zaterdag, maart 6, 2021
Home Music House Rock The House #52: mix + interview Robob (Funki Bizniz)

Rock The House #52: mix + interview Robob (Funki Bizniz)

-

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 52: Robob, housepionier uit Eindhoven en aldaar resident van Funki Bizniz. Hij presenteert hier een speciale tribute-set voor de party-organisatie (voorheen club). Die viert zaterdag 16 december haar 25-jarig jubileum

 

Naam: Robob (Robert van Woezik)
Woonplaats: Eindhoven
Leeftijd: 49
Residencies: Funki Bizniz, Hoogste Tijd (heden), Effenaar, Funki Bizniz, Rechter, Plan-2 (voorheen)
Genre: House in al haar wonderlijke vormen, van deephouse tot techno, en met uitstapjes naar disco, funk en bass

- Advertisement -

 

Hoe zou je deze mix zelf inleiden?

“Het Funki Bizniz-jubileum was natuurlijk een uitgelezen kans om een mix te maken met alleen maar classics. Maar dat vond ik te voor de hand liggen. Dus het is aan de ene kant een mix geworden die terugkijkt naar het verleden, met oude bekenden en vergeten pareltjes. Maar anderzijds laat hij ook zeker horen wat momenteel in mijn platentas te vinden is.”

“Een mix van oud en nieuw dus, net als waar we bij de Funki voor staan. En hoewel ook ik tegenwoordig cd’s en USB gebruik, is deze mix gemaakt met 100 procent vinyl, inclusief 25 jaar oude kraakjes!”

Je loopt al een hele tijd mee in de scene. Wat was je eerste officiële optreden? Waar en wanneer?

“Ik ben begonnen met draaien ver voor de tijd dat dj’s hoog op een podium aanbeden werden als goden. Op de middelbare school had ik met twee vrienden een drive-in show, genaamd Beatbox. En toen ik zelf eenmaal op stap ging op het Stratumseind resulteerde dat in mijn eerste vaste avond, in de Bakkerij in 1986. Dan draaide ik de hele avond en daar verdiende ik 70 gulden mee. Maar dan moest ik om 4:00 uur wel meehelpen vegen. Een jaar later werd ik gevraagd als resident bij de Effenaar. De rest is history.”

>> Zie ook Funki Bizniz royaal op repeat: roemruchte club leeft voort <<

Robob

Hoe zou je het verloop van je carrière tot nu toe beschrijven? Wat waren highlights?

“Het draaien bij de (oude) Effenaar in combinatie met mijn toenmalige baan bij platenzaak Bullit, van 1988 tot 2002, resulteerde in een zeer brede muzikale interesse. Waardoor mijn sets vaak moeilijk in een hokje te stoppen waren.”

“Dit was mijn kracht maar ook mijn zwakte. Aan de ene kant ben ik daardoor 3 keer gevraagd op Lowlands. De keerzijde was dat programmeurs niet wisten wat ze aanmoesten met Robob. En me daardoor minder boekten. Maar doordat ik de opkomst van de housemuziek vanaf het prille begin heb meegemaakt, voel ik mezelf toch eerst en voor altijd een house-head.”


Volg TIOH op Facebook:


“In de jaren ’90 en het begin van deze eeuw draaide ik veel en vaak in binnen- en buitenland. Vanaf 2003 ben ik bewust minder gaan draaien en me meer gaan focussen op mijn baan en minder op feestjes.”

“Absolute hoogtepunten waren mijn sets voor en na mijn favoriete ‘band’ Orbital, op Lowlands 1999. En op een vol strand bij Hurghada in 2001 toen de zon op kwam. Beide magische momenten!”

Welke rol speelt de Funki Bizniz in je dj-loopbaan? Welke momenten springen er uit?

“Bij de Funki Bizniz ben ik vanaf het begin intensief betrokken geweest. Ik draaide zowel op de opening van de club in 1992 als op de sluitingsavond in 1999.”

“Als housetempel heeft het mijn liefde voor house enorm versterkt waardoor ik door de jaren heen ook wat minder eclectisch ben gaan draaien. Ook heeft het mijn bekendheid vooral in Eindhoven een enorme boost gegeven. Daarnaast heeft het me mijn tot op de dag van vandaag beste vrienden en een grote hoeveelheid goede bekenden opgeleverd.”

De bezoekers van de club maakten het keer op keer tot een succes in de Funki Bizniz

Funki Bizniz

Open air

“Een specifiek moment zou ik niet kunnen noemen. De bezoekers maakten het keer op keer tot zo’n succes.”

Mooiste gig ooit?

“Draaien in het buitenland en dan vooral open air is altijd speciaal. Als mooiste plekken springen het eerder genoemde strand in Egypte en de keer bovenop de rotsen op Koh Tao in Thailand eruit.”

Favoriete genre naast je eigen stijl(en)?

“Thuis luister in weinig naar house of techno. Daar kan ik genieten van soul, jazz, wereldmuziek of klassiek. En in de auto heb ik meestal 3FM aan staan.”

Welke artiesten vormen een inspiratiebron voor je?

“Als dj heb ik niet echt een voorbeeld gehad. Ik heb het mezelf aangeleerd. Van vroeger uit heb ik veel respect voor dj’s als Carl Cox, Sven Väth. En in Nederland Joost van Bellen en Dimitri, vooral voor wat ze betekend hebben voor de scene.”

“In de huidige tijd haal ik mijn inspiratie uit een veelheid van stromingen en stijlen. Dj’s als Ricardo Villalobos, Todd Terje en DJ Koze hebben een warm plekje in mijn hart.”

“Mijn favoriete live-artiesten zijn nog altijd Orbital en Underworld, maar ook van Moderat en Radiohead ben ik fan. En Frank Zappa is m’n old time hero.”

Het leukst vind ik het om naar een feest in een andere stad te gaan

Robob

Ga je zelf nog veel uit? Zo ja: waar en waarom?

“Nadat mijn relatie vorig jaar strandde ben ik weer een stuk meer in het nachtleven te vinden, ja. In Eindhoven is het qua leuke uitgaansgelegenheden echter dun bezaaid. De scene is wel groeiende en er zijn zeker met regelmaat leuke feestjes op verschillende locaties. Zoals De Sociale Dienst – credits voor dat nieuwe geluidssysteem! Of het Ketelhuis of de Oude Rechtbank. En natuurlijk de feesten van de Funki in Radio Royaal.”

“Het leukst vind ik het om zo nu en dan met wat vrienden naar een feest in een andere stad te gaan, liefst met één dj die de hele nacht draait. Daar zijn minder bekenden dus minder ouwehoeren en heel de nacht dansen! Zo was ik onlangs bij Speedy J in Tilburg en bij DJ Tennis in Antwerpen. Dat waren allebei topavonden.”

Levensmotto?

“Het Griekse γνῶθι καιρὸν. Spreek uit: Gnothi Kairon. Wat zoiets betekent als: Je moet het ijzer smeden als het heet is!”


Meer Robob

Discogs
Soundcloud
Mixcloud

Robob draait zaterdag 16 december op het jubileumfeest van Funki Bizniz (uitverkocht).

- Advertisement -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Mark van Bergen
Architect en Huisbaas. Schrijft sinds 2002 professioneel over elektronische dansmuziek en de partyscene. Interviewde zo vele groten en kleinen der aarde. Zijn boekdebuut 'Dutch Dance' (2013) werd bekroond met de Pop Media Prijs en kreeg een internationale opvolger (2018). Daarnaast schreef Mark (mee aan) boeken over Extrema, Awakenings en Thunderdome. Hij doceert over de dance-industrie op Fontys ACI.

Gerelateerd

Nationaal Evenementenplan gepresenteerd: ‘Per 1 juli volle capaciteit en geen afstand’

Vanaf juli moeten evenementen in hun volle capaciteit en zonder 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden. Dat is het...

DGTL 2021 kondigt volledige line-up aan: o.a. Camelphat, Love Minus Zero en Villalobos naar NDSM in september

In 2021 keert DGTL terug in Amsterdam. Deze editie van het evenement vindt plaats op 11 en 12 september...