dinsdag, december 7, 2021
spot_img
HomeMusicRock The HouseRock The House #120: Sylph

Rock The House #120: Sylph

-

Als onderdeel van onze podcast-serie maken artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je nader met ze kennismaken in het begeleidende interview. In aflevering 120 van Rock The House: Sylph. Deze progressive house-dj omschrijft haar carrière als ‘onvoorspelbaar’, maar is nog zeker niet klaar. Vanuit haar woonplaats in Australië droomt ze van een B2B met Karin Bash: “Van haar kan ik iedere keer weer iets nieuws leren.”

Naam: Maartje van Eyck a.k.a. Sylph
Woonplaats: Perth, Australië
Leeftijd: 42
Genre: Progressive house

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Deze mix is een soort van ‘sonic sightseeing tour’; een reis langs een reeks muzikale oorden van verschillende stijlen binnen het progressive house-genre. In deze tijd van de pandemie en het beperkte reizen, wil ik graag mensen op een ‘muzikale reis’ meenemen langs verschillende plekken en zo laten wegdromen.”

Wat was je eerste officiële optreden?

“Dat was in de Sioux in Gent (België), de exacte datum weet ik niet meer, maar het zal ergens in 2003/2004 geweest zijn. Ik had een dj-contest gewonnen en dit optreden was erg spannend, maar natuurlijk ook superleuk! Volgens mij bestaat deze club inmiddels niet meer. Dat is wel jammer, want het was een toffe tent.”

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven?

- Advertisement -

“Onvoorspelbaar: aan de ene kant met een platenkoffer achter op de fiets naar een lokale gig in Eindhoven. En aan de andere kant nu de mogelijkheid om via het internet een internationaal publiek te kunnen bereiken. Het nerveus zijn voor een optreden/livestream blijft overigens wel bestaan, maar dat hoort erbij. Onlangs is mijn mix voor een internationaal radiostation 4.400 keer beluisterd, wat een beetje een vreemd idee is, omdat ik het publiek niet kan zien en daarbij hun reactie ook niet kan waarnemen.”

Sylph

Mooiste gig ooit?

“Exclaim, op 13 mei 2006 in Alphen aan den Rijn. De sfeer was super en het was waanzinnig gaaf om deel uit te mogen maken van de line-up, omdat Eelke Kleijn headliner was. Er waren ook een aantal vrienden van me aanwezig en het was uiteraard extra gezellig daardoor.”

Favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Melodic techno, organic house, deephouse en downtempo. Ik houd van het creëren van een soort van ‘lounge’ sfeer: muziek waarbij je lekker kunt zitten eten en kletsen, of dansen, wanneer ik wat meer melodic techno opzet. Voor mij is het belangrijk dat een plaat uniek is op het gebied van stijl en ‘eruit springt’ om wat voor reden dan ook. Het kan zijn vanwege de melodie, de vocalen, de beat of iets anders. Maar een plaat die ik me niet kan herinneren, komt meestal niet in de ‘winkelmand’ terecht.” (lacht)

Groot festival of kleine club?

“Kleine club. Ik vind de sfeer van een groot festival als bezoeker geweldig, maar om te draaien kies ik liever een kleine club. Dan heb je toch wat meer connectie met het publiek.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

Gabriel & Dresden – Serendipity. “Wat Dave Dresden in zijn carrière voor elkaar heeft gekregen en de hoeveelheid kennis die hij bezit, is enorm. Samen met Josh Gabriel creëert hij geweldige tracks, die enorm dansbaar zijn en erg lekker klinken. Ook hoe hij (Dresden) nu al ruim een jaar meerdere keren per week livestreams verzorgt op Twitch met ‘Club Quarantine’, is bewonderenswaardig. Een ontzettende inspiratiebron tijdens alle lockdowns.”

Tiësto – Summerbreeze: “Tja, ik denk niet dat ik zonder deze mix van Tiësto ooit zelf was gaan draaien. Ook wat hij heeft bereikt door zijn enorme talent is natuurlijk uitzonderlijk. Een icoon en daar is verder vrij weinig uitleg bij nodig.” (lacht)

The Chemical Brothers – Hold Tight London: “Naar deze track luisterde ik vaak wanneer ik door Londen reisde met de metro, toen ik daar nog woonde. Ontzettend veel herinneringen zitten er aan dit nummer vast en ik blijf het supermooi vinden. Daarnaast zijn The Chemical Brothers met hun liveoptredens ook waanzinnig goed.”

Karin Bash: “Éen van de vrouwelijke dj’s waar ik ook erg veel bewondering voor heb. Haar platenkeuze is geweldig en technisch gezien is ze heel erg kundig. Van haar kan ik iedere keer dat ik naar haar mixen luister wel weer iets nieuws leren. Ook heeft ze een enthousiaste uitstraling, wat zeer aanstekelijk is!”

Sylph

Hoe kom/kwam je de quarantaine door?

“Met name door naar de ‘Club Quarantine’ livestreams op Twitch te luisteren. Omdat ik in Perth woon, hadden we niet zo heel erg veel last van lockdowns. Het weer was over het algemeen ook lekker, dus in vergelijking met Nederland hadden we hier erg veel geluk! Ik heb wel, en nu nog steeds, erg met de Nederlandse bevolking meegeleefd: onvoorstelbaar hoe iedereen zo lang met lockdowns en corona-maatregelen om heeft moeten gaan: niet naar school of werk kunnen en met moeite je familie of vrienden kunnen zien. Ik denk dat juist in deze periode muziek essentieel is om met een lockdown om te gaan.”

Ga je normaal gesproken zelf nog veel uit? 

“Niet zo heel vaak. Ik vind het gezellig om met vrienden in een café wat te drinken of ik ga naar een concert. Nu ik een zoon van 7 jaar oud heb, draaien de weekenden veel om hem zijn sportactiviteiten, maar gelukkig blijf ik wel ook tijd hebben voor mijn hobbies. Ik probeer er wel bij te zijn wanneer er iets leuks is op het gebied van concerten of dj-optredens, want er gaat niets boven het luisteren naar een liveoptreden.”

Ultieme droom?

“Ik ben niet zo’n dromerig type, maar ik zou het wel heel erg leuk vinden om eens B2B te draaien met Karin Bash. Zij is echt een ontzettend goede dj, waar ik veel bewondering voor heb.” 


Sylph

Instagram
Facebook

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Julie Brasser
Julie werkt op de redactie bij TIOH en heeft een echt hart voor de hardere stijlen. Ze volgt de opleiding CE-IEMES aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ze is niet vies van een feestje; of dat nou een hardstyle festival is of een Latin party. Dansen is ook een echte passie: er zijn maar weinig muziekgenres waar ze niet van gaat bewegen.

Gerelateerd

Dance-museum Our House is een kippenvel-kwekende speeltuin rond elektronische muziek-cultuur

Met Our House heeft Nederland een uniek dance-museum van internationale allure gekregen. Mark van Bergen en Erwin Herkelman togen...

Trance in december: De tips van Erwin Herkelman

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste Huisgidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights....