug kunnen komen bij onze core business: entertainen.”


ODED NIR

Facebook
Soundcloud
Beatport

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

De top 3 hardstyle releases in november 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...

De top 3 hardstyle releases in oktober 2022: dit zijn de beste tracks

Elke maand komen er honderden nieuwe releases uit. En elke maand staan er tientallen nieuwe artiesten op met nieuwe...