maandag, november 29, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseRock The House #117: Regolith Surface

Rock The House #117: Regolith Surface

-

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je nader met ze kennismaken in het begeleidende interview. In aflevering 117 van Rock The House: Regolith Surface. Deze drum ’n bass-dj en -producer is een echt manusje-van-alles in de evenbranche. Maar een van zijn mooiste herinneringen was als dj. “Ineens stond Franky Nuts achter ons.”

Naam: Nick Don a.k.a. Regolith Surface
Woonplaats: Schiedam
Leeftijd: 24
Residencies: Concrete Jungle (Rotterdam)
Label: Dimensional Music
Genre: Drum ’n bass, basshouse

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Een chaotische verzameling van subgenres binnen drum ’n bass: van harde neuro terug naar energieke dancefloor, van diepe bass-platen naar “four on the floor”, en weer terug. Tijdens m’n livesets bouw ik nooit echt geleidelijk op van rustig naar energiek. Het is meestal meteen knallen en dan constant in pieken en dalen de energie van de set laten schommelen. Meestal zorgt dat juist wel voor leuke reacties in het publiek. “

Wat was je eerste officiële optreden?

“Dat was in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen op een feest genaamd Big Badaboom. Ik had al vaker voor publiek gestaan met kleine dj-contests, maar dit was de eerste keer dat ik door een organisator werd gevraagd voor een clubavond. Ik zal toen ongeveer 16 of 17 jaar oud zijn geweest, denk ik. Toen had ik deze alias nog niet eens. Ik vond het eerst wel intimiderend, omdat het concept van die avond inhield dat alle dj’s in bepaalde tijdsloten ook een half uur back-to-back met elkaar moesten draaien. Ik was zodanig ingedeeld dat ik een half uur draaide met de organisator van het feest, een half uur solo, en daarna een half uur met een gast waar ik op dat moment behoorlijk tegenop keek, omdat hij toentertijd de clubavond “Lekker Laag” organiseerde, wat een van m’n allereerste feestje ooit is geweest. Ondanks de zenuwen ging alles best goed en kreeg ik veel support. Ik ben later zelfs nog teruggevraagd door die gast om op de afterparty van een Dope D.O.D. concert te draaien, wat minstens net zo vet was!”

Regolith Surface

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

- Advertisement -

“Ik mag zeker niet klagen. Ergens in 2014 ben ik begonnen en sindsdien is het eigenlijk een hobby die een beetje uit de klauwen is gelopen. Ik heb ook wel heel even een jaar of 2 een kleine ‘pauze’ tussendoor gehad. Ik was toen behoorlijk druk met m’n studie, een turbulente thuissituatie en ik had nogal wat struggles met waar ik nou precies heen wilde in het leven.”

“Toen ik het draaien weer serieus oppakte, merkte ik pas hoe erg ik het had gemist en dat ik hier zeker wel mee door wilde gaan. Sindsdien ben ik er steeds intensiever mee bezig geweest. Heel veel blijven draaien en netwerken (wat gelukkig wel vlot ging, aangezien ik naast het draaien gewoon werk als licht- en geluidstechnicus in poppodia en nachtclubs) en sinds een jaar of 2 ook het produceren van muziek erbij opgepakt, wat vooral het laatste jaar steeds beter begint te gaan. Inmiddels heb ik 3 nummers gereleast en daar blijft het zeker niet bij.” (lacht)

Mooiste gig ooit?

“Waarschijnlijk Eendrachts Festival 2019 in Rotterdam. Een maat van me, Neil (a.k.a Vypes), en ik moesten 2 sets spelen op dat festival, waarvan eentje in de kelder van WORM. De set ging zo goed als vlekkeloos, er waren veel bekenden van ons in het publiek en de sfeer was sowieso een en al hype in die zaal. Volgens mij was er zelfs nog even een kleine moshpit. Maar ineens stond Franky Nuts achter ons, een aardig grote dj binnen de Nederlandse bass-scene en daarbuiten, die even de microfoon oppakte en nog een tijdje als hypeman naar het publiek stond de schreeuwen. Toen ging het publiek al helemaal los. Ik ben sowieso erg fan van zo’n intieme vibe in een club die helemaal vol staat met een laag plafond, dus ik was meer dan gelukkig na die set.”

Favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Ik ben van redelijk wat markten thuis, maar ik luister in m’n vrije tijd toch wel het meest naar progressive house/ techno, of helemaal aan de andere kant van het spectrum veel rock/jazz/metal muziek. “

Regolith Surface

Groot festival of kleine club?

“Ik denk dat ik de kleine club vaker toch wel het leukst vind. Je kan gewoon een vette intieme sfeer neerzetten, wanneer mensen lekker dicht bij je kunnen komen. Maar ik vind het lastig te vergelijken, aangezien de sets die ik op veel grotere podia heb gedaan toch ook wel net iets anders zijn dan wanneer je in een compacte zaal staat. De energie vertaalt toch wel een stuk anders, wanneer je in een WORM of TOFFLER draait, dan wanneer je in de Luxor Live of Effenaar staat. Laat staan een grote buitenstage.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Een van de grootste bronnen van inspiratie is toch wel Deadmau5. Ook al is de muziek die ik (momenteel) draai/maak behoorlijk verschillend van zijn muziek, het is voor mij wel een beetje de origin van m’n interesse in elektronische muziek. De eerste keer dat ik tracks zoals ‘Strobe’ en ‘Cthulhu Sleeps’ hoorde, werd ik helemaal gek. Het was house, maar dan op een manier die veel meer probeert een verhaal te vertellen en dat vind ik nog steeds geweldig.”

“En als ik dan toch wat meer richting drum ‘n bass moet kijken, ga ik voor namen zoals Tantrum Desire en Mob Tactics. Vrijwel iedere plaat die ik hoor, is een super strakke tune met veel energie, die altijd wel in een setje werkt. Ik heb een keer het genoegen gehad om een van de mannen van Mob Tactics op te halen van Schiphol, toen we hem voor Concrete Jungle hadden geboekt. Nog leuk mee kunnen praten ook, dus m’n innerlijke fanboy was behoorlijk blij.” (lacht)

Hoe kom/kwam je de quarantaine door?

“Om eerlijk te zijn: zwaar. Ik was, voordat de pandemie losbarstte, werkzaam als freelance Licht- en Geluidstechnicus. En gecombineerd met het optreden als dj, zat ik dus behoorlijk intensief verbonden aan de uitgaanscultuur en evenementensector. Tja, iedereen weet ondertussen wel dat de event- en andere vermaak-sectoren een van de hardste klappen hebben gemaakt en eigenlijk nog altijd gesloten zijn op dit moment. Het voelde de eerste maanden heel erg onwerkelijk. Eerst denk je dat het maar even een paar weken gaat duren, hooguit wat maanden. Inmiddels zijn we natuurlijk meer dan een jaar verder. Voor het eerst sinds m’n puberteit voelde ik me eigenlijk weer behoorlijk verdwaald en hulpeloos in het leven. Alles wat je graag met passie doet, en ook je levensonderhoud is geworden, wordt ineens op halt gezet.”

“Gelukkig heb ik in de tussentijd tijdelijk ander werk gevonden. Dat geeft in ieder geval wat rust in m’n hoofd, wat die financiën betreft. Daarnaast heb ik het geluk gehad dat Vypes en ik op Koningsdag 2021 konden spelen, op een test-event georganiseerd door NOX, in samenwerking met de GGD. Er was daar +/- 100 man aanwezig. Het voelde bizar fijn om eindelijk weer eens live voor mensen op te mogen treden, in plaats van de livestreams. Inmiddels sta ik er dus wel wat positiever in dan eerst, maar de pandemie heeft zeker een behoorlijke impact gehad.”

Regolith Surface

Ga je normaal gesproken zelf nog veel uit? 

“Voorheen viel dat op zich wel mee, aangezien ik vaak in de nacht aan het werk was. Was het niet als technicus, dan was ik wel ergens plaatjes aan het draaien. Ik denk dat ik in m’n vrije tijd sneller met wat vrienden een biertje ga doen in de stamkroeg, dan echt uit naar een feest. Tenzij het een wat groter event is en de line up nogal interessant is.”

Ultieme droom?

“Uiteraard wil ik graag m’n dj-carrière nog verder te ontwikkelen en doorgroeien, maar een droom is toch wel om uiteindelijk m’n eigen festival te hebben. Ik heb al vaker feesten mede-georganiseerd of ik werd ingehuurd voor de technische kant. Daar werd ik al zeer gelukkig van, maar een festival is natuurlijk wel de “endgame” op dat vlak. Als ik dat nog voor elkaar kan krijgen, dan is dat een behoorlijk groot puntje op de bucketlist die ik dan heb afgevinkt.” 


Regolith Surface

Instagram
Facebook

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Julie Brasser
Julie werkt op de redactie bij TIOH en heeft een echt hart voor de hardere stijlen. Ze volgt de opleiding CE-IEMES aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze is niet vies van een feestje; of dat nou een hardstyle festival is of een Latin party. Dansen is ook een echte passie: er zijn maar weinig muziekgenres waar ze niet van gaat bewegen.

Gerelateerd

EDM en future house in december: de tips van Juliano van der Knaap

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....

My Most Memorable Gig: DJ Baba (NL)

Iedere dj heeft er eentje: die unieke gig waarover hij of zij altijd nog op verjaardagsfeestjes vertelt. In gesprek...