ROCK THE HOUSE #63: Jengi (mix + interview)

-

Home » Music » Rock The House » ROCK THE HOUSE #63: Jengi (mix + interview)

Als onderdeel van een podcast-serie maken zuidelijke artiesten een exclusieve mix voor This Is Our House. Terwijl je luistert kun je meteen over ze lezen in een begeleidend interview. In aflevering 63: Jengi uit Den Bosch.

Naam: Jan Berendsen (Jengi)
Woonplaats: ‘s-Hertogenbosch
Genre: soul, disco, house

Hoe ben je met muziek begonnen?

“Van oorsprong als klein jongetje al. Mijn vader werkte veel met Apple-apparaten. Ik zag een gitaartje in beeld staan en ik dacht: ‘ik klik er op’. Dat was GarageBand, en dat bleek ik heel leuk te vinden. Zo ben ik echt begonnen, eigenlijk per ongeluk.”

En wanneer is er het punt waarop je bedenkt dat je serieus aan de weg wilt timmeren als producer?

“Ik besloot echt te produceren toen ik op de middelbare school zat, in het eindexamenjaar. Toen wilde ik heel graag iets in de muziek doen. Ik was toen nog helemaal in de oldschool hiphop. Door de jaren heen heb ik verder mijn eigen sound ontwikkeld.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon
Foto: Klear

En draaien?

“Ik ging draaien toen ik op Soundcloud best booming werd. Ik werd wel erkend als een goede producer en toen vroegen mensen: ‘hee, ben je ook te boeken?’. Toen zei ik: ‘Ja, nog nooit gedaan maar laten we het gewoon een keer proberen’. Gewoon zo, ik ben er zo ingerold. Ik denk dat het nu bijna vier jaar geleden is dat ik ben begonnen met draaien.”

Waar kunnen we je de komende tijd zien spelen?

“Ehm… Minder, maar de boekingen die ik doe zijn wel heel goed. Voornamelijk in het buitenland ook, verder dan Europa. Azië vooral. En de hele steady festivals, grote dingen. Maar niet meer die – zo noem ik het dan – tussendoor-clubnights in het weekend.”

“Dan pak ik liever alleen wat grotere shows, want ik ben voornamelijk bezig met produceren. Zoals ik dat vroeger al deed. En draaien, dat hebt ik vorig jaar heel veel gedaan, in Nederland ook. Dat werd iets te veel denk ik.”

En daarom zeg je bewust ‘nee’ tegen sommig boekingen?

“Ik hebt liever dat mensen mij puur voor mijn naam of voor de muziek die ik maak boeken. Dat vond ik eerst wel even spannend. Minder boekingen, dus even kijken of dat financieel allemaal wel ging. Maar het ging toch prima en daardoor hebt ik nu veel meer rust in mijn hoofd.”

Ik heb liever boekingen puur voor mijn naam of de muziek die ik maak

Je zit echt anders in je vel?

“Ik ben de laatste tijd ook minder serieus geworden, om het zo te zeggen. Zit iets lekkerder, comfortabeler in mijn vel wat betreft Jengi. Ik voel me al een aantal jaren heel chill. Maar ik vond altijd wat betreft Jengi wat enger om de minder serieuze kant op te gaan.”

“Maar ik merk wel dat het voor het publiek veel fijner is als de artiest zelf ook een beetje goedlachs is, een beetje meer nonchalant. Ik was altijd wel een beetje mysterieus denk ik, maar dat is zo langzamerhand een beetje minder aan het worden.”


Volg TIOH op Facebook:


“Ik wil van een serieuzere Jengi naar hoe ik gewoon zelf ben, buiten Jengi om. Dat is voor mij belangrijk. Het mag allemaal wel wat warmer, wat losser. Je hoeft niet altijd serieus te doen, je mag af en toe ook gieren en brullen. Ik denk dat dat hem is. Dat zegt ook heel veel over de EP die ik binnenkort ga uitbrengen.”

Wat mogen we van je verwachten wat betreft nieuwe platen dan?

“Mijn nieuwe single is net uit, ‘Rollerskates’. Die zit ook twee keer in de mix. Ik hebt een grappige twist gemaakt op het begin met een beetje een jazz/soul-remix van mezelf. Gewoon eigen remix gemaakt. Voor nu draai ik die gewoon live, maar misschien dat ik hem ooit een keer weg ga geven op Soundcloud of hem op Spotify doe ofzo. Ik weet het nog niet, ligt een beetje aan de reactie van het publiek.”

“Daarna komt de tweede single, die ook bij mijn EP hoort die later uitkomt. Die EP zelf bevat vier tracks. Eentje met een Koreaanse zangeres, Sumin. Die is vrij opkomend in Zuid-Korea en omstreken dus dat is wel leuk.”

Hoe zou je de mix die je voor This Is Our House hebt gemaakt verder omschrijven?

“Veel soul zit er in, lekker opbouwend. En er zitten voornamelijk heel veel producties in van de jongens die ik ken zoals Jael, Flexican – ze zitten ook bij ons, bij Studio Koto – en Wantigga en Midas Hutch. Ik wilde een soort van voorrang geven aan een kleine groep Nederlandse producers die ik ken. En er zitten ook een aantal Koreaanse tracks in, van relatief onbekende artiesten.”

Waarom juist Koreaans?

“De eerste keer van mijn leven dat ik naar Azië ging was gelijk Korea. En daar ontvingen mensen mij gewoon heel warm en mensen kwamen allemaal naar me toe tijdens de show. Dat was gewoon fantastisch. En ze zijn héél muzikaal, past precies bij mijn sound. Gewoon lekker heel zachtaardige muziek, heel veel soul. Dat klikt gewoon heel goed.”

“Voor de rest van de mix is het een combinatie van disco, neo-soul en volgens mij zit er op het einde ook nog een beetje UK garage en house.”

Op welke plaat moeten we dan bijvoorbeeld letten voor een goede Koreaanse track?

“‘Asian Boy’, dat is een edit van ‘American Boy’ van Kanye West. Dat is een beetje een Kaytranada-achtige sound. Dat vind ik gewoon heel vet. Hij is sowieso een grote inspiratie voor mij, en ik denk voor heel veel jongens.”


Meer Jengi:

Soundcloud

Facebook

Spotify

Instagram

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en krijg elke week het laatste dancenieuws rechtstreeks in je mailbox!

Je kan je op ieder moment afmelden voor de nieuwsbrief door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken.
We gebruiken Mailchimp als ons e-mailmarketingplatform. Wanneer je op Subscribe drukt ga je er mee akkoord dat je informatie met Mailchimp wordt gedeeld.
Redactie
Redactiehttp://tioh.nl/
Redactie-account van TIOH, gebruikt voor algemene items of incidentele gastbijdragen. De naam van de schrijver vind je dan bovenaan het artikel.

Gerelateerd

House en techno in december: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...

House en techno in november: de maandtips van Casper Gout

In aanloop naar de nieuwe maand geven onze vaste gidsen je koers richting de betere events, bijzondere releases en andere highlights. Casper...